Olijfolie kan dementie voorkomen
Gepubliceerd op 16 december 2019 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Hersenstimulatie is cruciaal bij het voorkomen van veroudering. Uit onderzoek aan de Lewis Katz School of Medicine aan de Temple University blijkt dat extra vierge olijfolie (EVOO) helpt om de hersenen jong te houden.
EVOO is een superfood gekend voor zijn gezondheidsvoordelen, waaronder het remmen van ouderdomsziekten, in het bijzonder cardiovasculaire ziekten. Eerder onderzoek bij muizen toonde aan dat EVOO het geheugen ondersteunt en de hersenen beschermt tegen de ziekte van Alzheimer.
Een nieuwe studie bij muizen bewijst dat er nog een andere groep van ouderdomsziekten aan de lijst kan worden toegevoegd. Deze ouderdomsziekte wordt gekenmerkt door de geleidelijke opbouw van een abnormale vorm van de tau-proteïne in de hersenen. Dit proces leidt tot een afname van de mentale functies en leidt tot dementie. EVOO zou in dit geval effectief zijn tegen fronto-temporale dementie.
Ook de ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie, en heeft vooral invloed op de hippocampus, het geheugen-opslagcentrum in de hersenen. Fronto-temporele dementie beïnvloedt de gebieden van de hersenen in de buurt van het voorhoofd en de oren.
Symptomen komen meestal naar boven tussen de leeftijd van 40 en 65 jaar, en omvatten veranderingen in persoonlijkheid en gedrag, problemen met taal en schrijven, en uiteindelijk verslechtering van het geheugen en het vermogen om te leren van eerdere ervaringen.
Senior onderzoeker Domenico Praticò, directeur van het Alzheimer Center aan Temple University, bevestigt de helende kracht van EVOO inzake dementie: “EVOO maakt al heel lang deel uit van het menselijke dieet en heeft diverse gezondheidsvoordelen. De realisatie dat EVOO de hersenen kan beschermen tegen verschillende vormen van dementie motiveerde ons om meer onderzoek te doen naar de achterliggende mechanismen.”
In eerder werk waarbij gebruik werd gemaakt van een muismodel, toonde het team aan dat EVOO jonge muizen beschermde tegen geheugen- en leerstoornissen naarmate ze ouder werden. De onderzoekers zagen daarbij een afwezigheid van kenmerken van cognitieve achteruitgang, met name amyloïde plaque-eiwitten die de communicatiewegen tussen neuronen in de hersenen doen verdwijnen. Meer nog, de hersenen van de dieren zagen er volslagen normaal uit.
De nieuwe studie van het team toont aan dat hetzelfde geldt voor muizen die tauopathie ontwikkelen. Bij deze muizen is het normale tau-eiwit defect en hoopt het zich op in de hersenen, waardoor schadelijke tau-klitten ontstaan. Tau-klitten, vergelijkbaar met amyloïde plaques bij de ziekte van Alzheimer, blokkeren de neuronencommunicatie en belemmeren daardoor het denken en het geheugen, wat resulteert in fronto-temporele dementie.
Tau-muizen kregen op jonge leeftijd, vergelijkbaar met 30 of 40 in mensenleeftijd, een dieet met EVOO. Zes maanden later, toen de muizen het equivalent van 60 in mensenleeftijd waren, was er een 60% vermindering van schadelijke tau-klitten, in vergelijking met muizen die geen EVOO kregen. De dieren die EVOO kregen presteerden ook beter op geheugentests.
Toen het team het hersenweefsel van de met EVOO gevoede muizen onderzocht, ontdekten ze dat een verbeterde hersenfunctie waarschijnlijk werd vergemakkelijkt door een gezondere synapsfunctie, dat op zijn beurt werd geassocieerd is met hoger dan normale complexe-1 eiwitniveaus. Complexine-1 kan een kritieke rol te spelen in het handhaven van gezonde synapsen. De synapsen zijn essentieel voor informatieoverdracht.
Dr. Praticò en zijn collega’s zijn nu van plan om te onderzoeken wat er gebeurt wanneer EVOO wordt toegediend aan oudere dieren al tekenen van cognitieve achteruitgang tonen, wat een betere afspiegeling is van het klinische scenario bij mensen. “We zijn vooral geïnteresseerd in de vraag of EVOO tauopathie bij oudere muizen kan omkeren en uiteindelijk kan wegnemen,” voegde Dr. Praticò eraan toe.[1]
Bronnen
↑1 | 25 november 2019, Study shows extra virgin olive oil staves off multiple forms of dementia in mice |
---|