Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Tips tegen examenstress

Gepubliceerd op 29 mei 2017 - Laatst bijgewerkt op 06 juli 2022

Laatst bijgewerkt op 6 juli 2022

Studenten hebben tijdens de examens veel last van stress. Hun verwachtingen zijn hoog want hun toekomst hangt ervan af, het is het begin van een loopbaan en ze worden geconfronteerd met de druk die van de ouders uit gaat.

Angst om de ouders te moeten teleurstellen en dromen in rook te zien opgaan. Negatieve gedachten en faalangst houden hen tegen om maximaal te kunnen presteren.

Symptomen van stress

1. Zich geremd voelen: stress kan onze mogelijkheden beperken. Het wordt moeilijker om zich te kunnen concentreren, men ondervindt organisatorische problemen en soms geraakt men zelfs volledig geblokkeerd.

2. Fysische symptomen zoals: hoofdpijn, buikpijn, een snelle pols, overmatig zweten, tremor, misselijkheid, spierspanning.

3. Mentale symptomen: negatieve gedachten, een laag gevoel van eigenwaarde, prikkelbaarheid en slapeloosheid.

Oorzaken van examenstress

Examenstress heeft verschillende oorzaken en dikwijls is er sprake van een combinatie ervan.

1. Gebrek aan zelfvertrouwen

Misschien wel de eerste en grootste oorzaak die er is. De student heeft de indruk dat niet genoeg kennis en vaardigheden werden opgeslagen. Het is een subjectief gevoel en heeft niets met kennis en mogelijkheden te maken.

2. Competitiestrijd

Het beperkt aantal plaatsen die op een hogeschool ter beschikking zijn om te kunnen starten of verder te gaan, doen de studenten geloven dat hun inspanningen wel eens voor niets kunnen zijn.

3. Negatieve gedachten   

Uitgaande van de student, veroorzaakt door de opinie van anderen of druk van de ouders. Men denkt dat men te weinig gedaan heeft, te weinig informatie heeft, men niet intelligent genoeg is of men heeft faalangst.

Tips tegen examenstress voor de examens

1. Leer de examens en angsten onder ogen zien

Zorg voor een goede voorbereiding, creëer een werkschema en organiseer de tijd die nodig is. Test de opgedane kennis samen met een medestudent. Probeer aan vrienden uit te leggen wat men begrepen heeft. Verloopt dit vlot dan hoeft men zich geen zorgen te maken. Zo niet, weet men welk stuk men moet herhalen.

2. Maak een realistische analyse van de situatie

Schrijf de angsten en de stress situaties op een blad papier en tracht deze op te lossen. Bespreek eventueel met de ouders en zoek samen een oplossing.

3. Visualiseer en versla uw angsten

Kijk naar de oorzaak van de angsten en tracht er een uitleg voor te vinden. Wanneer men tot de conclusie komt dat dit enkel een gevoel is, het uit de verbeelding komt, dan is het gemakkelijker om deze naast zich neer te leggen.

4. Zorg voor een rustige studieomgeving

Een aangename omgeving met een zachte verlichting, voldoende verluchting en eventueel zachte klassieke muziek, zal ervoor zorgen dat men maximaal kan studeren. Neem hierbij een aangename studiehouding aan, zodat het lichaam volledig gesteund wordt.

5. Probeer relaxatieoefeningen

Probeer hier elke dag 15 minuutjes voor vrij te nemen. Men concentreert zich op een middenrif ademhaling en tracht ondertussen de negatieve gedachten te vervangen door positieve. Zorg dagelijks voor voldoende lichaamsbeweging en neem de nodige tijd om te rusten en te slapen. Neem dagelijks een lauw ontspannend bad.

Tips tegen examenstress tijdens het examen

Tracht positief te denken en ontspan door bewust te ademen. Hierdoor krijgt men controle over het autonome zenuwstelsel dat helpt stress te bestrijden. Vul eerst alle vragen in die direct kunnen beantwoord worden en nadien pas de moeilijkere.

Tips tegen examenstress na het examen

  • Tracht het gedane examen te vergeten, denk er niet meer over na.
  • Maak een wandeling samen met een vriend of vriendin.
  • Neem de tijd voor ontspanning.

Tips voor ouders

  • Leer luisteren.
  • Geef geen advies.
  • Zorg voor rust en een gezonde voeding.

Natuurlijke supplementen

Er zijn enkele voedselsupplementen die al jaren hun waarde bewezen hebben als ondersteuning tijdens examenperiodes:

  1. In de eerste plaats zijn magnesium en de vitamine B-groep zeer belangrijk om het energiepeil in een veeleisende periode op hoog niveau te houden.
  2. Lecithine capsules en nog beter: phosphatidylserine blijft een goede ondersteuning voor het geheugen door de rijke bron aan choline, de voorloper van acethylcholine: onze belangrijkste geheugen-neurotransmitter.
  3. Ook de plant ashwagandha uit de Ayurvedische geneeskunde is een prachtig en veilig natuurlijk middel om de concentratie hoog te houden.
  4. Voor optimale voeding van de hersenen zijn ook omega-3 vetzuren extra aanbevolen.

Andere artikels over Ademhaling & Luchtwegen

    • Probiotica kunnen angststoornissen aanzienlijk verminderen

      Het hectische tempo en de eisen van de moderne samenleving zorgen vaak voor angstgevoelens. Sterker nog, angststoornissen zijn de meest voorkomende problemen wat betreft geestelijke gezondheid.

      Statistieken wijzen uit dat mensen met een angststoornis tot vijf keer meer kans hebben op een doktersbezoek en zes keer vaker in het ziekenhuis belanden voor een psychiatrische aandoening. Angst verstoort het dagelijkse leven in zo’n mate dat het een negatief effect op relaties, schoolwerk en werkprestaties heeft.

      (meer…)

    • Probiotica kunnen angststoornissen aanzienlijk verminderen
    • 6 fascinerende bevindingen uit de neurowetenschap

      Het brein is de spil van ons centrale zenuwstelsel. Via dit orgaan nemen we kennis van de wereld, beoordelen we onze versie van de werkelijkheid, dromen we, denken we na, lachen we. Zijn zenuwbanen dringen door tot in elke centimeter van ons lichaam, en zorgen ervoor dat we alles wat we aanraken, denken en voelen, kunnen controleren.

      (meer…)

    • 6 fascinerende bevindingen uit de neurowetenschap
    • 5 natuurlijke vitamine B12-bronnen

      Krijgen we wel genoeg vitamine B12 binnen? De primaire vitamine B12-bronnen zijn eieren, vis, vlees en melkproducten.

      Om die reden ondervinden vegetariërs en veganisten vaak een tekort aan B12. Dit tekort vertaalt zich soms in symptomen als hoofdpijn, vermoeidheid, een bleke huid, maagklachten en haarverlies. De conditie kan zelfs zo slecht zijn dat men bloedarmoede of dementie krijgt. Bij ouderen kan een tekort aan vitamine B12 leiden tot Alzheimer.

      (meer…)

    • 5 natuurlijke vitamine B12-bronnen
    • Langdurige stress is een risicofactor voor hartaanvallen

      Kan langdurige stress leiden tot hartaanvallen? De meeste mensen zouden waarschijnlijk ja antwoorden, maar wetenschappelijk bewijs hiervoor is schaars. 

      (meer…)

    • Langdurige stress is een risicofactor voor hartaanvallen
    • Vitamine C-tekort: symptomen, voordelen en voedselbronnen

      Vitamine C is een essentiële voedingsstof die regelmatig moet worden ingenomen om een nakend tekort te voorkomen. Een tekort is in ontwikkelde landen doorgaans zeldzaam. Echter zijn een ongezond dieet, (passief) roken, chronische darmziekten en kanker een risico voor het ontwikkelen van een vitamine C-tekort.

      In dit artikel lees je:

      • Wat vitamine C precies is;
      • Hoe je een Vitamine C-tekort herkent;
      • Wat de wetenschappelijk bewezen voordelen zijn;
      • In welke voeding je vitamine C vindt;
      • Hoeveel vitamine C je dagelijks nodig hebt;
      • Hoe vitamine C beter opgenomen kan worden.
      (meer…)

    • Vitamine C-tekort: symptomen, voordelen en voedselbronnen
Home
Kwalen & Aandoeningen
Hersenen & Gemoed
    • Buikpijn
    • Hoofdpijn
    • Magnesium
    • Stress

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2023