Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Tips tegen examenstress

Gepubliceerd op 29 mei 2017 - Laatst bijgewerkt op 04 oktober 2018

Laatst bijgewerkt op 4 oktober 2018

Studenten hebben tijdens de examens veel last van stress. Hun verwachtingen zijn hoog want hun toekomst hangt ervan af, het is het begin van een loopbaan en ze worden geconfronteerd met de druk die van de ouders uit gaat.

Angst om de ouders te moeten teleurstellen en dromen in rook te zien opgaan. Negatieve gedachten en faalangst houden hen tegen om maximaal te kunnen presteren.

Symptomen van stress

1. Zich geremd voelen: stress kan onze mogelijkheden beperken. Het wordt moeilijker om zich te kunnen concentreren, men ondervindt organisatorische problemen en soms geraakt men zelfs volledig geblokkeerd.

2. Fysische symptomen zoals: hoofdpijn, buikpijn, een snelle pols, overmatig zweten, tremor, misselijkheid, spierspanning.

3. Mentale symptomen: negatieve gedachten, een laag gevoel van eigenwaarde, prikkelbaarheid en slapeloosheid.

Oorzaken van examenstress

Examenstress heeft verschillende oorzaken en dikwijls is er sprake van een combinatie ervan.

1. Gebrek aan zelfvertrouwen

Misschien wel de eerste en grootste oorzaak die er is. De student heeft de indruk dat niet genoeg kennis en vaardigheden werden opgeslagen. Het is een subjectief gevoel en heeft niets met kennis en mogelijkheden te maken.

2. Competitiestrijd

Het beperkt aantal plaatsen die op een hogeschool ter beschikking zijn om te kunnen starten of verder te gaan, doen de studenten geloven dat hun inspanningen wel eens voor niets kunnen zijn.

3. Negatieve gedachten   

Uitgaande van de student, veroorzaakt door de opinie van anderen of druk van de ouders. Men denkt dat men te weinig gedaan heeft, te weinig informatie heeft, men niet intelligent genoeg is of men heeft faalangst.

Tips tegen examenstress voor de examens

1. Leer de examens en angsten onder ogen zien

Zorg voor een goede voorbereiding, creëer een werkschema en organiseer de tijd die nodig is. Test de opgedane kennis samen met een medestudent. Probeer aan vrienden uit te leggen wat men begrepen heeft. Verloopt dit vlot dan hoeft men zich geen zorgen te maken. Zo niet, weet men welk stuk men moet herhalen.

2. Maak een realistische analyse van de situatie

Schrijf de angsten en de stress situaties op een blad papier en tracht deze op te lossen. Bespreek eventueel met de ouders en zoek samen een oplossing.

3. Visualiseer en versla uw angsten

Kijk naar de oorzaak van de angsten en tracht er een uitleg voor te vinden. Wanneer men tot de conclusie komt dat dit enkel een gevoel is, het uit de verbeelding komt, dan is het gemakkelijker om deze naast zich neer te leggen.

4. Zorg voor een rustige studieomgeving

Een aangename omgeving met een zachte verlichting, voldoende verluchting en eventueel zachte klassieke muziek, zal ervoor zorgen dat men maximaal kan studeren. Neem hierbij een aangename studiehouding aan, zodat het lichaam volledig gesteund wordt.

5. Probeer relaxatieoefeningen

Probeer hier elke dag 15 minuutjes voor vrij te nemen. Men concentreert zich op een middenrif ademhaling en tracht ondertussen de negatieve gedachten te vervangen door positieve. Zorg dagelijks voor voldoende lichaamsbeweging en neem de nodige tijd om te rusten en te slapen. Neem dagelijks een lauw ontspannend bad.

Tips tegen examenstress tijdens het examen

Tracht positief te denken en ontspan door bewust te ademen. Hierdoor krijgt men controle over het autonome zenuwstelsel dat helpt stress te bestrijden. Vul eerst alle vragen in die direct kunnen beantwoord worden en nadien pas de moeilijkere.

Tips tegen examenstress na het examen

  • Tracht het gedane examen te vergeten, denk er niet meer over na.
  • Maak een wandeling samen met een vriend of vriendin.
  • Neem de tijd voor ontspanning.

Tips voor ouders

  • Leer luisteren.
  • Geef geen advies.
  • Zorg voor rust en een gezonde voeding.

Natuurlijke supplementen

Er zijn enkele voedselsupplementen die al jaren hun waarde bewezen hebben als ondersteuning tijdens examenperiodes:

  1. In de eerste plaats zijn magnesium en de vitamine B-groep zeer belangrijk om het energiepeil in een veeleisende periode op hoog niveau te houden: een zeer goed product dat alle nodige ingrediënten bevat in een optimale mix is Life Extension Mix waarvan men gerust 4 tot 6, ja tot 9 capsules per dag kan nemen in zo’n periode.
  2. Lecithine capsules en nog beter: phosphatidylserine blijft een goede ondersteuning voor het geheugen door de rijke bron aan choline, de voorloper van acethylcholine: onze belangrijkste geheugen-neurotransmitter.
  3. Ook de plant ashwagandha uit de Ayurvedische geneeskunde is een prachtig en veilig natuurlijk middel om de concentratie hoog te houden.
  4. Voor optimale voeding van de hersenen zijn ook omega-3 vetzuren   extra aanbevolen.

Andere artikels over Vitaminen & Mineralen

    • Nicotinamide Riboside & NAD: functies in het lichaam

      Nicotinamide riboside, een vorm van vitamine B3, komt in kleine hoeveelheden voor in het menselijk lichaam. Het speelt een belangrijke rol in de energievoorziening van het lichaam. Dankzij nicotinamide riboside kan het lichaam namelijk een belangrijk enzym aanmaken: NAD (nicotinamide-adenine-dinucleotide). 

      (meer…)

    • Nicotinamide Riboside & NAD: functies in het lichaam
    • Acne: mogelijke behandelingen

      Acnbehandelingen werken op basis van een verminderen van de olieproductie, het bespoedigen van de huidcelvernieuwing en het bestrijden van bacteriële infecties. Meestal geeft een acne behandeling pas zichtbare resultaten na vier tot acht weken en kan de toestand van de huid eerst verergeren voordat het verbetert.

      (meer…)

    • Acne: mogelijke behandelingen
    • Frequent thee drinken verbetert de hersengezondheid

      Recent onderzoek onder leiding van onderzoekers van de National University of Singapore (NUS) heeft aangetoond dat reguliere theedrinkers beter georganiseerde hersengebieden hebben - en dit wordt geassocieerd met gezonde cognitieve functies - in vergelijking met niet-theedrinkers. Het onderzoeksteam deed deze ontdekking na onderzoek van neuroimaging-gegevens van 36 oudere volwassenen.((15 juni, Habitual tea drinking modulates brain efficiency: evidence from brain connectivity evaluation))

      (meer…)

    • Frequent thee drinken verbetert de hersengezondheid
    • CoQ10 dosering: hoeveel moet je nemen voor een optimaal resultaat?

      Co-enzym Q10 (CoQ10) is een cellulaire verbinding die je lichaam op natuurlijke wijze produceert. Het speelt een rol in onder meer de energieproductie en bescherming tegen ernstige oxidatieve schade aan de cellen.

      (meer…)

    • CoQ10 dosering: hoeveel moet je nemen voor een optimaal resultaat?
    • Opgelet voor een vitamine B12-tekort: symptomen, oorzaak en behandeling

      Wat is vitamine B12?

      Vitamine B12 is een essentieel vitamine dat je lichaam niet zelf kan aanmaken. Vitamine B12 is onontbeerlijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en de werking van de zenuwen. Tekorten kunnen, wanneer ze onbehandeld blijven, aanleiding geven tot bloedarmoede maar ook tot een onomkeerbare zenuw- en hersenbeschadiging.

      (meer…)

    • Opgelet voor een vitamine B12-tekort: symptomen, oorzaak en behandeling
Home
Kwalen & Aandoeningen
Hersenen & Gemoed
    • Buikpijn
    • Hoofdpijn
    • Magnesium
    • Stress

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2022