4 superfoods om aan je dieet toe te voegen
Gepubliceerd op 16 januari 2021 - Laatst bijgewerkt op 01 juli 2021
Laatst bijgewerkt op 1 juli 2021
Superfood is een populair woord dat doorgaans slaat op exotische voedingsmiddelen met heel wat nutriënten en antioxidanten. Je hoeft het echter niet altijd in een ander continent te zoeken. We overlopen vier superfoods die ook in Europa beschikbaar zijn.
1. Knoflook
Knoflook geeft niet alleen smaak aan gerechten, maar helpt ook om de bloeddruk te verlagen en om de cholesterol in balans te brengen. Knoflook helpt daarnaast om de activiteit van glutathion, een krachtige antioxidant, te ondersteunen. Er zijn ook aanwijzingen dat de consumptie van knoflook de nuchtere bloedglucoseniveaus kan helpen verminderen. kan helpen om het vasten in het bloed te verminderen.[1]
2. Donkere bessen
Donkere bessen, waaronder bosbessen, zijn een rijke bron van fytochemicaliën en pterostilbeen. Oudere mensen hebben baat bij donkere bessen om het geheugen te verbeteren. Hoewel het mechanisme achter dit effect – het verhogen van een groeifactor genaamd BDNF – ook voor jonge mensen nuttig kan zijn.[2]
3. Bladgroenten
Bladgroenten hebben een hoog nitraatgehalte, net als bieten. Nitraten verbeteren de bloedstroom door de bloedvaten te verwijden. Het dagelijks eten van nitraatrijke groenten – bijvoorbeeld rucola, dille, raapstelen en rode bieten – kan helpen om te bloeddruk te verlagen na verloop van tijd.[3]
4. Spirulina
Spirulina is een blauwgroene alg met een flinke dosis bèta-caroteen, verschillende sporenelementen, vitaminen en pro- en pseudo-vitaminen. Het bezit anti-inflammatoire en anti-oxidante effecten, en kan LDL-cholesterol, triglyceriden en de totale cholesterol drastisch helpen verminderen.[4][5]
Bronnen