Een vitamine K-tekort kan leiden tot een mobiliteitsbeperking bij ouderen
Gepubliceerd op 19 juni 2019 - Laatst bijgewerkt op 05 november 2021
Laatst bijgewerkt op 5 november 2021
Uit onderzoek blijkt dat vitamine K mogelijk betrokken is bij de mobiliteitsbeperking die kan voorkomen op latere leeftijd. Dit Amerikaanse onderzoek werd in de Journals of Gerontology gepubliceerd.[1]
Eerdere studies hebben een verband gelegd tussen vitamine K en lange-termijn omstandigheden die het risico op een mobiliteitsbeperking kunnen verhogen. Zo zijn hart- en vaatziekten en artrose risicofactoren voor een verminderde mobiliteit. Geen van die studies heeft de relatie tussen vitamine K en mobiliteitsbeperking echter rechtstreeks onderzocht.
Dit nieuwe onderzoek poogt dus de link tussen vitamine K, een lagere loopsnelheid en een hoger risico op artrose in kaart te brengen.
Mobiliteit is fundamenteel voor gezond ouder worden
Mobiliteit wordt beschreven als het vermogen om zelfstandig te bewegen van de ene plaats naar de andere.
Van het uit bed komen tot lopen en traplopen, fysieke onafhankelijkheid is een integraal onderdeel van gezond ouder worden en de levenskwaliteit van oudere volwassenen.
Een studie uit 2018[2] suggereerde dat ongeveer 30% van de oudere volwassenen een beperkte mobiliteit heeft. De meest voorkomende oorzaken van een mobiliteitsbeperking bij ouderen zijn het begin van longproblemen, artritis en andere langdurige aandoeningen.
De link tussen mobiliteit en vitamine K
Vitamine K is een groep van vetoplosbare verbindingen met een vergelijkbare chemische structuur en die in sommige voedingsmiddelen aanwezig zijn. Fytomenadion is de belangrijkste voedingsvorm van vitamine K en is vooral aanwezig in bladgroenten.
Om de vitamine K-status te bepalen, maten Shea en haar collega’s twee bloed-biomarkers: fytomenadion (vitamine K1) en niet-gecarboxyleerde matrix GLA-eiwit (ucMGP), een eiwit dat vitamine K vereist. Ze merken op dat ucMGP in het bloed “toeneemt wanneer de vitamine K-status laag is”.
De gegevens waren afkomstig van 688 vrouwen en 635 mannen uit de studie Gezondheid, Ouderdom en Lichaamssamenstelling (Gezondheid ABC). Ongeveer 40% van de deelnemers was zwart en hun leeftijd varieerde van 70 tot 79 jaar.
In het Gezondheid ABC-onderzoek werd de mobiliteit om de zes maanden gemeten voor een periode van 6 tot 10 jaar. De deelnemers lieten onderzoeken doen en voltooiden interviews aan de telefoon.
De onderzoekers definieerden mobiliteitsbeperkingen als twee opeenvolgende halfjaarlijkse rapporten van het ervaren van “elke moeilijkheidsgraad, hetzij bij een korte wandeling, hetzij bij het beklimmen van 10 treden zonder te rusten”.
Ze definieerden mobiliteitsbeperking in twee opeenvolgende halfjaarlijkse rapporten als het ervaren van veel moeite of onvermogen om dezelfde wandel- en klimuitdaging te voltooien.
Uit de resultaten bleek, zoals verwacht, dat de mensen met de laagste bloedspiegels van vitamine K1 het meeste kans hadden om een mobiliteitsbeperking te ontwikkelen. Tussen bloedspiegels van ucMGP en een mobiliteitsbeperking werd geen verband gevonden.
De onderzoekers pleiten voor verdere studies om hun bevindingen te bevestigen en de mechanismen te verduidelijken die vitamine K aan mobiliteit kunnen koppelen.[3]
Vitamine K in voeding
Goede bronnen van vitamine K zijn onder meer:
- Boerenkool
- Snijbieten
- Rauwe spinazie
- Gekookte broccoli
- Gekookte spruiten
- Gekookte groene bonen
- Gekookte groene erwten
- Runderlever
- Varkenskoteletten
- Kip
- Pruimen
- Kiwi
- Sojaolie
- Harde kaas
- Zachte kaas
- Avocado[4]
Bronnen
↑1 | 6 mei 2019, Vitamin K Status and Mobility Limitation and Disability in Older Adults: The Health, Aging, and Body Composition Study |
---|---|
↑2 | april 2018, The impact of mobility limitations on health outcomes among older adults |
↑3 | 14 juni 2019, Low vitamin K may reduce mobility in older adults |
↑4 | 6 september 2017, 20 Foods That Are High in Vitamin K |