Mediterraan dieet vermindert kans op osteoporose bij vrouwen
Gepubliceerd op 01 mei 2018 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Naast gezond voor het hart, blijkt het Mediterraan dieet nu ook goed te zijn voor de botten en spieren van oudere vrouwen. Dit resultaat werd gevonden in een Braziliaanse studie bij post-menopausale vrouwen. De onderzoekers vonden dat vrouwen die een Mediterraan dieet volgden, een hogere bot- en spiermassa hadden dan vrouwen die dat niet deden.
Wat is een Mediterraan dieet?
Een Mediterraan dieet bestaat uit het eten van veel fruit, groenten, granen, aardappelen, olijfolie en zaden. Vis- en vleesconsumptie zijn doorgaans gemiddeld, net als de consumptie van melkproducten en verzadigde vetten. Rode wijn wordt dan weer regelmatig gedronken. Mediterrane diëten worden gelinkt aan een lager risico op onder andere hartziekten, diabetes en kanker.
Studie bij postmenopauzale vrouwen
Weinige studies hebben echter het effect van dit dieet na de menopauze onderzocht. Doordat de oestrogeenproductie tijdens de menopauze afneemt, verliest de vrouw snel botmassa en stijgt de kans op osteoporose en gebroken beenderen. Ook de massa van de spieren neemt af tijdens de menopauze. Dit leidt tot een algemeen slechtere levenskwaliteit.
De studie werd gevoerd bij 103 gezonde Braziliaanse vrouwen die een gemiddelde leeftijd van 55 jaar hadden en elk ongeveer 5,5 jaar in de menopauze zaten. De botten van alle vrouwen werden gescand om de densiteit van de mineralen, het totale lichaamsvet en de appendiculaire vetvrije massa te meten. Zo werd de skeletspiermassa van de vrouwen geschat. Daarnaast moesten de vrouwen ook een vragenlijst over hun eetgewoonten invullen.
Resultaat van de studie
Vrouwen wiens voedingskeuzes meer aanleunden bij het Mediterraan dieet, vertoonden een hogere botdensiteit evenals een hogere spiermassa. Deze bevinding was onafhankelijk van of de vrouwen al dan niet eerder hormonale therapie hadden ondergaan, hun rookgedrag of hun niveau van fysieke activiteit. Dit laatste werd zes dagen lang gemeten door een stappenteller.
Uit dit onderzoek blijkt dus dat een Mediterraan dieet een goede strategie kan zijn voor post-menopauzale vrouwen om hun kans op osteoporose te doen verminderen.