Opgelet voor een magnesiumtekort
Gepubliceerd op 19 januari 2016 - Laatst bijgewerkt op 12 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 12 juli 2022
Magnesium is een mineraal dat in een relatief grote hoeveelheid in het lichaam aanwezig is. Ongeveer 50% van het magnesium bevindt zich in het botweefsel. De andere helft bevindt zich in de cellen van lichaamsweefsel en organen. Slechts 1% van het magnesium wordt in het bloed aangetroffen en het lichaam tracht dit niveau constant te houden.
De rol van magnesium in het lichaam
Magnesium is in ons lichaam betrokken bij meer dan 300 biochemische reacties. Hierbij zorgt het dat de normale spier- en zenuwfunctie gehandhaafd wordt, het hartritme stabiel blijft, een gezond immuunsysteem ondersteund wordt en sterke botten worden opgebouwd.
Magnesium regelt de bloedsuikerspiegel, bevordert een normale bloeddruk en het is bekend dat deze betrokken is bij de energiestofwisseling en de eiwitsynthese.
De laatste jaren heeft men meer en meer belangstelling voor de rol van magnesium bij het voorkomen en beheersen van ziekten zoals hypertensie, cardiovasculaire aandoeningen en diabetes. Het magnesium uit onze voeding wordt vooral opgenomen via de dunne darm en uitgescheiden via de nieren.
Magnesium in onze voeding
Groene groenten zoals spinazie zijn een uitstekende bron van magnesium, omdat er in de kern van de chlorofylmolecule (zorgt voor de groene kleur) magnesium zit. Peulvruchten zoals bonen en erwten, noten, zaden en volle graanproducten zijn ook goede magnesium bronnen.
Magnesium zit bij granen in de kiem en de zemelen waardoor bewerkte witte bloem veel van het magnesiumgehalte is kwijtgeraakt. Volkorentarwemeel bevat veel meer magnesium en is dus een betere bron. Kraantjeswater bevat magnesium, maar het gehalte is afhankelijk van de plaats waar het geleverd wordt.
Wanneer men afwisselend een breed gamma aan peulvruchten, noten, volle granen en groenten aan de voeding toevoegt, heeft men voldoende magnesium om aan de behoeften te voldoen.
Magnesiumtekorten
Alhoewel er regelmatig magnesiumtekorten optreden bij mensen die ongezond leven, ziet men zelden duidelijke symptomen van magnesium tekorten. Deze tekorten treden op wanneer het voedsel te weinig magnesium aanbrengt. De gezondheid van ons darmstelsel en onze nieren hebben een zeer grote invloed op het magnesiumniveau in ons lichaam.
Het wordt opgenomen via de dunne darm en van daaruit vervoerd langs het bloed naar de weefsels en lichaamscellen. Hierbij wordt ongeveer 1/3 tot 50% van het magnesium die we uit de voeding halen geabsorbeerd. Darmproblemen zoals de ziekte van Crohn belemmeren de opname van magnesium. Ook chronisch of hevig braken en diarree kunnen de magnesiumvoorraad uitputten.
Gezonde nieren zijn in staat om de urinaire excretie van magnesium perfect te regelen. Sommige medicijnen, diabetes die niet onder controle is en alcoholmisbruik kunnen zorgen voor een extra excretie van magnesium via de urine.
De eerste tekenen van een acuut magnesiumtekort zijn een verlies aan eetlust, misselijkheid, braken, vermoeidheid en zwakte. Wanneer het magnesiumtekort verergert treden er symptomen op zoals: gevoelloosheid, tintelingen, spiertrekkingen en krampen, persoonlijkheidsveranderingen, abnormaal hartritme en coronaire spasmen. Ernstig magnesiumtekort kan leiden tot lage calcium (hypocalciëmie) en lage kalium (hypokaliëmie) in het bloed.
Het grootste nadeel is dat deze algemene symptomen zijn die ook bij andere ziekten voorkomen. Het is daarom erg belangrijk dat de juiste diagnose gesteld wordt.
Een chronisch zich langzaam opbouwend tekort geeft geen dergelijke symptomen maar is wel een belangrijke factor bij het ontwikkelen van chronische ziekten zoals reuma, diabetes, hart- en vaatziekten, chronische moeheid, osteoporose.
Magnesiumtabletten
Extra inname van magnesium kan aanbevolen zijn bij specifieke gezondheidsproblemen of overmatig verlies. Het gebruik van magnesium tabletten kan dan voorgeschreven worden. Sommige vormen van magnesium kunnen echter diarree geven. Mensen met een nierziekte kunnen best geen magnesium tabletten nemen, tenzij onder medische controle.
Nog beter dan magnesiumtabletten is de (ook preventieve) inname van een hoog gedoseerd multivitaminen-mineralenpreparaat dat veel magnesium bevat zoals Life Extension Mix aangezien een magnesium tekort meestal gepaard gaat met verschillende andere latente tekorten. Waar magnesiumtekort is in de voeding zijn ongetwijfeld ook de B vitamines, antioxidanten en andere mineralen onvoldoende aanwezig.