Taurine: de verassende impact op oog, oor, hart en lever!
Gepubliceerd op 12 augustus 2015 - Laatst bijgewerkt op 12 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 12 juli 2022
Taurine voorziet in een krachtige bescherming van de retina. Taurine is bijzonder vitaal wanneer het aankomt op de gezondheid van het oog. Een adequaat peil kan helpen om gezichtsproblemen ten gevolge van de veroudering van het lichaam te bestrijden.
Een afwijking aan je ogen kan leiden tot ernstige problemen wat het zicht betreft. Wanneer deze problemen te makenhebben met de leeftijd, kunnen ze verschillende oorzaken hebben. Een van de allerbelangrijkste oorzaken is de impact van oxidatieve stress op de lichtgevoelige cellen in de retina.
Zulke schade kan leiden tot een verdere degeneratie van de retina en andere vormen van ziekten aan de retina.
Taurine wordt al op natuurlijke wijze in vaak erg hoge concentraties in de retina aangetroffen. Deze hoeveelheid neemt echter beduidend af naarmate je ouder wordt. De taurine die we terugvinden in de retina bevecht de oxidatieve stress, is nuttig bij mensen die lijden aan diabetes en helpt de afwijkende hoeveelheid in de groeifactor van de zenuwen te herstellen, wat een noodzaak is om de gezondheid van de retina te behouden.
Wanneer het peil aan taurine onvoldoende hoog is, kan een brede waaier aan gezichtsproblemen optreden waaronder de degeneratie van de zenuwknopen in de retina, en zeker bij kinderen, ook de disfunctie van de retina.
Een supplement met taurine zal eveneens helpen om de retinopathie bij mensen die lijden aan diabetes te verbeteren. Er is intussen sterk bewijsmateriaal voorhanden dat taurine vitaal bij het onderhouden van een optimaal functioneren van de retina.
Bepaalde geneesmiddelen nemen een deel van de taurine die in het lichaam op natuurlijke wijze aanwezig is weer weg, en dit kan zorgen voor schade aan de retina.
Hieronder rekenen we vaak gebruikte geneesmiddelen in het kader van een chemotherapie zoals daar zijn cyclophosamide (Cytoxan), en busultan (Busulfex), eveneens als het medicijn tegen epilepsie vigabatrin (Sabril). Therapieën waarbij straling wordt gebruikt kunnen ook het peil aan taurine het lichaam doen afnemen.
Gelukkig kan je het peil aan taurine weer opkrikken door tot een normaal niveau door een supplement met taurine in te nemen en zo de retina weer de nodige bescherming te kunnen geven.
Taurine helpt ook om oorsuizen te bestrijden
Taurine speelt niet alleen een belangrijke rol bij zicht, maar ook bij het horen. Uit een aantal studies blijkt dat in sommige gevallen taurine de biologische processen achter het verlies van het gehoor terug kan omkeren.
Andere studies hebben aangetoond dat taurine bijna volledig het rinkelend geluid in oren die last hebben van oorsuizen kan elimineren.
Veel van de schade bij het gehoor komen niet in de mechanische delen van het oor voor maar zijn eerder te situeren in de zenuwcellen die de geluidsgolven moeten converteren in de elektrische energie die in ons brein wordt waargenomen. Net zoals andere zenuwcellen, hangen deze zogenaamde ‘haarcellen’ af van de stroom van de calciumionen in en uit de cel.
Taurine kan hierbij helpen om de maalstroom van de calciumionen te herstellen en te controleren in de hiervoor bestemde cellen.
Taurine verbetert het vermogen om te horen bij dieren die werden blootgesteld aan geneesmiddelen zoals bepaalde antibiotica, die een nadelige invloed op de gehoorfunctie kunnen hebben.
Volgens een studie zou voor niet minder dan 17% van de mensen die last hebben van chronische tinnitus of oorsuizen een supplement met taurine nuttig kunnen zijn om dit ongemak sterk te verminderen.
Bij studies op dieren die een dosis van een menselijk equivalent van 700 mg tot 3,2 g taurine per dag over een periode van verschillende weken kregen toegediend bleek dat het oorsuizen door het supplement bijna volledig verdwenen was.
De dieren werden in dit verband voor deze studie speciaal getraind om een aantal taken uit te voeren die bijzonder gevoelig waren voor afleiding door oorsuizen.
En bij een menselijke pilootstudie kwamen ook bemoedigende resultaten naar voren, want ongeveer 12% van de mensen bleken gunstig te reageren op een supplement met taurine en hadden minder last van oorsuizen.
Taurine kan helpen bij een hart- en epilepsieaanval
De mogelijkheden van taurine lijken wel onbegrensd. Er zijn verschillende typen van epilepsie met de bijhorende aanvallen en ook tal van verschillende oorzaken. Wat ze allemaal wel gemeen hebben is een onderbreking in het functioneren van de hersenweefsels.
Een van de belangrijke rollen die taurine in dit verband kan spelen is dat deze stof de regeling van deze erg prikkelbare weefsels kan waarnemen. Dit maakt van taurine op natuurlijke wijze voor wetenschappers en klinisch personeel een erg interessante stof bij de studie naar epilepsie.
Studies uitgevoerd op dieren tonen aan dat een verminderde hoeveelheid taurine epilepsieaanvallen meer waarschijnlijk maakt. Het toedienen van supplementen met taurine maakt het mogelijk om aanvallen die vaak worden veroorzaakt door een reeks van geneesmiddelen en chemische toxines te voorkomen.
Taurine lijkt te werken door het verminderen van het peil aan zogenaamd glutamic acid decarboxylase (GAD), het enzym dat verantwoordelijk is voor de productie van de neurotransmitter GABA.
Dit gebeurt door het binden van GAD met de zogenaamde GABA receptoren in de hersencellen, waaroor deze cellen worden gekalmeerd en waardoor de waarschijnlijkheid dat ze gaan deel uitmaken van de ongecoördineerde elektrische uitbarsting die het gevolg is van een epileptische aanval sterk wordt verminderd.
Taurine voorkomt en behandelt leverziekten
De hoeveelheid bewijs groeit dat taurine ook kan helpen bij de meest voorkomende oorzaak van leverziekten in het Westen namelijk de vette leverziekte die niet het gevolg is van alcoholmisbruik (ook bekend staande als NAFLD).
Deze vorm van leverziekte komt voor wanneer teveel vet wordt opgestapeld in de lever, en dit kan worden veroorzaakt door een insulineresistentie en het metabolisch syndroom. Na verloop van tijd zal het eindresultaat zijn dat de leverfunctie verloren gaat, wat kan leiden tot levercirrose.
De menselijke lever is ons voornaamste ontgiftende orgaan, en het screent onze bloedstroom talloze malen per dag op instanties die schadelijk voor ons lichaam kunnen zijn. Taurine maken integraal deel uit van de reeks van zelfbeschermende mechanismen van onze lever.
Studies tonen aan dat taurine de levercellen helpt bij bescherming tegen vrije radicalen en toxines, omwille van de mogelijkheid om de ernst van schade aangebracht aan de lever ten gevolge van oxidatieve stress te verminderen.
Dit is van vitaal belang bij leverziektes zowel ten gevolge van alcoholmisbruik als gewone leverziektes, twee aandoeningen die kunnen leiden tot cirrose en het uiteindelijke falen van de lever.
Studies uitgevoerd op mensen tonen de impact van taurine een leveraandoening aan. 24 patiënten met een vorm van chronische hepatitis kregen driemaal per dag gedurende drie maanden 2 g taurine toegediend.
De serummarkers van leverschade, net als de markers van oxidatieve stress, daalden duidelijk, even goed als hun gestegen niveau aan cholesterol en triglycerides.