Taurine: wat is het en wat doet het?
Gepubliceerd op 22 maart 2021 - Laatst bijgewerkt op 21 juni 2023
Laatst bijgewerkt op 21 juni 2023
Taurine is een niet-essentieel aminozuur. Het is een stof die van nature in je lichaam voorkomt.
Je lichaam maakt taurine aan, en je krijgt taurine binnen via je voeding. Misschien denk je meteen aan bepaalde energiedrankjes bij het woord taurine of aan een stier. Hoe dat zit, en wat taurine voor je doet lees je in dit artikel.
Wat is de werking van taurine?
Taurine noemen we een aminozuur. Strikt genomen klopt dat niet helemaal, want het bevat geen carboxylgroep. De wetenschappers classificeren het echter als aminozuur, dus laten we het daar op houden.
Aminozuren zijn bouwstenen van eiwitten en die zijn heel belangrijk voor je lichaam. Taurine komt dus van nature voor in je lichaam. Een persoon van 70 kilo heeft 70 gram taurine.
Taurine komt vooral in hoge concentraties voor in de witte bloedcellen en bloedplaatjes, maar ook in de hersenen, het netvlies van je ogen en in zenuwweefsel. Er zit ook heel veel taurine in spierweefsel.
Taurine uit voeding
Taurine kan je zelf aanmaken, maar ook uit voeding haalt het lichaam taurine. Bronnen van taurine zijn bijvoorbeeld:
- vis
- gevogelte zoals kip en kalkoen
- schaal- en schelpdieren zoals mosselen, kokkels en sint-jakobsschelpen
- vlees een goede bron
De inname van taurine uit voeding schat men op 40 tot 400 mg per dag.[1]
Als je naar bovenstaand lijstje, kijkt valt het je waarschijnlijk op dat het allemaal dierlijke bronnen zijn. Veganisten en vegetariërs hebben regelmatig een verlaagde taurinestatus.[2]
Voedingssupplementen voor taurine zijn trouwens vaak vegan, dus zonder dierlijke ingrediënten. Baby’s krijgen taurine binnen via borstvoeding, maar in flesvoeding zit ook taurine. Baby’s zijn nog niet voldoende in staat om zelf taurine aan te maken.
De voordelen van taurine
Taurine is populair omdat het potentieel het metabolisme zou kunnen stimuleren. Ook wordt het in verband gebracht met een langer leven.
Taurine speelt een rol bij de stofwisseling omdat het de lever helpt om galzouten aan te maken. Die galzouten helpen op hun beurt weer bij het afbreken van vetzuren in de darmen. Bij getrainde sporters zie je een heel lichte verhoging van de vetverbranding.
Taurine heeft ook invloed op het cholesterol. Het lichaam breekt per dag rond de 500 mg cholesterol af en om dat te doen heeft het lichaam aminozuren nodig. Taurine is zo’n aminozuur.
Er is nog meer onderzoek nodig om te bewijzen dat taurine invloed heeft op de gezondheid van onze ogen. Het zou wellicht helpen tegen retina degeneratie en glaucoom.[3]
Van taurinesupplementen is aangetoond dat ze de bloeddruk reguleren en de hartfunctie en het vetgehalte in het bloed verbeteren bij mensen met hartaandoeningen zoals hartfalen. Bij hoge concentraties kan het zelfs beschermen tegen hartaandoeningen.[4]
Het verband tussen taurine en hersenen
Er zijn wat onderzoeken die mogelijk wijzen op een gunstig effect op het langetermijngeheugen. De hoeveelheid taurine in hersenen neemt af met het verstrijken van de jaren. Oudere mensen hebben dus minder taurine in hun hersenen dan jonge mensen.
Er zijn wetenschappers die van mening zijn dat aanvullen van taurine bepaalde neurodegeneratieve aandoeningen die leeftijdsgebonden zijn kunnen afweren. In een studie met muizen met Alzheimer bleken de muizen met taurinesuppletie verbeteringen te vertonen in hun leerstoornissen en geheugenstoornissen. Verder onderzoek moet uitwijzen of deze effecten ook bij mensen waar te nemen zijn.
Is taurine slecht voor je?
Taurine heeft niet zo’n beste naam. Dat komt doordat het vaak in energiedrankjes zit en die drankjes hebben (vaak terecht) een heel slechte naam. Als je wat extra taurine wil binnenkrijgen, is het achterover slaan van een paar blikjes energiedrank een slecht idee.
Een beter idee zou zijn om via kwalitatieve supplementen je taurinegehalte te verhogen.
Hoeveel taurine per dag?
Taurine is veilig voor volwassenen tot 3 gram per dag. Voor mensen met maagproblemen kan taurine wel voor milde maagklachten zorgen.
Er zijn studies gedaan met hogere hoeveelheden taurine, tot wel 10 gram per dag. De meest gebruikelijke dosering voor taurine is 500-3.000 mg per dag,[5] maar je kunt best gewoon de richtlijnen op het supplement volgen.
Een contra-indicatie voor het gebruik van taurine is zwangerschap en het geven van borstvoeding. Lithium kan ook ongewenste effecten hebben in combinatie met taurine. Bespreek in het geval van het gebruik van geneesmiddelen tegen depressie altijd het gebruik van taurine met je arts.[6]
Bijwerkingen van taurine
Algemene bijwerkingen bij een te hoge inname zijn: verlaagde bloeddruk, een afwijkende hartslag, uitdroging en ook problemen met de spijsvertering. Taurine is dus veilig, maar je moet je wel aan de juiste dosering houden.[7][8]
Bronnen
↑1 | 2021, Taurine |
---|---|
↑2 | 2020, Important roles of dietary taurine, creatine, carnosine, anserine and 4-hydroxyproline in human nutrition and health |
↑3 | 17 oktober 2019, How does taurine affect the body? |
↑4 | september 2020, The Anti-Inflammatory Effect of Taurine on Cardiovascular Disease |
↑5 | 26 mei 2021, Taurine in sports and exercise |
↑6 | 2020, Taurine |
↑7 | 17 september 2019, Taurine |
↑8 | 27 april 2020, Taurine |