Carnitine: functie, werking, symptomen & gevaar bij tekort
Gepubliceerd op 27 mei 2015 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Werd Italië in 1982 wereldkampioen voetbal door gebruik van carnitine? Geruchten deden de ronde dat de spelers massaal aan de carnitine zaten. carnitine is echter geen dopingproduct. En is het interessant om eens te bekijken wat de werkelijke effecten zijn van carnitine.
Wat is carnitine?
Carnitine is een lichaamseigen stof die ervoor zorgt dat vetzuren vervoerd worden naar de mitochondriën, dit zijn de energieleveranciers van de cellen, waar ze vervolgens in de vorm van energie gebruikt worden. In mensentaal, vet wordt omgezet in energie.
De vetzuren moeten steeds in contact komen met carnitine om opgenomen te kunnen worden in de mitochondriën en zodoende omgezet te worden in energie. De verbranding van vetzuren gebeurt normaal in hoofdzaak in de hartspier.
Er bestaan 2 soorten carnitine:
- D-Carnitine, speelt niet echt een rol in het menselijk lichaam.
- L-Carnitine, heeft een belangrijke functie, wordt aangemaakt in de lever door de aminozuren methionine en lysine.
Werking van carnitine
Carnitine heeft de werking van een antioxidant. Het beschermt tevens het hart en de bloedvaten. L-Carnitine heeft vooral zijn nut in de hersenen en is daar ook het bedrijvigst.
Carnitine heeft vooral een vetafdrijvende functie en in die zin is het supplement dan ook een goed product om mensen met obesitas of zelfs beperkt overgewicht, een oplossing te bieden.
Tekort carnitine: symptomen
Bij een gebrek aan carnitine kunt u last hebben van een ganse resem aandoeningen. De voornaamste zijn echter chronische vermoeidheid, lusteloosheid en overgewicht.
Volgende klachten kunnen ook symptomen zijn van een tekort:
- Zenuwstoornis
- Onvruchtbaarheid
- Hartfalen
- Cardiovasculaire aandoening
Carnitine voor wie?
Sportmensen kunnen eventueel gebruik maken van carnitine om de energieproductie te verhogen. Tevens heeft het een rustgevende werking op de spieren en de totale lichamelijke vermoeidheid.
Zwaarlijvige personen hebben er alle belang bij dat vetzuren worden omgezet in energie, wat automatisch een meer doorgedreven vetverbranding meebrengt. carnitine kan dus een essentieel hulpmiddel zijn om vetverlies te stimuleren.
Vegetariërs eten uiteraard geen (rood) vlees en aangezien we carnitine voornamelijk uit dat vlees halen kan een supplement aanvulling met carnitine een oplossing geven voor de veganisten.
Bij ouderen neemt de natuurlijke aanmaak van carnitine drastisch af. Vanaf de leeftijd van 45 jaar is het daarom ook nuttig om een carnitine supplement te nemen.
Bij diabetespatiënten werkt carnitine op enerzijds het insulinegehalte en anderzijds op het bloedsuiker gehalte. Veel suikerzieke patiënten gebruiken carnitine dan ook als toevoeging bij hun medicijnen en eventuele andere supplementen.
Carnitine: hoe gebruiken
Het is aangeraden om carnitine niet samen met eiwitten in te nemen. Als u de combinatie neemt, riskeer je grote porties van andere aminozuren binnen te krijgen en dit kan de opname van de carnitine tegen houden.
Bij een kuur is het best dat u de carnitine, dagelijks een half uur voor het ontbijt of de lunch inneemt. Gebruikt u de carnitine als sport supplement, is het aangewezen om het ongeveer twee uur voor uw prestatie, in te nemen.
Aangezien carnitine u waakzamer en/of actiever maakt, is het aangewezen om de supplementen ‘s avonds te vermijden.
Tenslotte: het menselijk lichaam heeft ongeveer per dag tussen de 300 en 500 milligram nodig. De hoeveelheid wordt in sommige omstandigheden, zoals bij zware mentale inspanningen of zware fysieke prestaties, opgedreven tot 1200 mg per dag.
Bijwerkingen
Gebruikt u de carnitine in de aanbevolen hoeveelheden dan is er geen enkele bijwerking aangetoond. Echter wanneer u de hoeveelheid carnitine snel drastisch verhoogt, naar bijvoorbeeld 1200 mg per dag, dan kunnen er wel enkele vervelende bijwerkingen optreden, zoals misselijkheid, braken, slaapstoornis…