Probiotica verlagen de bloeddruk en beschermen de lever
Gepubliceerd op 18 juli 2018 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Darmbacteriën maken deel uit van je immuunsysteem en onderzoekers hebben ontdekt dat belangrijk zijn voor je gezondheid. Goede bacteriën gaan eveneens de groei van ziekteverwekkende bacteriën in de dikke darm tegen.
Zo vermijden ze dat pathogene bacteriën je gezondheid schaden. Bovendien is je darmmicrobioom, dat 100 keer meer genen bevat dan je totale lichaamsgenoom, betrokken bij chemische reacties die je darmenzymen niet kunnen uitvoeren, zoals fermentatie en sulfaatreductie.
Het is cruciaal dat je darmmicrobioom nieuwe verbindingen genereert die je gezondheid beïnvloeden. Naar gunstige darmbacteriën of probiotica, die de leverfunctie ten goede komen en de bloeddruk verlagen, is al veel onderzoek gedaan.
Probiotica beïnvloeden de leverfunctie
Recent onderzoek gepresenteerd tijdens de 2018 Experimental Biology-bijeenkomst in San Diego toont aan dat probiotica ook invloed hebben op je leverfunctie. Deze studie richtte zich voornamelijk op een probioticum genaamd lactobacillus rhamnosus GG (LGG), dat voorkomt in veel commerciële probiotische supplementen.
In het onderzoek kregen muizen gedurende twee weken voedsel met toegevoegd LGG toegediend en vervolgens een toxische dosis paracetamol, waarvan bekend is dat ze ernstige leverschade veroorzaakt door de oxidatieve stress te verhogen. De dieren die eerder werden behandeld met LGG toonden veel minder leverbeschadiging.
Volgens hoofdauteur Bejan Saeedi van de Emory University, verbetert het probioticum LGG de antioxidantrespons van de lever en beschermt het tegen oxidatieve schade geproduceerd door geneesmiddelen zoals paracetamol. Eerdere dierstudies hebben ook aangetoond dat LGG beschermt tegen alcoholische leverziekte en niet-alcoholische leververvetting, waarvan de laatste wordt veroorzaakt suiker en verwerkt voedsel.
Eerder onderzoek door hetzelfde team onthult het mechanisme achter deze bevinding. Het lijkt erop dat LGG de lever beschermt tegen oxidatieve schade door het activeren van Nrf2, een biologisch hormoon dat antioxidanten activeert. Nrf2 verlaagt niet alleen de ontsteking, maar verbetert ook de mitochondriale functie en stimuleert de mitochondriale biogenese.
Probiotica normaliseren de bloeddruk
Ander onderzoek suggereert dat regelmatig gebruik van probiotica helpen bij het verlichten van hoge bloeddruk. Negen verschillende onderzoeken toonden aan dat mensen die regelmatig probiotica nuttigen (in de vorm van yoghurt, kefir of supplementen) doorgaans een lagere bloeddruk hadden.
Gemiddeld was hun systolische bloeddruk (het bovenste getal) 3,6 mm Hg lager en de diastolische bloeddruk (het onderste getal) 2,4 mm Hg lager. Vooral bij een bloeddruk hoger dan 130/85 bleek probiotica, met meer dan één bacterie, nuttig te zijn.
Bloeddrukeffecten van kefir
Ook kefir, een melkdrank, heeft een gunstige invloed op de bloeddruk. In dit onderzoek werden drie groepen ratten onderzocht. De eerste groep, bestaande uit ratten met hoge bloeddruk, kreeg kefir op regelmatige basis gedurende negen weken. De tweede groep, die ook hoge bloeddruk had, kreeg geen kefir. De derde controlegroep had een normale bloeddruk en kreeg normaal voer.
Na negen weken werden bloed- en stoelgangmonsters geanalyseerd om veranderingen in het microbioom van de dieren te evalueren. Ook de bloeddruk en neurale veranderingen in de hypothalamus, die een rol spelen bij de regulatie van de bloeddruk, werden geanalyseerd. In vergelijking met groep twee en drie had de behandelingsgroep die kefir kreeg:
- Een lagere bloeddruk
- Meer goede bacteriën in de darm
- Een verbeterde darmstructuur met verminderde intestinale permeabiliteit
- Lagere niveaus van endotoxines (bijproducten van bacteriële desintegratie die bijdragen aan ontsteking)
- Minder ontstekingen in het centrale zenuwstelsel
Signalen die vanuit de darm naar de hersenen worden gestuurd beïnvloeden dus de bloeddruk.
Probiotica hebben een positief effect op je gezondheid
In de afgelopen jaren heeft onderzoek aangetoond dat de darmmicrobioom een invloed heeft op je gezondheid. Naast het verbeteren van de leverfunctie en het verlagen van de bloeddruk, is aangetoond dat gunstige bacteriën:
- De immuunrespons modificeren en de immuniteit stimuleren
- Het lichaam helpen om vitamines te produceren en mineralen te absorberen
- Het lichaam ontgiften bij pesticides
- Astma en het risico op allergieën verminderen
- Het risico op parodontitis verlagen
- De activiteit van genen beïnvloeden zodat ze een positief effect hebben
- Je humeur en geestelijke gezondheid verbeteren
- Gewichtsverlies bevorderen en het risico op overgewicht verminderen
- Het risico op gedragsproblemen en autisme voor kinderen verlagen
- Het risico op diabetes verlagen
- Ontstekingen verminderen
- De slaapkwaliteit verbeteren
- Het risico op darmkanker verminderen
- De productie van groeihormonen bevorderen
- Het aantal en de duur van infecties bij sporters verminderen
- Vaginitis bij vrouwen voorkomen en behandelen
- Terugkomende blaas- en oorinfecties verminderen
- Chronische diarree verbeteren en voorkomen
Nuttig dagelijks gefermenteerd voedsel
Onverwerkt en gefermenteerd voedsel, alsook een kwalitatief probiotisch supplement, kunnen de gezondheid van je microbioom in balans houden. Het is vooral belangrijk om regelmatig en op lange termijn voedsel met probiotica te nuttigen als je je gezondheid wil verbeteren. Het is belangrijk om ook niet onmiddellijk te grote hoeveelheden probiotica te consumeren.
5 strategieën om de gezondheid van je darm te verbeteren
- Nuttig enkel biologisch voedsel. Genetisch gemanipuleerde voeding is geladen met glyfosaat dat een lekkende darm kan veroorzaken en de cellulaire communicatie verstoort.
- Vermijd antibiotica. Vaak worden ook kleine hoeveelheden aan diervoeder toegevoegd wat ook weer terechtkomt in onze darm.
- Vermijd antibacteriële zeep en producten. Antibacteriële zepen doden zowel goede als slechte bacteriën en dragen bij tot de groeiende antibioticaresistentie.
- Open je ramen. Studies laten zien dat het openen van een raam en het vergroten van de natuurlijke luchtstroom de microben in je huis ten goede komt.
- Eet meer planten. Je darmmicroben gedijen namelijk op een gezonde verscheidenheid aan voedingsvezels.
- Overweeg ook om de hele plant te eten, niet alleen de zachte en smakelijke delen. Consumeer bijvoorbeeld ook eens de stam van de broccoli.
- Maak je handen vuil, bijvoorbeeld in een tuin. Door je handen vuil te maken, kom je in contact met de natuurlijke wereld en leer je je immuunsysteem opnieuw kennen.
Je gezondheid wordt van alle kanten onder vuur genomen. Milieutoxines, ultra-bewerkte voedingsmiddelen, elektromagnetische velden, door de overheid gesubsidieerde GGO’s en een hele reeks andere bedreigingen omringen ons. Het is eenvoudigweg niet mogelijk om jezelf volledig. te beschermen. Kleine dingen kunnen al heel veel helpen.