De witte waterlelie beschermt je lever
Gepubliceerd op 29 november 2018 - Laatst bijgewerkt op 06 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 6 juli 2022
Je lever heeft verschillende functies waardoor het vaak in contact komt met schadelijke gewoonten zoals te veel vet en suiker eten, roken, te veel alcohol en te weinig water drinken. Deze gewoonten kunnen de functies van de lever negatief beïnvloeden en gezondheidsproblemen veroorzaken.
Waterlelie heeft dezelfde eigenschappen als mariadistel
De Europese waterlelie bevat natuurlijke chemicaliën die goed zijn voor de lever. De bloemen en wortels bevatten antioxidanten, en hebben lever-beschermende eigenschappen. Meer specifiek kan de waterlelie de lever beschermen tegen de groei van kanker in de levercellen.
Naar de bladeren van de lelie was nog niet eerder gekeken. Dit was dan ook het doel van het huidige onderzoek. De wetenschappers gingen na of de bladeren van de lelieratten konden beschermen tegen hepatotoxiciteit of het vermogen van bepaalde stoffen om de lever te beschadigen. De onderzoekers gaven de ratten twee verschillende dosissen waterlelie, een kleine en een grote, en dat gedurende vijf dagen. Dit gingen ze dan vergelijken met mariadistel, een gekende lever-beschermende plant.
De bladeren van de waterlelie bevatten 53 verschillende delen, waaronder 9 hydrocarbonen, 2 sterolen en 11 vetzuren. Deze extracten leken de leverfunctie significant te verbeteren. Andere tekenen van leverbeschadiging werden ook genoteerd.
Naar aanleiding van deze bevindingen besloten de onderzoekers dat de Europese waterlelie lever-beschermende eigenschappen heeft vergelijkbaar met mariadistel. Daarnaast heeft de waterlelie ook antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen die helpen bij de behandeling van de lever. [1].
Voeding voor een gezonde lever
Koffie maakt je lever gezonder. Studies suggereren dat koffie het voorkomen van leveraandoeningen zoals cirrose vermindert. Koffie helpt ook bij de genezing van leveraandoeningen. Koffie heeft namelijk ontstekingsremmende kwaliteiten en helpt de niveaus van het antioxidant glutathion op te krikken.
Druiven bieden verschillende voordelen voor je lever. Ze bevatten onder meer resveratrol, een plantaardige stof die het hart en de bloedvaten beschermt. Druiven verminderen ontstekingen, beschermen tegen schade en verbeteren de antioxidantenniveaus in de lever.
Citrusfruit bevat twee antioxidanten die goed zijn voor de lever: naringenin en naringin. Ze verminderen het risico op leverfibrose en verminderen de hoeveelheid vet in de lever. Te veel vet in de lever kan namelijk leiden tot heel wat aandoeningen.
Kruisvormige groenten zoals broccoli, bloemkool en spruiten bevatten heel wat vezels en antioxidanten die de lever beschermen tegen schade. Studies hebben al aangetoond dat kruisvormige groenten de oxidatieve stress kunnen verminderen en leverfaling kunnen voorkomen.
Noten zijn rijk aan antioxidanten, bijvoorbeeld vitamine E, en andere plantaardige onderdelen.Studies hebben aangetoond dat mensen die weinig noten eten, meer kans hebben om de niet-alcoholische vette leverziekte te ontwikkelen.
Vette vis is een uitstekende bron van eiwitten, en het bevat de omega-3 vetzuren die cruciaal zijn voor de leverfunctie. Let wel op dat je een goede omega-3 en omega-6 balans behoudt. Te veel omega-6 kan schadelijk voor de gezondheid zijn.[2]
Bronnen