Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Overgewicht versterkt de schadelijke effecten van alcohol op de lever

Gepubliceerd op 04 juni 2021 - Laatst bijgewerkt op 24 februari 2022

Laatst bijgewerkt op 24 februari 2022

In een nieuwe studie werden medische gegevens van bijna een half miljoen mensen onderzocht. De onderzoekers stelden vast dat overgewicht of zwaarlijvigheid de schadelijke effecten van alcohol op leveraandoeningen en sterfte aanzienlijk versterkte.

Opzet van de studie

Deze studie[1] vond plaats onder leiding van het Charles Perkins Centre van de Universiteit van Sydney. De onderzoekers maakten gebruik van gegevens uit de UK Biobank, een grootschalige biomedische cohortstudie met diepgaande biologische, gedrags- en gezondheidsinformatie over deelnemers uit het Verenigd Koninkrijk.

Gegevens van 465.437 mensen tussen 40 en 69 jaar werden gedurende gemiddeld 10,5 jaar verzameld. De deelnemers werden geclassificeerd op basis van hun body mass index (BMI) en tailleomtrek, zelfgerapporteerde alcoholconsumptie volgens de Britse alcoholrichtlijnen, en de incidentie van leverziekten en leverziekten als doodsoorzaak.

De link tussen BMI en alcoholgebruik

De Body Mass Index (BMI) is gebaseerd op de verhouding tussen gewicht en lengte. Een BMI van meer dan 25 staat voor overgewicht, en een van meer dan 30 voor obesitas. Je BMI bereken je eenvoudig door je gewicht te delen door je lengte in het kwadraat. Iemand van 1,70 meter die 65 kilo weegt heeft zo een BMI van 22,5.[2]

Voor de tailleomtrek gebruikten de onderzoekers de classificatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO): 

  • Normaal: < 80 cm voor vrouwen, < 94 cm voor mannen
  • Overgewicht: > 80 cm voor vrouwen, > 94 cm voor mannen
  • Zwaarlijvig: > 88 cm voor vrouwen, > 102 cm voor mannen

Aan het risiconiveau werd een getal toegekend dat ‘hazard ratio’ wordt genoemd. Hoe hoger het getal dan 1, hoe hoger het risico. Mensen die meer dronken dan de Britse alcoholrichtlijnen hadden, in vergelijking met ‘normale’ drinkers:

  • Een bijna 600% hoger risico om gediagnosticeerd te worden met alcoholische leververvetting (5,83 hazard ratio).
  • Een bijna 700% hoger risico op overlijden als gevolg van alcoholische leververvetting (6,94 hazard ratio).

Mensen met overgewicht of zwaarlijvigheid die binnen of boven de alcoholrichtlijnen dronken, hadden zo een met 50% verhoogd risico op het ontwikkelen van een leverziekte in vergelijking met deelnemers met een normaal gewicht die op hetzelfde niveau alcohol consumeerden. De resultaten suggereren dus dat mensen met overgewicht zich meer bewust moeten zijn van de risico’s rond alcoholgebruik.[3]

Hoeveel alcohol mag ik dan nog drinken?

Volgens Alcoholhulp.be, een site van de Vlaamse overheid, kan je als gezonde volwassene best de volgende richtlijnen volgen:

  • Drink maximum 10 standaardglazen (vergelijk met het type glas dat je krijgt op café) per week. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.
  • Spreid het alcoholgebruik over meerdere dagen in de week.
  • Drink minstens 2 dagen per week geen alcohol. Je lichaam moet namelijk kunnen recuperen.

Risicogroepen zoals ouderen boven de 50, jongvolwassenen (18-24), medicatie- of drugsgebruikers, mensen met gezondheidsproblemen, gewichtsproblemen of psychische problemen kunnen alcoholgebruik beter zoveel mogelijk beperken. Zwangere vrouwen kunnen alcohol maar beter helemaal skippen. Zoals altijd geldt dus het advies: drink met mate en verstandig, of vermijd alcohol als je deel uitmaakt van een risicogroep.

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 31 mei 2021, Joint associations of adiposity and alcohol consumption with liver disease-related morbidity and mortality risk: findings from the UK Biobank
↑2 2021, BMI berekenen
↑3 1 juni 2021, Overweight or obesity amplifies harmful effects of alcohol on the liver

Andere artikels over Lever

    • Alcoholische leverziekte: wat kan ik doen?

      Van alle substanties die schade kunnen aanbrengen van je lever is alcohol wellicht een van de meest bekende. Daar waar een lage inname van alcohol, en dan in het bijzonder wijn, volgens tal van studies gunstige effecten op de gezondheid heeft, zorgen grotere hoeveelheden alcohol voor extreme oxidatieve stress op de weefsels van de lever.

      (meer…)

    • Alcoholische leverziekte: wat kan ik doen?
    • Leverontgifting: wat is dat precies?

      Enerzijds heeft de lever heel belangrijke taken in het bewerken en verwerken van suikers, eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen, hormonen, enzymen.
      Anderzijds heeft de lever ook een zeer belangrijke taak in het verwerken van afvalstoffen en het onschadelijk maken van giftige stoffen.
      Vandaag willen we het meer specifiek hebben over die ontgiftingsfunctie.

      (meer…)

    • Leverontgifting: wat is dat precies?
    • De meest voorkomende oorzaken van leverziektes en leverproblemen

      De lever kan worden beschadigd door een verscheidenheid van manieren en oorzaken.

      • Cellen kunnen ontstoken raken (zoals bij hepatitis: hepar = lever + itis = ontsteking)
      • Galstroom kan worden belemmerd (zoals in cholestase: chole = gal + stasis = staand)
      • Cholesterol of triglyceriden kunnen zich ophopen (zoals in steatose; Steat = vet + osis = accumulatie)
      • Bloedtoevoer naar de lever kan worden aangetast
      • Leverweefsel kan worden beschadigd door chemicaliën en mineralen of geïnfiltreerd worden door abnormale cellen

      (meer…)

    • De meest voorkomende oorzaken van leverziektes en leverproblemen
    • Leverproblemen door alcohol: wat is het en hoe ga je ermee om?

      Het drinken van teveel alcohol is een van de meest ernstige bedreigingen van onze gezondheid. Het kan leiden tot drie verschillende en niet te onderschatten types van levercondities: een vette lever, hepatitis en cirrose.

      Je zal deze problemen doorgaans niet ontwikkelen wanneer de inname van alcohol wordt beperkt tot de aanbevolen veilige hoeveelheden die we hieronder vermelden en verder uiteenzetten.Voor alle types van leverziekte veroorzaakt door overmatig gebruik van alcohol, is de voornaamste behandeling simpel: gewoon volledig stoppen met het drinken van alcohol voor de situatie ernstiger en op bepaald moment misschien zelfs levensbedreigend wordt.

      (meer…)

    • Leverproblemen door alcohol: wat is het en hoe ga je ermee om?
    • Niet-alcoholische vette leverziekte, wat kan ik doen?

      Niet alcoholische vette leverziekte is in een recordtijd uitgegroeid tot de meest voorkomende oorzaak van chronische leverziekte in geïndustrialiseerde landen. Het is zelfs zo dat deze ziekte kan beschouwd worden als een direct gevolg van onze vetrijke, koolhydratenrijke voeding en onze sedentaire levensstijl.

      (meer…)

    • Niet-alcoholische vette leverziekte, wat kan ik doen?
Home
Lichaam
Buik
Lever
  • Alcoholische leverziekte
  • Chronische leverziekte
  • Hepatitis
  • Lever natuurlijk genezen
  • Levercirose
  • Leverontgifting
  • Leverproblemen
  • Leververvetting
  • Calcium
  • Magnesium
  • Vitamine C
  • Vitamine D

Copyright De Gezondheidswinkel© 2023