Hoe mariadistel je kan helpen bij het beschermen van je lever
Gepubliceerd op 23 september 2015 - Laatst bijgewerkt op 19 maart 2022
Laatst bijgewerkt op 19 maart 2022
De lever heeft als een van de belangrijkste functies de taak om je lichaam schoon te maken van vervuilende stoffen en intern gegenereerde afvalproducten zoals ammoniak. Het is het grootste orgaan in ons lichaam en het heeft meer dan 500 functies die van belang zijn voor het onderhoud van ons leven.
De functie van de lever neemt af met het verouderen van het lichaam. Wanneer je er niet laat naar kijken, kan de toxische overdaad leiden tot negatieve condities gaande van cirrose en hepatitis tot de niet alcoholische vette leverziekte en zelfs tot kanker.
Een optimale leverfunctie is van kritisch belang voor alle aspecten van onze gezondheid. Het behouden van een robuuste levercapaciteit verzekert ons lichaam dat het op een effectieve manier zelf zware metalen, vervuilende stoffen en zelfs giftige stoffen kan afvoeren.
Mariadistel wordt al sinds geruime tijd gebruikt om de lever te ontgiften en om zelfs de levercellen te helpen zichzelf te regenereren. Dit gebeurt al sinds meer dan 2000 jaar. Wetenschappelijke studies hebben intussen bevestigd dat mariadistel de leverfunctie kan beschermen, dat het leverschade kan helpen voorkomen, en dat het een te hoge peil aan leverenzymen weer kan in balans brengen.
Na de nodige studies hebben wetenschappers een nieuwe manier ontdekt om meer van de actieve bestanddelen van mariadistel naar je lever te brengen, tot zelfs 10 keer meer. Zoals je je meteen zal kunnen lezen is dit ronduit fantastisch nieuws voor wie last heeft van zijn lever.
Dit nieuwe systeem om mariadistel naar de lever te transporteren resulteerde ook in een 15 maal grotere concentratie van silybine in de bloedstroom, een erg belangrijke vaststelling want intussen is gebleken dat extracten met mariadistel krachtige weldadige effecten voor ons lichamelijk systeem hebben.
Extracten van mariadistel (Silybum marianum) worden al verschillende eeuwen gebruikt omdat ze preventieve en genezende eigenschappen hebben wanneer het er op aankomt om leverziektes te behandelen. Moderne wetenschappers hebben specifieke componenten in extracten van mariadistel weten te identificeren die verantwoordelijk zijn voor deze beschermende effecten, waaronder onder meer silymarine.
Deze laatstgenoemde stof is een van de krachtige antioxidanten die bovendien goed werkt om ontstekingen af te remmen. Op die manier helpt deze stof om de voornaamste oorzaken van leverziektes te bevechten. Intussen is nog verder onderzoek uitgevoerd en dit heeft een specifieke molecule met de naam silybine geïdentificeerd als zijnde meest actieve bestanddeel van silymarine.
Waarom onze lever zo houdt van mariadistel
Er zijn tal van verschillende soorten van leverziekten, en elk van deze variaties heeft een eigen reeks van oorzaken, symptomen en een bepaalde impact op het menselijk lichaam.
Maar virtueel komen zowat alle leveraandoeningen in feite neer op een aantal belangrijke oorzaken namelijk oxidatieve stress en ontstekingen die kunnen leiden tot schade aan de cellen van de lever en het verlies van de diverse functies.
De meesten van ons die nog nooit last gehad hebben van de lever vinden de werking van dit orgaan vanzelfsprekend. Toch moet je je rekenschap van geven dat dit krachtige orgaan de klok rond om onvermoeid werkt aan de afbraak van een hele reeks van in het lichaam opgestapelde vergiffen.
Gelukkig is de lever een orgaan dat goed uitgerust werd om met al deze giftige stoffen om te gaan. De lever bevat een reeks van door enzymen gedreven ontgiftende systemen waarmee het op succesvolle manier het hoofd kan bieden aan het leeuwenaandeel van de bedreigingen waarmee het geconfronteerd wordt.
Wel is het zo dat deze systemen een hoge prijs vragen van de lever zelf, namelijk door het genereren van massieve hoeveelheden van vrije radicalen die de membranen van de levercellen kunnen beschadigen en die een hele reeks van ontstekingsopwekkende cytokines vrijgeven.
Na verloop van tijd kan de combinatie van al deze bedreigingen schade toebrengen aan je lever, en zo zijn capaciteit om zijn veelvuldige ontgiftende taken uit te voeren ondermijnen, net zoals zijn vele andere functies.
Tot deze functies rekenen we onder meer de productie van gal om het voedsel helpen bij het verteren, het verwijderen uit het lichaam van de gevaarlijke stof ammoniak, het aanmaken van coalgerende factoren die het bloed helpen om op de juiste manier te klonteren, het aanmaken van hormonen, en een hele reeks van andere fysiologische processen die essentieel voor ons leven zijn.
Dit is waarom preventie van absoluut essentieel belang is en waarom mariadistel zo vitale is om een gezonde lever te onderhouden.
De dagelijkse bescherming van je lever
Mariadistel werkt in een reeks van unieke manieren om je lever op een dagelijkse basis te beschermen tegen de overvloed aan toxische materialen die in ons lichaam aanwezig zijn en tegen oxidatieve stress. Hier zijn maar enkele van de manieren waarop mariadistel er in slaagt om een van je meest waardevolle interne organen op een adequate manier te helpen beschermen.
- De krachtige antioxidante eigenschappen van silymarine helpt om de oxidatie van vetten in de membranen van de levercellen die leiden tot ontstekingen en het lekken van de inhoud van de levercellen in de bloedstroom te voorkomen en eventueel zelfs om te keren.
- Silymarine vermindert ontstekingen in de lever door het verhinderen van bepaalde schadelijke enzymen zoals 5-LOX, COX en NFkB, stoffen die leiden tot de productie van ontstekingsbevorderende cytokines en andere nadelig werkende moleculen die kunnen bijdragen tot schade aan de lever.Zelfs wanneer de leverschade al is opgetreden, zoals het gebeurt bij de meeste mensen van middelbare leeftijd, kan deze stof nog altijd krachtige regeneratieve effecten hebben, en de capaciteit van de levercellen om nieuwe proteïnen aan te maken en de schade te bestrijden voor ze verder verspreid raakt in het lichaam aanwakkeren.
- Silymarine is volgens een aantal studies ook duidelijk efficiënt bij de preventie van leverfibrose, de eerste stap in de laatste fase van geavanceerde leverziekte, door het beschermen van de normale nog functionerende levercellen en door het blokkeren van de cellen om te vermijden dat ze veranderen in fibrose (spierachtige cellen).
- Silymarine heeft ook de capaciteit om in de zogenaamde Fase één leverenzymen te blokkeren die de giftige stoffen die we via onze voeding opnemen activeren.Deze specifieke leverenzymen converteren bepaalde onderdelen in oxidatieve substanties die het lichaam maar moeilijk weer kan uitscheiden. Maar in de vorm van silymarine kunnen deze gevaarlijke stoffen op onschadelijke manier via de urine weer verwijderd worden.