Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Nachtblindheid: oorzaak, symptomen en oplossingen

Gepubliceerd op 08 juli 2016 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Al eens het fenomeen meegemaakt dat je bij plotse verandering van licht naar donker, je ogen even tijd nodig hebben om zich aan te passen aan de nieuwe omgevingstoestand?

Nog vervelender wordt het wanneer de aanpassing wel heel lang duurt…  dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een vorm van nachtblindheid.

Wat is nachtblindheid?

Nyctalopia of nachtblindheid is de afwijking aan de ogen die oorzaak is van het slecht of helemaal niet kunnen zien wanneer er weinig licht is.

Kleine test om te ontdekken of je wel of niet aan voornoemde aandoening lijdt, bestaat erin om eens een bioscoopbezoek te plannen. Als je dan binnen de 5 minuten de bezoeker naast je kan onderscheiden is alles ok; lukt dat niet dan toch even je oogarts raadplegen…

Oorzaken

Naast een tekort aan vitamine A, is nachtblindheid meestal erfelijk bepaald. In het netvlies van het oog heb je twee verschillende soorten zintuigcellen ofte fotoreceptoren namelijk “staafjes” en “kegeltjes”.  De kegeltjes zijn nodig om overdag goed te kunnen zien, de staafjes spelen een belangrijke rol bij de waarneming in het schemerduister.

Bij nachtblindheid werken de staafjes minder goed. Vitamine A is de voorloperstof van het zogenaamde staafjesrood dat aanwezig is in de staafjes. Staafjesrood wordt ook wel “rodopsine” genoemd.

Als er licht wordt waargenomen valt staafjesrood uit elkaar wat een impuls veroorzaakt naar de hersenen. Op deze manier wordt licht waargenomen. Hierna wordt het staafjesrood weer opgebouwd en kan het staafje opnieuw licht waarnemen.

Dit is ook de reden waarom je na een overdosis licht even niets ziet. Al je staafjesrood is afgebroken en moet weer opnieuw opgebouwd worden, tot die tijd zie je sterretjes of een vlek voor de ogen.

Als je een tekort hebt aan vitamine A kan er geen rodopsine gevormd worden. Hierdoor kunnen de staafjes minder licht waarnemen en heb je last van nachtblindheid. Vitamine A tekorten kun je ook krijgen als je een ziekte hebt waardoor je lichaam geen vitamine A opneemt, zoals chronische gastritis of chronische leveraandoeningen.

Symptomen van nachtblindheid

Sommige personen ontdekken al op jonge leeftijd dat ze nachtblind zijn, bij anderen wordt het maar duidelijk op oudere leeftijd. Je herkent de aandoening meestal en eerst en vooral door het feit dat je minder goed ziet bij schemering en in het donker.

En bij de overgang van licht naar donker heeft iemand met nachtblindheid veel meer tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen.  Iemand die nachtblind is kan over eenvoudige voorwerpen vallen, op straat of in huis.

Na het beginstadium, waarin men beetje bij beetje de aandoening ontdekt, zal de aandoening meestal overgaan naar volledige nachtblindheid. Wat vooral bij het ‘s avonds autorijden tot uiting komt en een zwaar probleem vormt.

Mensen met nachtblindheid kunnen de kanten van de weg absoluut niet onderscheiden of inschatten.

Het kan bij nachtblindheid ook voorkomen dat de huid uitdroogt met verhoorning op bepaalde delen van het lichaam (bovenarmen, bovenbenen, schouders, zitvlak, buik).

En tenslotte is het vaker voorkomen van diarree oa ook een symptoom die gepaard gaat met nachtblindheid.

Remedies voor nachtblindheid

Indien de oorzaak van nachtblindheid erfelijk bepaald is bestaan er tot op de dag van vandaag nog geen effectieve oplossingen.  Ga dus steeds naar uw oogarts om de oorzaak van uw verminderd zicht bij nacht te laten bepalen en als het niet erfelijk is zal er meestal een gebrek aan vitamine A zijn, die kan met vitaminepreparaten opgelost worden en/of een aangepaste voeding.

Ook een algemeen goed gedoseerd vitaminepreparaat zoals Life Extension Mix  is aan te raden om geen verborgen tekorten in stand te houden of te ontwikkelen.

Uw oogarts zal U bij nachtblindheid gecorrigeerde anti-reflectieglazen voorschrijven en U aanraden om een goede zonnebril te dragen als U overdag buiten bent, want dan hoeven uw ogen niet extra te wennen als u weer binnen bent en uw zonnebril af doet.

Tenslotte nog enkele thuistips

Span uw ogen niet te veel in, voorkom vermoeide ogen tijdens het lezen of tijdens computergebruik, en zorg ervoor dat je bij het lezen voldoende licht hebt. Op het moment dat uw ogen vermoeid raken, kunt u het beste stoppen met enige activiteit en pas de volgende dag verder gaan.

Draag een goede bril. Het niet dragen van een goede bril kan bijdragen tot de ontwikkeling van uw nachtblindheid. Dus als u weet dat u eigenlijk uw bril op moet doen, draag hem dan.

Andere artikels over Ademhaling & Luchtwegen

    • Luteïne en zeaxanthine toppers voor het gezichtsvermogen

      Bijna iedereen kent vitamine A en bètacaroteen, vitamines die behoren tot de groep van de carotenoïden en bekend zijn bij het grote publiek als producten ter bevordering van het zicht.

      Tot deze grote groep behoren ook twee minder gekende, maar daarom niet minder interessante bio-actieve stoffen: luteïne en zeaxanthine.

      (meer…)

    • Luteïne en zeaxanthine toppers voor het gezichtsvermogen
    • Het nut van carotenoïden voor de ooggezondheid

      Je hoort wel eens dat wortelen goed zijn voor je ogen. Velen doen deze uitspraak af als een fabeltje, maar dankzij de veelvuldige aanwezigheid van carotenoïden, kunnen wortelen (evenals andere voedingsbronnen) je ogen op lange termijn verbeteren. In dit artikel bespreken we de verschillende types en hun toepassingen.

      (meer…)

    • Het nut van carotenoïden voor de ooggezondheid
    • Uitgelicht: waarom wortelen wél goed voor je ogen zijn

      Wortelen goed voor je ogen? Dat moet een fabeltje zijn! Of toch niet? (meer…)

    • Uitgelicht: waarom wortelen wél goed voor je ogen zijn
    • De correlatie tussen HDL-cholesterol, triglyceriden en maculadegeneratie

      Volgens nieuw onderzoek hebben HDL-cholesterol en triglyceriden respectievelijk een positieve en negatieve associatie met een verhoogd risico op leeftijdsgebonden maculadegeneratie, vooral tijdens de vroege fase ervan.

      (meer…)

    • De correlatie tussen HDL-cholesterol, triglyceriden en maculadegeneratie
    • Vitamine C-tekort: symptomen, voordelen en voedselbronnen

      Vitamine C is een essentiële voedingsstof die regelmatig moet worden ingenomen om een nakend tekort te voorkomen. Een tekort is in ontwikkelde landen doorgaans zeldzaam. Echter zijn een ongezond dieet, (passief) roken, chronische darmziekten en kanker een risico voor het ontwikkelen van een vitamine C-tekort.

      In dit artikel lees je:

      • Wat vitamine C precies is;
      • Hoe je een Vitamine C-tekort herkent;
      • Wat de wetenschappelijk bewezen voordelen zijn;
      • In welke voeding je vitamine C vindt;
      • Hoeveel vitamine C je dagelijks nodig hebt;
      • Hoe vitamine C beter opgenomen kan worden.
      (meer…)

    • Vitamine C-tekort: symptomen, voordelen en voedselbronnen
Home
Kwalen & Aandoeningen
Oogproblemen
    • Leverproblemen
    • Vitamine A
    • Vitamine C
    • Vitamine D

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2023