Kurkuma, een natuurlijke antidepressiva met zelfde effecten als Prozac
Gepubliceerd op 13 augustus 2018 - Laatst bijgewerkt op 04 juni 2021
Laatst bijgewerkt op 4 juni 2021
Kurkuma (curcumine/tumeric) is een echte ‘superster’ in de wereld van de gezondheid en de supplementen. We hebben in het westen nog maar recent de voordelen ervan ontdekt, daar waar men in de klassieke Ayurvedische medicijnen er al sinds duizenden jaren gebruik van maakt.
Gelukkig voor ons kunnen we nu eindelijk volop toegang krijgen tot tumeric en zijn vele waarden.
In de keuken gebruikt geeft deze stof een mooie gele kleur aan het voedsel mee. Dezelfde kleur (die van kurkuma) is trouwens verantwoordelijk voor de medische effecten ervan.
Tot nu toe hebben al tal van studies aangetoond dat kurkuma (curcumine) op vele vlakken weldadig kan zijn. Een nieuwe studie heeft hier een interessante bijdrage toe geleverd, en deze studie toont zelf aan dat de stof dezelfde goede antidepressieve effecten als Prozac zou hebben.
Kurkuma vs. Prozac
In deze studie werd een groep van 60 mensen onderzocht. Ze werden toegewezen tot een van drie groepen en dit gedurende 6 weken: die van 1000 mg kurkuma extract per dag, een van 20 mg fluoxetine per dag en een derde met een combinatie van beide.
Een standaard test genaamd de Hamilton Rating Scale for Depression werd gebruikt om de studie uit te voeren.
Bij alle groepen werden verbeteringen vastgesteld. 64,7 % bij de tweede en 62,5 % bij de eerste groep, en het beste effect bij de gecombineerde groep: 77,8 %. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat beide stoffen ongeveer even werkzaam waren.
Dit is de eerste op mensen uitgevoerde studie die aantoont dat kurkuma antidepressief kan werken, alhoewel studies op dieren al hebben gewezen op het effect op de stemming.
Kurkuma is goed voor de hersenen
Onderzoekers veronderstellen dat kurkuma helpt om niet-conventionele antidepressiva te stimuleren, en dat ze ook helpen bij de productie van neurotransmitters zoals serotonine en dopamine, die kunnen de strijd met depressies aangaan.
Het helpt op meerdere unieke manieren. Zo bestrijdt kurkuma hersenontstekingen en stimuleert het de neurogenesis, de ontwikkeling van nieuwe hersencellen. Deze twee factoren dragen bij tot de ontwikkeling van een depressie.
Vroeger was men van oordeel dat het menselijke brein tijdens de volwassenheid geen nieuwe cellen meer kon aanmaken. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat dit niet klopt.
Volwassenen kunnen dus wel degelijk neuronen aanmaken in de regio van het brein die we de hippocampus noemen, de plek waar de herinneringen worden opgestapeld.
De vernieuwing van de hersencellen geeft niet alleen elasticiteit aan de hersenen mee, maar ze lijken ook bij de dragen tot de bescherming tegen stress en bij het voorkomen van een depressie.
Eén studie zegt uitdrukkelijk dat muizen die hiermee werden behandeld minder kans tot depressie hebben.
Conclusie
De resultaten van de laatste studie zijn duidelijk significant. Veel mensen reageren niet goed op de klassieke middelen tegen een depressie, en dit nieuw onderzoek legt iets uniek op tafel.
Moet je meteen al je antidepressiva vervangen door kurkuma ? Dat nu ook weer niet. Eerst is nog meer onderzoek nodig. Maar dit gezegd zijnde staat nu al vast dat kurkuma positieve effecten heeft en dat het het zeker geen slecht idee is om het te proberen.