De link tussen een vetrijk dieet en Alzheimer
Gepubliceerd op 19 november 2019 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Zodra Alzheimer begint, vordert de ziekte systematisch en agressief, waarbij slachtoffers op meerdere fronten worden aangevallen. Wetenschappers die de ziekte bestuderen, zoals Gemma Casadesus Smith van de Kent State University, werken op dezelfde manier.
Sinds 2016 heeft Casadesus Smith, hoogleraar biologische wetenschappen aan het College of Arts and Sciences, meer dan $ 2,7 miljoen aan financiering van de National Institutes of Health (NIH) ontvangen om de oorzaken van Alzheimer te bestuderen en modellen voor betere farmacologische behandelingen te identificeren.
Een nieuw tweejarig project getiteld “Karakterisering van transcriptoomveranderingen in dieet-geïnduceerde progressie naar METS / T2D om vroegste en sekse-specifieke neurodegeneratieve foci voor Alzheimer-ontwikkeling te identificeren”, stelt haar in staat antwoorden te vinden op enkele belangrijke vragen die zijn gerezen tijdens die studies.
“We weten dat diabetes en obesitas gerelateerd zijn aan de ziekte van Alzheimer – diabetes is de belangrijkste risicofactor naast leeftijd – en we weten dat als we naar de hersenen van Alzheimer kijken, we veranderingen in insuline-receptoren zullen zien, maar we begrijpen het niet hoe die overgang plaatsvindt,” stelt Casadesus Smith, hoogleraar biologische wetenschappen aan het College of Arts and Sciences.
Met behulp van gegevens en materiaal van haar voortdurende studie van een medicijn dat is ontworpen om de vorming van amylineplaten te voorkomen – een vermoedelijke bijdragende factor aan de ontwikkeling van Alzheimer – zal Casadesus Smith gensequencingtechnologie gebruiken om de verschillen in de progressie van Alzheimer bij mannen en vrouwen beter te begrijpen en genetische veranderingen te identificeren vanaf het vroegste punt van metabole disfunctie tot het begin van Alzheimer.
Haar lopende studies met knaagdiermodellen hebben een duidelijk verband aangetoond tussen een vetrijk dieet en eerder verschenen van markers van Alzheimer in de hersenen. In samenwerking met Helen Piontkivska, Ph.D., universitair hoofddocent biologische wetenschappen die gespecialiseerd is in bio-informatica en medische genomica, zal Casadesus Smith hersenweefselmonsters door RNA-sequencing laten lopen om veranderingen in elk individueel gen te tonen bij elke overgangsfase.
“We zullen in staat zijn de transcriptionele doelen in de hersenen te identificeren die al vroeg veranderen in metabole stress, en door ernaar te kijken, kan het ons een idee geven van vroege foci die metabolische ziekten zoals diabetes koppelen aan de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer,” zei ze.
De studie probeert ook de verschillen in de pathologie van Alzheimer tussen mannen en vrouwen te identificeren. Terwijl mannen een hoger risico lopen op metabole stoornissen zoals obesitas en diabetes dan vrouwen, lopen vrouwen bij deze aandoeningen een hoger risico op het ontwikkelen van cognitieve stoornissen en Alzheimer dan mannen.
Casadesus Smith zei dat ze hoopvol is dat de korte studie voldoende gegevens zal opleveren om door te gaan naar een groter gefinancierd project.
“We zullen in staat zijn om de transcriptionele veranderingen samen te voegen met wat we in de hersenen zien, in termen van pathologie en metabolisme,” zei ze. “Hopelijk kunnen we specifieke eiwitten of receptoren of veranderingen identificeren die vervolgens in een groter onderzoek kunnen worden bekeken en op een hypothese gebaseerde manier kunnen worden nagestreefd.”[1]
Bronnen
↑1 | 17 oktober 2019, Study shows link between high-fat diet and earlier appearance of Alzheimer’s markers in the brain |
---|