Gezondheidswinkel

ondersteun je lichaam op een gezonde manier

  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Video’s
Home / Dieet & Voeding / Knoflook verbetert je gezondheid

Knoflook verbetert je gezondheid

27 augustus 2018

Knoflook staat vooral bekend voor z’n uitgesproken aroma en smaak. Daarnaast heeft deze groente diverse gezondheidsvoordelen en is het in feite een van de krachtigste natuurlijke medicijnen.

Knoflook wordt al eeuwenlang gebruikt. In het oude Egypte maakte knoflook deel uit van het dagelijkse dieet en werd het vereerd als een geneeskrachtig kruid. Men dacht dat je door knoflook productiever werd. Ook in Toetanchamons graf werd knoflook teruggevonden.

Allicine is het actieve ingrediënt in knoflook. Het is een verbinding die zwavel bevat en verantwoordelijk is voor de scherpe geur en smaak van knoflook. Het is ook wat de plant geneeskrachtig maakt.

Knoflook als antibacterieel middel

De gezondheidsvoordelen van knoflook werden al uitvoerig beschreven. Onderzoek toonde aan dat knoflook effectief is tegen infectieziekten.

Een studie gepubliceerd in het Journal of Medical Microbiology geeft aan dat knoflook effectief is tegen Staphylococcus aureus, zelfs de stammen die resistent zijn tegen methicilline, een antibioticum. Staphylococcus aureus is normaal gezien onschadelijk of veroorzaakt slechts kleine infecties, maar bij mensen met een zwak immuunsysteem kan ze potentieel fatale stafylokokkeninfecties veroorzaken.

Een andere studie vond dat knoflook zowel multiresistente als niet-multiresistente Mycobacterium tuberculosis, de ziekteverwekker achter tuberculose, kan bestrijden. Hoewel tbc over het algemeen goed onder controle is in ontwikkelde landen, blijft de ziekte risicovol in ontwikkelingslanden. Bovendien heeft het gebruik van conventionele chemische medicijnen geleid tot de ontwikkeling van multi-drug-resistente stammen  waardoor de ziekte lastiger te behandelen is.

Knoflook is niet alleen effectief tegen bacteriën, maar ook tegen ziekteverwekkende schimmelsoorten. Verschillende studies hebben gekeken naar de voordelen van knoflook tegen Candida albicans, een schimmel in de vorm van gist die schimmelinfecties veroorzaakt, evenals verschillende andere soorten infecties. Waar Candida moeilijk met conventionele medicatie valt te behandelen, is knoflook wel effectief.

Dit werd bevestigd door een ander onderzoek waaruit bleek dat knoflook spruw kan voorkomen, een aandoening die optreedt wanneer Candida de mond en keel van zuigelingen infecteert.

Andere studies hebben voordelen gevonden tegen virale pathogenen zoals HIV-1 en infecties waaronder herpes en de griep.

Knoflook beschermt tegen ziekten

Kanker en hart- en vaatziekten behoren tot de topmoordenaars in de ontwikkelde landen. Het is aangetoond dat knoflook helpt bij het bestrijden van deze aandoeningen.

Een onderzoek suggereert dat knoflook de vorming van plaque in de bloedvaten kan vertragen waardoor de progressie van atherosclerose effectief wordt vertraagd. Vasculaire plaque vernauwt de bloedstroom en is een van de belangrijkste redenen voor hartaanvallen.

Een andere studie vond dat knoflook hypotensieve eigenschappen heeft. Hypertensie of hoge bloeddruk is een van de leidende factoren achter hartziekten. Het kan ook leiden tot schade aan verschillende organen, waaronder de nieren.

Er is ook ontdekt dat knoflook antioxiderende eigenschappen bezit waardoor het cellen beschermt tegen oxidatieve schade. Het voorkomt abnormale stolsels die leiden tot beroertes en hartaanvallen, en helpt bij het reguleren van het bloedlipidenniveau.

De groente heeft het vermogen om verschillende soorten kankercellen te doden. Verschillende studies wijzen op voordelen tegen baarmoederhalskanker en borstkanker. Het kan ook helpen tegen leverkanker, een van de dodelijkste kankers. Studies tonen aan dat het ook darm-, bloed-, huid- en pancreaskanker kan bestrijden.

Ontvang elke dinsdag onze nieuwsbrief met 2 nieuwe artikels in je inbox 👇

 

Andere interessante artikels:

  1. 7 top medicinale voedingsstoffen die in geen enkel dieet mogen ontbreken
  2. Wanneer we (niet) eten beïnvloedt onze gezondheid
  3. Olijfolie is de sleutel tot een lang leven
  4. Natuurlijke vetverbranding
  5. 5 antioxidantrijke supersappen
  6. Hoe whey gewichtsverlies bevordert
  7. Stress: symptomen herkennen en ermee omgaan
  8. Migraine: oorzaken, voorkomen en medicatie
  9. Wat zijn de oorzaken van leverziektes?
  10. Leverproblemen door alcohol: wat is het en hoe ga je ermee om?
  11. Bijnieruitputting bestrijden op een natuurlijke manier
  12. Frambozen, één van de rijkste bronnen van antioxidanten in voedingsmiddelen
  13. 7 cholesterolverlagende voedingsbronnen
  14. Melatonine: veel meer dan een hulp bij het slapen
  15. Calorieën beperken zonder honger te moeten lijden
  16. 1 uur lopen kan 7 uur extra aan uw leven toevoegen
  17. Walnoten doen de goede bacteriën in je darm toenemen
  18. De gezondheidsvoordelen van zeewier
  19. Pompoen is een superfood
  20. Groene thee bevordert gezonde tanden en tandvlees

Categorie: Dieet & Voeding Tags: Bloeddruk, Leverproblemen

Meest recente artikels

  • Arteriële verstijving correleert met cognitieve achteruitgang
  • Doorbloeding verbeteren met supplementen, voeding en beweging
  • Een trombose herkennen, behandelen en voorkomen
  • De verschillende soorten prediabetes type-2
  • De oorzaak van pijn bij het prikkelbare darmsyndroom
  • Cookiebeleid
  • Privacy

Copyright De Gezondheidswinkel© 2021

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over privacy en cookies.