Knoflook verbetert je gezondheid
Gepubliceerd op 27 augustus 2018 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Knoflook staat vooral bekend voor z’n uitgesproken aroma en smaak. Daarnaast heeft deze groente diverse gezondheidsvoordelen en is het in feite een van de krachtigste natuurlijke medicijnen.
Knoflook wordt al eeuwenlang gebruikt. In het oude Egypte maakte knoflook deel uit van het dagelijkse dieet en werd het vereerd als een geneeskrachtig kruid. Men dacht dat je door knoflook productiever werd. Ook in Toetanchamons graf werd knoflook teruggevonden.
Allicine is het actieve ingrediënt in knoflook. Het is een verbinding die zwavel bevat en verantwoordelijk is voor de scherpe geur en smaak van knoflook. Het is ook wat de plant geneeskrachtig maakt.
Knoflook als antibacterieel middel
De gezondheidsvoordelen van knoflook werden al uitvoerig beschreven. Onderzoek toonde aan dat knoflook effectief is tegen infectieziekten.
Een studie gepubliceerd in het Journal of Medical Microbiology geeft aan dat knoflook effectief is tegen Staphylococcus aureus, zelfs de stammen die resistent zijn tegen methicilline, een antibioticum. Staphylococcus aureus is normaal gezien onschadelijk of veroorzaakt slechts kleine infecties, maar bij mensen met een zwak immuunsysteem kan ze potentieel fatale stafylokokkeninfecties veroorzaken.
Een andere studie vond dat knoflook zowel multiresistente als niet-multiresistente Mycobacterium tuberculosis, de ziekteverwekker achter tuberculose, kan bestrijden. Hoewel tbc over het algemeen goed onder controle is in ontwikkelde landen, blijft de ziekte risicovol in ontwikkelingslanden. Bovendien heeft het gebruik van conventionele chemische medicijnen geleid tot de ontwikkeling van multi-drug-resistente stammen waardoor de ziekte lastiger te behandelen is.
Knoflook is niet alleen effectief tegen bacteriën, maar ook tegen ziekteverwekkende schimmelsoorten. Verschillende studies hebben gekeken naar de voordelen van knoflook tegen Candida albicans, een schimmel in de vorm van gist die schimmelinfecties veroorzaakt, evenals verschillende andere soorten infecties. Waar Candida moeilijk met conventionele medicatie valt te behandelen, is knoflook wel effectief.
Dit werd bevestigd door een ander onderzoek waaruit bleek dat knoflook spruw kan voorkomen, een aandoening die optreedt wanneer Candida de mond en keel van zuigelingen infecteert.
Andere studies hebben voordelen gevonden tegen virale pathogenen zoals HIV-1 en infecties waaronder herpes en de griep.
Knoflook beschermt tegen ziekten
Kanker en hart- en vaatziekten behoren tot de topmoordenaars in de ontwikkelde landen. Het is aangetoond dat knoflook helpt bij het bestrijden van deze aandoeningen.
Een onderzoek suggereert dat knoflook de vorming van plaque in de bloedvaten kan vertragen waardoor de progressie van atherosclerose effectief wordt vertraagd. Vasculaire plaque vernauwt de bloedstroom en is een van de belangrijkste redenen voor hartaanvallen.
Een andere studie vond dat knoflook hypotensieve eigenschappen heeft. Hypertensie of hoge bloeddruk is een van de leidende factoren achter hartziekten. Het kan ook leiden tot schade aan verschillende organen, waaronder de nieren.
Er is ook ontdekt dat knoflook antioxiderende eigenschappen bezit waardoor het cellen beschermt tegen oxidatieve schade. Het voorkomt abnormale stolsels die leiden tot beroertes en hartaanvallen, en helpt bij het reguleren van het bloedlipidenniveau.
De groente heeft het vermogen om verschillende soorten kankercellen te doden. Verschillende studies wijzen op voordelen tegen baarmoederhalskanker en borstkanker. Het kan ook helpen tegen leverkanker, een van de dodelijkste kankers. Studies tonen aan dat het ook darm-, bloed-, huid- en pancreaskanker kan bestrijden.