Studie toont aan dat het eten van meer fruit en groenten het risico op sterven verlaagt
Gepubliceerd op 03 maart 2016 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Een studie die werd gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition heeft als conclusie dat er een verband bestaat tussen het eten van meer fruit en groenten en een lager risico op sterven.
Studie naar groenten- en fruitconsumptie
De analyse kwam er na onderzoek op 38221 deelnemers aan een studie in de Cohort of Swedish Men die werden gerecruteerd in de periode tussen 1997 en 1998, en 33485 vrouwen die werden gevraagd in de periode tussen 1987 en 1990 om deel te nemen aan de Swedish mammography Cohort.
Er werd ook voorzien in vragenlijsten die de nodige data inzamelden in verband met het eetgedrag, de hoeveelheid inname van alcohol en andere lifestyle factoren.
Vanaf het begin van 1998 tot 2010 stierven 6803 mannen en 4637 vrouwen. In vergelijking met de personen die de aanbevolen 5 stukken fruit en groenten per dag aten, hadden zij die dagelijks geen 5 stukken fruit en groenten aten een 53 % groter risico om te sterven in de nabije(re) toekomst.
Werd de inname van fruit en groenten verhoogd, dan verlaagde ook het risico op overlijden naarmate de aangeraden 5 stukken fruit en groenten pet dag meer benaderd werd.
Bij een verder apart onderzoek naar het eten van fruit en groenten apart, leefden zij die geen fruit aten gemiddeld 19 maanden minder lang dan zij die 1 stuk fruit per dag aten.
En zij die aangaven per dag 3 of meer keren groenten te eten overleefden gemiddeld 32 maanden langer dan zij die geen groenten aten.
“Het onderzoek is hoofdzakelijk toegespitst op het verand tussen de consumptie van fruit en groenten en specifieke belangrijke chronische ziektes zoal cardiovasculaire aandoeningen en verschillende kankers”
schreef Andrea Bellavia en diens collega’s aan het Karolinska Institutet.
“Toch biedt de studie naar het verband tussen het dagelijks eten van fruit en groenten en de algemene sterftecijfers een basistool die ons in staat helpt om de effecten op onze gezondheid in het algemeen te onderzoeken.”
Slaag je er niet in je dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit te eten?
Overweeg dan een kwalitatief supplement als preventieve aanvulling, zoals de Life Extension Mix, met hoog geconcentreerde fruit- en groentenextracten, zoals broccoli, druiven, bessen, mariadistel en tomaat, naast alle noodzakelijke vitaminen en mineralen.