Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Zoetstoffen verstoren je darmflora

Gepubliceerd op 09 november 2018 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Schijnbaar gezonde voedingsmiddelen zoals brood, yoghurt en vruchtensap bevatten vaak kunstmatige zoetstoffen. Hoewel ze misschien minder calorieën dan suiker bevatten, kunnen ze andere gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Onderzoek heeft aangetoond dat kanker, diabetes type 2 en andere gezondheidsproblemen in verband staan met bepaalde zoetstoffen [1].

De link met darmproblemen en diabetes

De schade aan je microbioom kan leiden tot glucose-intolerantie en darmproblemen zoals de ziekte van Crohn. Een nieuwe studie, gevoerd door wetenschappers uit Israël en Singapore, ging na hoe het de stammen van de E. coli-bacteriën die in onze darmen leven, vergaat na de blootstelling aan kunstmatige zoetstoffen.

De onderzoekers gebruikten genetische gemodificeerde versies van E. coli zodat ze op verschillende manieren kunnen oplichten bij de detectie van zoetstoffen. De bacteriën werden blootgesteld aan 6 zoetstoffen en 10 sportsupplementen met diezelfde zoetstoffen. De zoetstoffen in kwestie waren aspartaam, sucralose, saccharine, neotaam, advantame en acesulfaam kalium-k [2].

Uit het resultaat bleek dat elke zoetstof de bacteriën op verschillende manieren beschadigde. Dit onderzoek werd echter gevoerd in een laboratorium, wat geen exacte vertaling is van de leefwereld van de mens. Hoe dan ook kan de glucose-intolerantie die mogelijk wordt veroorzaakt door schade aan het darmmicrobioom, het risico op het ontwikkelen van diabetes verhogen.

Zoetstoffen

Dergelijke onderzoeken houden geen rekening houden met factoren uit de praktijk die het metabolisme van de mens beïnvloeden, zoals hoe stoffen in de darm worden opgenomen.

De resultaten van eerder onderzoek

Deze studie sluit aan bij eerdere bevindingen die ook gesuggereerd hebben dat zoetstoffen de darmbacteriën beschadigen.

Een studie uit 2014, bijvoorbeeld, vond dat muizen die zoetstoffen hadden gekregen, veranderingen in hun darmbacteriën ondervonden, en sommige nuttige bacteriën verloren gingen.

Die bacteriën vormen de ongeveer 1000 soorten die in je onderbuik leven, waar ze je helpen ziekte af te wenden, gewicht te regelen, de gezondheid van hart en hersenen in stand te houden en voedsel te verteren. Het verlies van sommige leden van dat darmmicrobioom wordt geassocieerd met een verhoogd risico op diabetes [3], prikkelbare darmsyndroom en andere ziekten.

Ook al heeft dit onderzoek geen directe implicaties voor de praktijk, toch kan het verstandig zijn om stil te staan bij de consumptie van kunstmatige zoetstoffen, en deze zoveel mogelijk in te perken.

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 10 oktober 2018, Artificial Sweeteners May Disrupt the Delicate Balance of Bacteria in Your Gut
↑2 25 september 2018, Measuring Artificial Sweeteners Toxicity Using a Bioluminescent Bacterial Panel
↑3 september 2014, Artificial Sweeteners Induce Glucose Intolerance by Altering the Gut Microbiota

Andere artikels over Dieet & Voeding

    • Kan je je metabolisme of stofwisseling versnellen?

      Je hoort mensen wel eens zeggen: “Ik heb een traag metabolisme, daarom val ik moeilijk af.” Maar wat is het metabolisme precies en kan je iets doen om het te versnellen? In dit artikel geven we een antwoord op die vraag.

      (meer…)

    • Kan je je metabolisme of stofwisseling versnellen?
    • Yoghurt kan dikke darmkanker bij mannen voorkomen

      Hoewel veel factoren kunnen bijdragen aan je risico om dikke darmkanker te ontwikkelen, is een van de meest opvallende een slecht dieet. Het volgen van een gezond dieet kan op dezelfde manier helpen om deze vorm van kanker weg te houden.

      (meer…)

    • Yoghurt kan dikke darmkanker bij mannen voorkomen
    • 10 gemakkelijk te verteren voedingsmiddelen

      Sommige mensen hebben gezondheidsaandoeningen die veel voedsel voor hen uitdagend maken om te verteren. Welke gezonde voedingskeuzes kan je maken wanneer je moeite hebt om te verteren?

      (meer…)

    • 10 gemakkelijk te verteren voedingsmiddelen
    • Cacao heeft meer genezende eigenschappen dan zelfs açai en bosbessen

      Cacao is het hoofdingrediënt van chocolade en zijn krachtige helende eigenschappen maken het een geweldige superfood.

      (meer…)

    • Cacao heeft meer genezende eigenschappen dan zelfs açai en bosbessen
    • Groene thee: oorsprong en gezondheidsvoordelen

      Wie denkt aan thee, denkt waarschijnlijk ook aan groene thee - en dat is niet verwonderlijk. Naast koffie en nog enkele andere soorten thee is groene thee één van de meest geconsumeerde dranken ter wereld. Vaak wordt echter niet zozeer stilgestaan bij de gezondheidsvoordelen van deze thee, hoewel er vele zijn.

      (meer…)

    • Groene thee: oorsprong en gezondheidsvoordelen
Home
Dieet & Voeding
  • Afslanken
  • Kruiden & Planten

Copyright De Gezondheidswinkel© 2022