Zoetstoffen verstoren je darmflora
Gepubliceerd op 09 november 2018 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Schijnbaar gezonde voedingsmiddelen zoals brood, yoghurt en vruchtensap bevatten vaak kunstmatige zoetstoffen. Hoewel ze misschien minder calorieën dan suiker bevatten, kunnen ze andere gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.
Onderzoek heeft aangetoond dat kanker, diabetes type 2 en andere gezondheidsproblemen in verband staan met bepaalde zoetstoffen [1].
De link met darmproblemen en diabetes
De schade aan je microbioom kan leiden tot glucose-intolerantie en darmproblemen zoals de ziekte van Crohn. Een nieuwe studie, gevoerd door wetenschappers uit Israël en Singapore, ging na hoe het de stammen van de E. coli-bacteriën die in onze darmen leven, vergaat na de blootstelling aan kunstmatige zoetstoffen.
De onderzoekers gebruikten genetische gemodificeerde versies van E. coli zodat ze op verschillende manieren kunnen oplichten bij de detectie van zoetstoffen. De bacteriën werden blootgesteld aan 6 zoetstoffen en 10 sportsupplementen met diezelfde zoetstoffen. De zoetstoffen in kwestie waren aspartaam, sucralose, saccharine, neotaam, advantame en acesulfaam kalium-k [2].
Uit het resultaat bleek dat elke zoetstof de bacteriën op verschillende manieren beschadigde. Dit onderzoek werd echter gevoerd in een laboratorium, wat geen exacte vertaling is van de leefwereld van de mens. Hoe dan ook kan de glucose-intolerantie die mogelijk wordt veroorzaakt door schade aan het darmmicrobioom, het risico op het ontwikkelen van diabetes verhogen.
Dergelijke onderzoeken houden geen rekening houden met factoren uit de praktijk die het metabolisme van de mens beïnvloeden, zoals hoe stoffen in de darm worden opgenomen.
De resultaten van eerder onderzoek
Deze studie sluit aan bij eerdere bevindingen die ook gesuggereerd hebben dat zoetstoffen de darmbacteriën beschadigen.
Een studie uit 2014, bijvoorbeeld, vond dat muizen die zoetstoffen hadden gekregen, veranderingen in hun darmbacteriën ondervonden, en sommige nuttige bacteriën verloren gingen.
Die bacteriën vormen de ongeveer 1000 soorten die in je onderbuik leven, waar ze je helpen ziekte af te wenden, gewicht te regelen, de gezondheid van hart en hersenen in stand te houden en voedsel te verteren. Het verlies van sommige leden van dat darmmicrobioom wordt geassocieerd met een verhoogd risico op diabetes [3], prikkelbare darmsyndroom en andere ziekten.
Ook al heeft dit onderzoek geen directe implicaties voor de praktijk, toch kan het verstandig zijn om stil te staan bij de consumptie van kunstmatige zoetstoffen, en deze zoveel mogelijk in te perken.
Bronnen
↑1 | 10 oktober 2018, Artificial Sweeteners May Disrupt the Delicate Balance of Bacteria in Your Gut |
---|---|
↑2 | 25 september 2018, Measuring Artificial Sweeteners Toxicity Using a Bioluminescent Bacterial Panel |
↑3 | september 2014, Artificial Sweeteners Induce Glucose Intolerance by Altering the Gut Microbiota |