Cacao kan helpen vermoeidheid bij MS te verminderen
Gepubliceerd op 09 april 2019 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
De oorzaken van de mentale en fysieke vermoeidheid bij mensen met multiple sclerose (MS) zijn complex en omvatten neurale, inflammatoire, metabole en psychologische factoren. Momenteel bestaat er geen verlichting voor het vermoeidheidssymptoom op lange termijn. Nieuw onderzoek suggereert nu dat cacao kan helpen.
De voordelen van cacao
Cacao, zoals je ze vindt in pure chocolade, is rijk aan flavonoïden, voedingsstoffen die overvloedig voorkomen in fruit en groenten, en in verband worden gebracht met ontstekingsremmende eigenschappen.
Diëten rijk aan flavonoïden zijn gekoppeld aan een langere levensduur en een lager risico op hart- en vaatziekten, evenals positieve veranderingen in het volume en de diversiteit van de darmbacteriën.
Eerder onderzoek suggereert dat zwarte chocolade van 70 à 85% gelinkt is met een verbetering van subjectief gemeten vermoeidheid bij mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME).
Enkele wetenschappers vroegen zich hierdoor af of cacao kan helpen om de vermoeidheid die gepaard gaat met MS aan te pakken. Dit onderzoek werd gepubliceerd in Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.
Opzet van de studie
40 volwassenen gediagnostiseerd met de relapsing-remitterende vorm van MS werden toegewezen aan een van de twee onderzoeksgroepen. De ene groep dronk elke dag een kopje van hoog flavonoïde cacaopoeder vermengd met verwarmde rijstmelk, de andere groep een kopje met weinig flavonoïden. Dit moesten ze gedurende zes weken drinken.
Deelnemers kregen de instructie om 30 minuten te wachten vooraleer ze voorgeschreven medicijnen innamen of iets anders aten of drinken.
Vermoeidheid en de gevoeligheid voor vermoeidheid werden beoordeeld voor de start, halverwege en aan het einde van de proef. De deelnemers beoordeelden hun vermoeidheid ook subjectief op een schaal van 1 tot 10, elke dag om 10u, 15u en 20u, en registreerden hun activiteit met een stappenteller.
De invloed van cacao op vermoeidheid
Na zes weken was er een kleine verbetering inzake vermoeidheid bij 11 van degenen die de hoge flavonoïde cacao dronken vergeleken met acht van degenen die de lage flavonoïde versie dronken.
Er was ook een gematigd effect op de gevoeligheid voor vermoeidheid, waarbij degenen die de hoge flavonoïdecacao dronken meer afstand konden overbruggen tijdens een looptest van 6 minuten.
Degenen die de hoge flavonoïde versie dronken, vertoonden een verbetering van 45 procent in de subjectief gemeten vermoeidheid en een verbetering van de loopsnelheid met 80 procent.
Hoewel niet objectief gemeten, verbeterden ook de pijnsymptomen meer in de hoge flavonoïde groep.
Besluit
Gezien de ontstekingsremmende eigenschappen van flavonoïden, zouden ze naast andere benaderingen kunnen worden gebruikt, zoals lichaamsbeweging, medicatie en fysiotherapie.
Als meer onderzoek de huidige bevindingen kan bevestigen, kan een dieet helpen om een continu en moeilijk te behandelen symptoom van MS te behandelen.[1]
Bronnen
↑1 | 4 maart 2019, Cocoa may help curb fatigue typically associated with multiple sclerosis (MS) |
---|