Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Cacao kan helpen vermoeidheid bij MS te verminderen

Gepubliceerd op 09 april 2019 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

De oorzaken van de mentale en fysieke vermoeidheid bij mensen met multiple sclerose (MS) zijn complex en omvatten neurale, inflammatoire, metabole en psychologische factoren. Momenteel bestaat er geen verlichting voor het vermoeidheidssymptoom op lange termijn. Nieuw onderzoek suggereert nu dat cacao kan helpen.

De voordelen van cacao

Cacao, zoals je ze vindt in pure chocolade, is rijk aan flavonoïden, voedingsstoffen die overvloedig voorkomen in fruit en groenten, en in verband worden gebracht met ontstekingsremmende eigenschappen.

Diëten rijk aan flavonoïden zijn gekoppeld aan een langere levensduur en een lager risico op hart- en vaatziekten, evenals positieve veranderingen in het volume en de diversiteit van de darmbacteriën.

Eerder onderzoek suggereert dat zwarte chocolade van 70 à 85% gelinkt is met een verbetering van subjectief gemeten vermoeidheid bij mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME).

Enkele wetenschappers vroegen zich hierdoor af of cacao kan helpen om de vermoeidheid die gepaard gaat met MS aan te pakken. Dit onderzoek werd gepubliceerd in Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.

Opzet van de studie

40 volwassenen gediagnostiseerd met de relapsing-remitterende vorm van MS werden toegewezen aan een van de twee onderzoeksgroepen. De ene groep dronk elke dag een kopje van hoog flavonoïde cacaopoeder vermengd met verwarmde rijstmelk, de andere groep een kopje met weinig flavonoïden. Dit moesten ze gedurende zes weken drinken.

Deelnemers kregen de instructie om 30 minuten te wachten vooraleer ze voorgeschreven medicijnen innamen of iets anders aten of drinken.

Vermoeidheid en de gevoeligheid voor vermoeidheid werden beoordeeld voor de start, halverwege en aan het einde van de proef. De deelnemers beoordeelden hun vermoeidheid ook subjectief op een schaal van 1 tot 10, elke dag om 10u, 15u en 20u, en registreerden hun activiteit met een stappenteller.

De invloed van cacao op vermoeidheid

Na zes weken was er een kleine verbetering inzake vermoeidheid bij 11 van degenen die de hoge flavonoïde cacao dronken vergeleken met acht van degenen die de lage flavonoïde versie dronken.

Er was ook een gematigd effect op de gevoeligheid voor vermoeidheid, waarbij degenen die de hoge flavonoïdecacao dronken meer afstand konden overbruggen tijdens een looptest van 6 minuten.

Degenen die de hoge flavonoïde versie dronken, vertoonden een verbetering van 45 procent in de subjectief gemeten vermoeidheid en een verbetering van de loopsnelheid met 80 procent.

Hoewel niet objectief gemeten, verbeterden ook de pijnsymptomen meer in de hoge flavonoïde groep.

Besluit

Gezien de ontstekingsremmende eigenschappen van flavonoïden, zouden ze naast andere benaderingen kunnen worden gebruikt, zoals lichaamsbeweging, medicatie en fysiotherapie.

Als meer onderzoek de huidige bevindingen kan bevestigen, kan een dieet helpen om een continu en moeilijk te behandelen symptoom van MS te behandelen.[1]

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 4 maart 2019, Cocoa may help curb fatigue typically associated with multiple sclerosis (MS)

Andere artikels over Dieet & Voeding

    • Frequent thee drinken verbetert de hersengezondheid

      Recent onderzoek onder leiding van onderzoekers van de National University of Singapore (NUS) heeft aangetoond dat reguliere theedrinkers beter georganiseerde hersengebieden hebben - en dit wordt geassocieerd met gezonde cognitieve functies - in vergelijking met niet-theedrinkers. Het onderzoeksteam deed deze ontdekking na onderzoek van neuroimaging-gegevens van 36 oudere volwassenen.((15 juni, Habitual tea drinking modulates brain efficiency: evidence from brain connectivity evaluation))

      (meer…)

    • Frequent thee drinken verbetert de hersengezondheid
    • Jodium: 5 belangrijke gezondheidsvoordelen

      Je hoort wel eens dat zeelucht inademen goed is om jodiumtekorten aan te vullen.

      (meer…)

    • Jodium: 5 belangrijke gezondheidsvoordelen
    • Waarom goji-bessen zo gezond zijn

      Goji-bessen zijn afkomstig uit China en hebben verscheidene bewezen gezondheidsvoordelen. Dit gedroogde fruit is een ideaal tussendoortje dat rijk is aan eiwitten en vezels, en arm aan calorieën. Goji-bessen bevatten bovendien meer vitamine C dan sinaasappels. Daarnaast zijn de bessen eveneens een goede bron van aminozuren, ijzer, zink en selenium.

      (meer…)

    • Waarom goji-bessen zo gezond zijn
    • Het mediterraan dieet correleert met betere cognitieve functies

      Volgens een analyse van twee studies rond oogziekten hangt het volgen van een mediterraan dieet - met een hoog gehalte aan groenten, volle granen, vis en olijfolie - samen met betere cognitieve functies. Voedingsfactoren lijken ook een rol te spelen bij het remmen van de cognitieve achteruitgang.

      Onder cognitieve functies verstaan we het vermogen om informatie op te nemen en te werken. Voorbeelden van cognitieve functies zijn intelligentie, geheugen, aandacht, taal, probleemoplossend vermogen... ((2020, Cognitieve Functies))

      (meer…)

    • Het mediterraan dieet correleert met betere cognitieve functies
    • Sportvoeding is niet alleen voor topsporters

      Sportvoeding is een uitgebalanceerde voeding die noodzakelijk is om optimale sportprestaties te kunnen bereiken. Met een gewone gezonde voeding kan je dit niet omdat er te weinig calorieën in de vorm van koolhydraten en eiwitten in zitten. Intensief sporten met een gewone gezonde voeding zou het lichaam uitputten.

      (meer…)

    • Sportvoeding is niet alleen voor topsporters
Home
Dieet & Voeding
  • Afslanken
  • Kruiden & Planten
  • Vermoeidheid

Copyright De Gezondheidswinkel© 2023