Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Cacao kan helpen vermoeidheid bij MS te verminderen

Gepubliceerd op 09 april 2019 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

De oorzaken van de mentale en fysieke vermoeidheid bij mensen met multiple sclerose (MS) zijn complex en omvatten neurale, inflammatoire, metabole en psychologische factoren. Momenteel bestaat er geen verlichting voor het vermoeidheidssymptoom op lange termijn. Nieuw onderzoek suggereert nu dat cacao kan helpen.

De voordelen van cacao

Cacao, zoals je ze vindt in pure chocolade, is rijk aan flavonoïden, voedingsstoffen die overvloedig voorkomen in fruit en groenten, en in verband worden gebracht met ontstekingsremmende eigenschappen.

Diëten rijk aan flavonoïden zijn gekoppeld aan een langere levensduur en een lager risico op hart- en vaatziekten, evenals positieve veranderingen in het volume en de diversiteit van de darmbacteriën.

Eerder onderzoek suggereert dat zwarte chocolade van 70 à 85% gelinkt is met een verbetering van subjectief gemeten vermoeidheid bij mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME).

Enkele wetenschappers vroegen zich hierdoor af of cacao kan helpen om de vermoeidheid die gepaard gaat met MS aan te pakken. Dit onderzoek werd gepubliceerd in Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.

Opzet van de studie

40 volwassenen gediagnostiseerd met de relapsing-remitterende vorm van MS werden toegewezen aan een van de twee onderzoeksgroepen. De ene groep dronk elke dag een kopje van hoog flavonoïde cacaopoeder vermengd met verwarmde rijstmelk, de andere groep een kopje met weinig flavonoïden. Dit moesten ze gedurende zes weken drinken.

Deelnemers kregen de instructie om 30 minuten te wachten vooraleer ze voorgeschreven medicijnen innamen of iets anders aten of drinken.

Vermoeidheid en de gevoeligheid voor vermoeidheid werden beoordeeld voor de start, halverwege en aan het einde van de proef. De deelnemers beoordeelden hun vermoeidheid ook subjectief op een schaal van 1 tot 10, elke dag om 10u, 15u en 20u, en registreerden hun activiteit met een stappenteller.

De invloed van cacao op vermoeidheid

Na zes weken was er een kleine verbetering inzake vermoeidheid bij 11 van degenen die de hoge flavonoïde cacao dronken vergeleken met acht van degenen die de lage flavonoïde versie dronken.

Er was ook een gematigd effect op de gevoeligheid voor vermoeidheid, waarbij degenen die de hoge flavonoïdecacao dronken meer afstand konden overbruggen tijdens een looptest van 6 minuten.

Degenen die de hoge flavonoïde versie dronken, vertoonden een verbetering van 45 procent in de subjectief gemeten vermoeidheid en een verbetering van de loopsnelheid met 80 procent.

Hoewel niet objectief gemeten, verbeterden ook de pijnsymptomen meer in de hoge flavonoïde groep.

Besluit

Gezien de ontstekingsremmende eigenschappen van flavonoïden, zouden ze naast andere benaderingen kunnen worden gebruikt, zoals lichaamsbeweging, medicatie en fysiotherapie.

Als meer onderzoek de huidige bevindingen kan bevestigen, kan een dieet helpen om een continu en moeilijk te behandelen symptoom van MS te behandelen.[1]

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 4 maart 2019, Cocoa may help curb fatigue typically associated with multiple sclerosis (MS)

Andere artikels over Dieet & Voeding

    • Mediterraan dieet geassocieerd met later begin van de ziekte van Parkinson

      Nieuw Canadees onderzoek suggereert een sterke correlatie tussen het volgen van het MIND-dieet en het mediterrane dieet, en het later optreden van de ziekte van Parkinson. 

      (meer…)

    • Mediterraan dieet geassocieerd met later begin van de ziekte van Parkinson
    • Fruit en groenten verbeteren de longfunctie

      De Amerikaanse fysicus, auteur en publiek spreker Dr. Michael Heschel zegt dat een plant-gebaseerd dieet je kan beschermen tegen longziekten. Een hogere inname van fruit en groenten wordt, op basis van data gespreid over 50 jaar, gelinkt aan een gezonde werking van de longen. Een extra stuk fruit per dag verlaagt de kans op sterfte door chronische obstructieve longziekte met 24%.

      (meer…)

    • Fruit en groenten verbeteren de longfunctie
    • Lekkere superfoods die je bloedsuiker stabiliseren

      Leven met diabetes type 2 kan leiden tot een ongezonde obsessie met voedsel. Wat moet je eigenlijk eten? Iedereen reageert anders op voedsel, dus de sleutel is om de juiste balans te vinden met voedsel dat jij lekker vindt.

      Sommige zogenaamde superfoods bevatten voordelige combinaties van micronutriënten en verbindingen die helpen bij de controle van de bloedsuiker. Hieronder lijsten wij enkele voedingsmiddelen op die helpen om je bloedsuiker in balans te houden. ((9 oktober 2019, 16 Tasty Superfoods That Control Blood Sugar))

      (meer…)

    • Lekkere superfoods die je bloedsuiker stabiliseren
    • Frambozen, één van de rijkste bronnen van antioxidanten in voedingsmiddelen

      Blauwe bessen en aardbeien krijgen doorgaans de nodige erkenning voor hun eigenschappen ter bevordering van de gezondheid, maar intussen hebben ook frambozen in alle stilte een indrukwekkende hoeveelheid van weldadige effecten voor de gezondheid ontwikkeld die de vergelijking met om het even welke andere bes kunnen doorstaan.

      De sterke kracht van het fruit om ontstekingen tegen te gaan dragen bij in de strijd tegen obesitas, het verbeteren van de cardiovasculaire steun, het bevechten van kanker en het helpen genezen van diabetes.

      (meer…)

    • Frambozen, één van de rijkste bronnen van antioxidanten in voedingsmiddelen
    • Jodium: 5 belangrijke gezondheidsvoordelen

      Je hoort wel eens dat zeelucht inademen goed is om jodiumtekorten aan te vullen.

      (meer…)

    • Jodium: 5 belangrijke gezondheidsvoordelen
Home
Dieet & Voeding
  • Afslanken
  • Kruiden & Planten
  • Vermoeidheid

Copyright De Gezondheidswinkel© 2023