Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Hazelnoten zorgen voor de nodige voedingsstoffen bij senioren

Gepubliceerd op 14 december 2018 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Bij het ouder worden krijgen we te maken met een verminderde gezondheid. Ons lichaam heeft de nodige voedingsstoffen nodig om gezond te blijven en om neurodegeneratieve ziektes als Alzheimer te vermijden. Die voedingsstoffen kan je onder meer uit hazelnoten halen.

In de studie kregen 32 met een leeftijd vanaf 55 jaar ongeveer 57 gram hazelnoten dagelijks gedurende 16 weken. De resultaten van de studie toonden verhoogde concentraties van magnesium in het bloed evenals verhoogde niveaus van een afbraakproduct van alfa-tocoferol, algemeen bekend als vitamine E, in de urine.[1]

Hazelnoten

Vitamine E heeft dan weer een onmiskenbare functie als antioxidant, en speelt een cruciale rol bij het immuunsysteem. Daarnaast zorgt vitamine E eveneens voor een stralende huid.[2]

Magnesium is betrokken bij honderden biochemische processen in het lichaam en dus cruciaal voor je gezondheid. Magnesium geeft je meer energie, helpt bij het onderhoud van de cellen, houdt je spieren gezond en reguleert je zenuwstelsel.[3]

Maret Traber, co-auteur, merkt op dat zij en haar medewerkers een nieuwe biomarker – een alfa-tocopherolmetaboliet – gebruikten om te bepalen of hazelnoten de vitamine E-niveaus van de proefpersonen hadden verbeterd.

Het is doorgaans moeilijk om veranderingen in tocoferolniveaus in het bloed van oudere volwassenen vast te stellen omdat ze neigen naar een verhoogd cholesterolgehalte wat leidt tot het feit dat meer tocoferol in het bloed wordt vastgehouden. Daarom werd naar de urine gekeken om te zien hoeveel vitamine E-kataboliet erin zat. Dit kataboliet, afgekort tot CEHC, zou alleen moeten toenemen als het lichaam voldoende vitamine E krijgt.

Daarnaast toonde de bloedanalyse dalingen in glucose en lipoproteïnen met lage dichtheid, ook bekend als “slechte” cholesterol, naast de toenames in magnesium.

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 6 december 2018, Hazelnuts improve older adults’ micronutrient levels
↑2 28 juli 2016, The Benefits of Vitamin E
↑3 3 september 2018, 10 Evidence-Based Health Benefits of Magnesium

Andere artikels over Botten & Gewrichten

    • De 3 fases van een proteïnedieet

      Meer en meer echter slaan talloze sites ons met het proteïnedieet om de oren. En zoals steeds: snel resultaat, moeiteloos, gezond en onschadelijk… Maar is dat ook zo?

      (meer…)

    • De 3 fases van een proteïnedieet
    • 10 voedingstips tegen winterblues

      Winterdepressie is een vorm van depressie die wordt veroorzaakt door de veranderende seizoenen. Symptomen beginnen doorgaans te verergeren rond de herfst en pieken tijdens de wintermaanden. De symptomen zijn vergelijkbaar met andere vormen van depressie, waaronder gevoelens van hopeloosheid, gebrek aan concentratie, zich terugtrekken en vermoeidheid.

      (meer…)

    • 10 voedingstips tegen winterblues
    • ‘Intermittent fasting’ is niet beter dan traditionele diëten

      In dieetland zijn er steevast nieuwe trends. ‘Intermittent fasting’ of vasten met tussenpozen is daar een voorbeeld van. Dit eetpatroon zou aansluiten bij ons oerinstinct. Het zou je snel gewicht doen verliezen. Maar is dat ook werkelijk zo?

      (meer…)

    • ‘Intermittent fasting’ is niet beter dan traditionele diëten
    • Verschillen tussen mannen en vrouwen: biologie, gezondheidspercepties en medische behandelingen

      Mannen komen niet van Mars. Vrouwen komen niet van Venus. Ze zijn dezelfde soort van dezelfde planeet. Genetisch gezien is het DNA van mannen en vrouwen voor 98,5% identiek. Ze hebben zelfs dezelfde hormonen (maar in andere verhoudingen). Exact hetzelfde zijn ze dus niet. En die verschillen zijn echt en belangrijk.

      (meer…)

    • Verschillen tussen mannen en vrouwen: biologie, gezondheidspercepties en medische behandelingen
    • Carnosine: eiwit belangrijk voor de spieren & het brein

      Carnosine – ook wel L-carnosine genoemd – komt van nature voor in ons spierweefsel. De rest halen we uit onze voeding. Dit aminozuur is overigens bij meer processen in het lichaam betrokken, zolang er maar spierweefsel te vinden is. En aangezien we in ons hele lichaam spieren tegenkomen, werkt carnosine in ons hele lichaam.

      (meer…)

    • Carnosine: eiwit belangrijk voor de spieren & het brein
Home
Dieet & Voeding
  • Afslanken
  • Kruiden & Planten
  • Magnesium
  • Vitamine E

Copyright De Gezondheidswinkel© 2023