Groene thee bevordert gezonde tanden en tandvlees
Gepubliceerd op 14 september 2018 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Volgens een recente studie zouden de antioxidanten in groene thee de sleutel kunnen zijn tot het voorkomen van parodontale aandoeningen.
De oorsprong van groene thee
Groene thee is een populaire drankkeuze in de Aziatische cultuur. Het bestaat al meer dan 4000 jaar en wordt steeds populairder in de hele wereld. Oude Chinese en Japanse geneeskunde beschouwen de consumptie van groene thee als een betrouwbare remedie tegen ziekten, en er wordt zelfs geloofd dat de drank wonden kan helpen genezen.
Nu beginnen recente wetenschappelijke studies de mogelijke gezondheidsvoordelen te realiseren van het drinken van groene thee, met name bij gewichtsverlies, hartgezondheid en kankerpreventie.
Groene thee bij dentale gezondheid
Op basis van de nieuwste studie gepubliceerd in het Journal of Periodontology heeft het drinken van groene thee nog een ander voordeel. Wetenschappers hebben vastgesteld dat regelmatig drinken van groene thee ook kan helpen bij het bevorderen van een gezond gebit en gezond tandvlees.
De studie volgde de parodontale gezondheid van 940 mannen, en de resultaten geven aan dat degenen die regelmatig groene thee dronken, een betere parodontale gezondheid hadden dan degenen die minder groene thee gebruikten.
Dr. Yoshihiro Shimazaki stelt: “Omdat velen van ons regelmatig groene thee drinken, wilden mijn collega’s en ik graag de impact van de consumptie van groene thee op parodontale gezondheid onderzoeken, vooral gezien de toenemende nadruk op het verband tussen parodontale gezondheid en algemene gezondheid.”
De deelnemers, die 49 tot 59 jaar oud waren, werden onderzocht op drie indicatoren van periodontale ziekte: de diepte van tandvleespockets (PD), klinisch hechtingsverlies (CAL) en bloedend tandvlees (BOP). De onderzoekers merkten op dat het dagelijks drinken van één kop groene thee resulteerde in een afname van alle drie de indicatoren, wat duidt op een lager aantal parodontale aandoeningen.
Het is mogelijk dat groene thee kan helpen de symptomen van parodontale aandoeningen verminderen, omdat de drank de antioxidant catechine bevat. Eerdere studies hebben bevestigd dat catechine de ontstekingen in het lichaam kan verminderen, en de indicatoren van parodontitis die in deze studie zijn gemeten (PD, CAL en BOP) suggereren een reactie op parodontale bacteriën in de mond.
Omdat het de ontstekingsreactie van het lichaam op parodontale bacteriën verstoort, is het mogelijk dat groene thee de parodontale gezondheid kan bevorderen en verdere ziekten kan voorkomen. Parodontitis is een chronische ontstekingsziekte die het tandvlees en het bot dat de tanden ondersteunt beïnvloedt, en het wordt geassocieerd met de progressie van andere ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes.
Dr. David Cochran verklaarde: “Parodontologen zijn van mening dat het handhaven van gezond tandvlees absoluut van cruciaal belang is voor het behoud van een gezond lichaam. Het is daarom zo belangrijk om eenvoudige manieren te vinden om de parodontale gezondheid te stimuleren, zoals het regelmatig drinken van groene thee, iets waarvan al bekend is dat het bepaalde gezondheidsgerelateerde voordelen heeft.”
Andere voordelen van groene thee
Afgezien van het stimuleren van de gezondheid van de tanden, heeft groene thee nog andere gezondheidsvoordelen:
Alzheimer: het epigallocatechinegallaat in groene thee vermindert de productie van beta-amyloïde, een eiwit dat de plaques vormt die de hersenen van mensen met de ziekte van Alzheimer verstoppen.
Hart- en vaatziekten: groene thee drinken voorkomt hart- en vaatziekten en beroertes door het cholesterolgehalte te verlagen. Na een hartaanval kan groene thee nog steeds celsterfte voorkomen en het herstel van hartcellen versnellen. De drank helpt de bloeddruk laag te houden door het onderdrukken van angiotensine.
Diabetes: groene thee helpt het lipiden- en glucosemetabolisme te verbeteren, voorkomt een plotselinge verhoging van de bloedsuikerspiegel en brengt het metabolisme in evenwicht.
Immuniteit: de polyfenolen en flavonoïden in groene thee versterken het immuunsysteem, en verbeteren de gezondheid alsook de weerstand tegen infecties.