Fruit, groenten en volkoren granen kunnen diabetes type 2 voorkomen
Gepubliceerd op 22 oktober 2020 - Laatst bijgewerkt op 01 juli 2021
Laatst bijgewerkt op 1 juli 2021
Nieuwe bevindingen suggereren dat zelfs een bescheiden toename in de consumptie van fruit, groenten en volkoren granen zou kunnen helpen om type 2 diabetes te voorkomen.
In de eerste studie heeft een team van Europese onderzoekers het verband onderzocht tussen de bloedspiegels van vitamine C en carotenoïden (pigmenten in kleurrijke groenten en fruit) met het risico om type 2-diabetes te ontwikkelen. Het gehalte aan vitamine C en carotenoïden is een betrouwbaardere indicator voor de inname van groenten en fruit dan het gebruik van voedingsvragenlijsten.
Uit 340.234 deelnemers selecteerden de onderzoekers 9.754 volwassenen die recentelijk type 2 diabetes ontwikkelden en een vergelijkingsgroep van 13.662 volwassenen die tijdens de follow-up vrij van diabetes bleven. Het European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)-InterAct-onderzoek vond plaats in acht Europese landen.
Na aanpassing voor levensstijl, sociale en dieet-risicofactoren voor diabetes, werden hogere bloedwaarden van elk van de vitamine C en carotenoïden alsook hun som (samengestelde biomarkerscore) geassocieerd met een lager risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes.
Vergeleken met mensen die de laagste score hadden, was het risico bij mensen met een score in de top 20% van de bevolking 50% lager. Het risico bij mensen met een score tussen deze twee uitersten was gemiddeld. De onderzoekers berekenen dat elke 66 gram per dag toename van de totale inname van groenten en fruit gepaard ging met een 25% lager risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes.
In de tweede studie bekeken de onderzoekers in de Verenigde Staten het verband tussen de totale en individuele inname van volkoren voedsel en type 2-diabetes. Hun bevindingen zijn gebaseerd op de resultaten van 158.259 vrouwen en 36.525 mannen – zonder diabetes, hartziekten en kanker – die deelnamen aan de Nurses’ Health Study, de Nurses’ Health Study II, en de Health Professionals Follow-Up Study.
Na aanpassing voor de leefstijl en dieet-risicofactoren voor diabetes, hadden de deelnemers in de hoogste categorie voor totale volkoren-consumptie een 29% lager percentage type 2-diabetes in vergelijking met de deelnemers in de laagste categorie.
Voor individuele consumptie van volkoren-voedsel vonden de onderzoekers dat het consumeren van een of meer porties per dag van volkoren ontbijtgranen of donker brood geassocieerd werd met een lager risico op type 2 diabetes (19% en 21% respectievelijk) in vergelijking met het consumeren van minder dan een portie per maand.
Voor de consumptie van andere volkoren granen met een lagere gemiddelde inname werd een consumptie van twee of meer porties per week vergeleken met minder dan één portie per maand. Dit werd geassocieerd met een 21% lager risico voor havermout, een 15% lager risico voor toegevoegde zemelen, en een 12% lager risico voor bruine rijst en tarwekiemen. Deze risicoreducties leken zich te stabiliseren rond twee porties per dag voor de totale inname van volkoren, en rond een halve portie per dag voor volkoren ontbijtgranen en donker brood.
Beide studies zijn observationeel, dus kunnen niet de oorzaak vaststellen, en er is een mogelijkheid dat sommige van de resultaten te wijten zijn aan niet gemeten (verwarrende) factoren. Echter, beide studies hielden rekening met verschillende bekende risicofactoren voor de levensstijl en markers voor de kwaliteit van het voedingspatroon, en de bevindingen ondersteunen ander onderzoek dat een gezond dieet met een betere gezondheid verbindt.
Als zodanig zeggen beide onderzoeksteams dat hun bevindingen verdere ondersteuning bieden voor de huidige aanbevelingen om de consumptie van fruit, groenten en volkorenproducten te verhogen als onderdeel van een gezond dieet om type 2-diabetes te voorkomen.
En voor groenten en fruit suggereren de bevindingen ook dat de consumptie van zelfs een matig verhoogde hoeveelheid onder bevolkingsgroepen die doorgaans lage niveaus consumeren, zou kunnen helpen om type 2 diabetes te voorkomen.[1]
Bronnen
↑1 | 8 juli 2020, Higher fruit, vegetable and whole grain intake linked to lower risk of diabetes |
---|