Gewrichtspijnen: ontsteking, slijtage of verzuring
Gepubliceerd op 15 juni 2017 - Laatst bijgewerkt op 06 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 6 juli 2022
Als een leek last heeft van een gewricht of gewrichten heeft hij de neiging om dit te plaatsen onder de noemer: reuma. Maar reuma is een term die veel ladingen dekt. Als we de gewrichtspijnen door een trauma buiten beschouwing laten zijn er drie belangrijke oorzaken van gewrichtspijn.
1. Pijn door ontsteking
Daarbij is er duidelijk een inflammatoire reactie aanwezig: roodheid, zwelling en bewegingsbeperking horen erbij. Er zijn afwijkingen zichtbaar in het bloed, in de eerste plaats sedimentatie en CRP stijging. Dit beeld kan een eerste teken zijn van een auto-immuunaandoening.
Daarvoor doet de conventionele geneeskunde nu meestal beroep op (vaak peperdure) biologicals die het immuunsysteem onderdrukken. Ze kunnen een spectaculaire verbetering geven. Dit kan een bescherming geven tegen een snelle (definitieve) beschadiging van het gewricht maar er zijn vaak ernstige bijwerkingen zodat de lange termijnbehandeling moeilijk blijft.
Anderzijds is het nuttig om weten dat in vele gevallen een uitgesproken voedselintolerantie de uitlokkende factor kan zijn: in de eerste plaats gluten in gierst, haver, rogge, tarwe en in mindere mate in spelt. Zelf uittesten is de beste optie. Daarnaast kan men Mucoperm gebruiken om de darmbarrière te verstevigen. Samen met Arthromax die de verschillende inflammatoire parameters beïnvloedt, komt men al een heel eind.
2. Pijn door slijtage
Daarbij gaat het kraakbeen ter hoogte van het gewrichtsoppervlak zeer geleidelijk afslijten. We kennen deze aandoening als artrose. Dat gebeurt onvermijdelijk met toenemende leeftijd bij iedereen in meerdere of mindere mate ter hoogte van de wervelkolom, heupen, knieën en ook schouders maar kan in principe bij elk gewricht ontstaan.
Hier moet men in de niet te ver gevorderde stadia vooral beroep doen op enkele waardevolle voedselsupplementen. Daarbij denken we in de eerste plaats aan glucosamine, MSM, boswellia en omega-3 vetzuren. Deze 4 producten samen doen al heel veel om slijtage af te remmen. MSM kan ook, indien nodig, in heel hoge dosis intraveneus (via een ader) in een aangepast centrum toegediend worden.
3. Pijn door verzuring
Verzuring is een probleem dat in de geneeskunde weinig aandacht geniet. Men gaat ervan uit dat het lichaam zijn zuur-basenevenwicht automatisch in stand houdt of herstelt. Spijtig klopt dit niet.
Het is een feit dat de zuurtegraad van het bloed schommelt tussen pH 7.35-7.45. Indien niet, dan zou men heel snel sterven omdat diverse enzymen buiten die marge hun werkzaamheid verliezen. Dus het bloed zelf verzuurt nooit door het enge samenspel tussen longen, huid en nieren. Je moet het maar eens proberen: een korte tijd veel te snel en te diep in- en uitademen in verhouding tot de geleverde inspanning.
Hyperventileren noemt men dat. Je ademt veel te snel koolzuur uit en het bloed in je lichaam wordt te alkalisch. Dit geeft allerlei nare symptomen, waarbij men het gevoel heeft dood te gaan. Het lichaam zal dat zo snel mogelijk proberen te corrigeren en dus blijf je met de juiste pH-waarde.
Toch gebeurt er iets anders in de weefsels. Door de metabole processen die o.a. leiden tot de aanmaak van energie, worden in de weefsels voortdurend zuren aangemaakt die op een of andere manier moeten verwerkt of afgevoerd worden.
Bovendien is elk lokaal ontstekingsproces een bron van zuren zodat we ter plaatse wel degelijk een te zuur milieu kunnen krijgen. En dan ontstaat een klassieke vicieuze cirkel: de zuren beletten een vlot transport doorheen de vele celmembranen, veroorzaken schade aan de enzymen, waardoor de verwerking of het transport nog meer belemmerd worden en stapelen de zuren zich lokaal op.
Dit leidt tot weefselschade en aangezien de gewrichten veel minder goed doorbloed worden is het risico op schade door niet afgevoerde zuren daar des te groter. Om dit te voorkomen is het dus noodzakelijk om de doorbloeding te optimaliseren en ontstekingsreacties te voorkomen.
Daarom enkele concrete adviezen:
- Altijd goed opwarmen vooraleer te sporten of andere inspanningen
- Na inspanning altijd een warme douche of bad
- nooit afkoelen en zeker geen koude douche op een door inspanning bezweet lichaam (behalve bij sauna)
- Harpagophytum (duivelsklauw) is een prachtige plant om sportieve gewrichten te beschermen
- Het wordt uit den treure herhaald maar ook hier zijnde alkaliserende antioxidanten heel belangrijk om precies die verzuring tegen te gaan: enkele goede voorbeelden zijn concentraten van pomegranate en bessen, die tjokvol antioxidanten zitten.
- Omega 3 vetzuren blijven een basisgegeven in het voorkomen van ontstekingsprocessen.
- Klei- en algenpakkingen kunnen heel goed helpen om de ontzuring via de huid te stimuleren
- Een van de basisredenen voor allerlei massages is precies om de weefselverzuring in beweging te brengen
- En tot slot veel water drinken om de zuren te verdunnen = ½ liter voor het eten en minstens 1 ½ liter per dag.