Goochelen met etherische oliën in de keuken
Gepubliceerd op 17 mei 2016 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Scampi in een tomatencoulis van lemongrass en gember
- Ingrediënten: voor 4 personen nemen we 4 grote tomaten, 4 eetlepels droge witte wijn, 1 blokje tuinkruidenbouillon, 2 teentjes knoflook, een mespuntje sambal oelek of harissa, 2 druppels etherische olie van lemongrass en 1 druppel etherische olie van gember.
- Bereiding: de tomaten eventjes in kokend water tomberen en daarna pellen en uithollen. Het vruchtenvlees concasseren en met wat witte wijn lichtjes opwarmen. Voeg er ½ tot 1 blokje tuinkruidenbouillon aan toe en knijp de knoflook uit. Haal de pan van het vuur en voeg de sambal oelek toe met enkele druppeltjes etherische olie. Mix het geheel en proef nu even af. Om de smaak te accentueren kan men wat vers gesnipperde koriander en enkele fijn gesneden jonge ajuintjes toevoegen. Laat deze coulis enkele uurtjes trekken (mag ook dag vooraf klaargemaakt worden).
- Kwaliteit: het samenspel van lemongrass en gember is bloedzuiverend, digestief en verhoogt de weerstand door de milt te activeren.
Wrap met tapenade en parfum van muskaatnoot en basilicum
- Ingrediënten: 250 gr champignons, 2 gepelde tomaten, 1 grote spaanse zoete ajuin, een handvol fijngehakte peterselie, een handvol fijngehakte groene of zwarte olijven, enkele teentjes geperste knoflook, 1 blokje tuinkruidenbouillon, 2 dr. Tapenade-mix (60% EO van basilicum en 40% EO van nootmuskaat).
- Bereiding: verhit wat olijfolie in een wokpan en voeg eerst de fijngehakte ui toe. Laat deze glazig worden, vervolgens kunnen de fijngehakte champignons erbij. Na wat sudderen mogen de gehakte en gepelde tomaten, de olijven en de geperste knoflook erbij samen met het kruidenblokje. Net voordat de pan van het vuur wordt gehaald strooien we er de peterselie door en voegen dan de EO toe.
- Kwaliteiten: basilicum is antispasmodisch en dus ideaal bij darmkrampen en spierkrampen. Bij hoofdpijn door een slechte spijsvertering kan men basilicum over het voorhoofd wrijven.
Sinaasappels of perziken met steranijs
- Ingrediënten: 4 perziken of 6 sinaasappels, 1 glas witte wijn, enkele eetlepels rietsuiker, 2 eetlepels cointreau of witte rum, 1 eetlepel citroensap, 1 à 2 druppels EO van steranijs.
- Bereiding: snij de perziken in partjes of de sinaasappels in schijfjes. Je kunt ook beiden met elkaar combineren. Verhit de wijn met de suiker, de cointreau of rum. Haal van het vuur, voeg er eventueel wat citroensap aan toe en 1 dr. EO van steranijs. Je kunt dit mengsel over de vruchten gieten en in de koelkast laten marineren voor het opdienen. Een andere mogelijkheid is het fruit in wat boter en suiker in een pan verhitten en dan overgieten met deze siroop. In brede glazen opdienen met een blaadje verse munt en wat gedroogd steranijs zorgt voor een feestelijke look.
- Kwaliteiten: steranijs is een harttonicum en stimuleert de bloedsomloop. Bij dyspepsie en digestieve klachten maar ook bij de “vapeurs” kan deze EO zeer goede resultaten geven. De werking is oestrogen-like.
Oriëntaalse muntthee
- Ingrediënten: voor 4 personen 1 bosje verse munt, een handvol losse groene thee(gunpowder), 4 eetlepels rietsuiker, 2 eetlepels oranjebloesemwater en 2 dr EO van mitcham-munt.
- Bereiding: overgiet de groene thee, de verse munt en suiker + EO met 1 liter pas gekookt water. Wie de thee mierzoet wil kan desgewenst suiker toevoegen. Laat alles een 5-tal minuten goed trekken en serveer dan met op het laatst wat oranjebloesemwater toegevoegd of zet het oranjebloesemwater naast de thee, zodat iedereen naar believen kan doseren en eventueel ook even de handen en het gezicht kan besprenkelen met dit aromatisch water.
- Kwaliteit: mitcham-munt is digestief en een lever/gal tonicum
Lekkere combinaties
- kurkuma – venkel
- dragon – laurier
- lemongrass – gember – koriander
- basilicum – muskaatnoot – piment
- kaneel – kruidnagel – bittere sinaasappelschil
- bonenkruid – oregano – marjolein
- pepermunt – litsea
- ylang-ylang – bergamotblad – piment
- kardemon – oranjebloesem
- piment – muskaatnoot
- anijs – kaneel
Bron : Culinaire Alchemie met Aromatherapie – Auteur Frank Vandaele