Açai Extract, een adequate bescherming tegen vrije radicalen
Gepubliceerd op 21 oktober 2016 - Laatst bijgewerkt op 12 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 12 juli 2022
In dit artikel:
- ‘Wonderbes’ Açai
- Wetenschappelijk benadering
- Açai & Kankerbestrijding
- Beschermer tegen cardiovasculaire aandoeningen
- Gunstige werking op de verschillende functies van het brein
- Samenvatting
Wat is de açai bes?
De açai is een soort van palmboom die we terugvinden in het gebied rond de Amazone in Zuid-Amerika. De bes lijkt op druiven en ze rijpt gradueel op een gelijkaardige manier, gaande van groen tot een diep paarse kleur.
Açai wordt allang in de regio van Centraal- en Zuid-Amerika gebruikt als een essentieel onderdeel van de voeding. Dit wordt nu door wetenschappelijk onderzoek ondersteund.
De açai bes blijkt namelijk een formidabele bijdrage te kunnen leveren tot onze gezondheid, dit niet alleen ter bestrijding van de vrije radicalen maar ook van de ongezonde vetzuren (een verbetering van 11,1 % tot 60,2 %) en ook voor de ondersteuning van de gezonde aminozuren.
Traditionele culturen erkennen allang de gunstige werking van açai omwille van zijn levensondersteunende functie, en die werking wordt nu ook bevestigd door meerdere wetenschappelijke studies. Zo blijkt açai een krachtig wapen te zijn in de strijd tegen het meest destructieve ROS (reactive oxygen species) en ook andere vrije radicalen.
Ook in gevriesdroogde vorm is het effectief in de strijd tegen deze negatieve stoffen, zo blijkt uit meerdere studies. Als we kijken naar de ORAC tabel, dan staat açai op een onmiskenbare nummer één positie en deze bes maakt dan ook een essentieel onderdeel uit van de strijd tegen vrije radicalen en andere stoffen die een bedreiging voor ons lichaam vormen.
De gunstige effecten van açai lijken wel eindeloos en we zouden niet minder dan van een ware wonderbes kunnen spreken. Zo is intussen ook aangetoond dat een regelmatige inname van açai (in verse vorm of gevriesdroogd) kan bijdrage tot de bestrijding van pijn en het verlichten van, of voorkomen van allerlei ontstekingen.
Een vergelijkende studie tussen de verschillende voedselcomponenten met antioxidante werking, die werd uitgevoerd om te onderzoeken wat de totale vernietigende capaciteit van vrije radicalen is, kwam tot de slotsom dat in vergelijking met de meest voorkomende soorten fruit- en groentesappen uit Europa de samples met açai niet minder dan de absolute nummer één van de ‘hitparade’ innamen.
De auteurs van deze studie ontdekten dat de antioxidante werking van het menselijk plasma duidelijk de hoogte inging na het nuttigen van het sap en de pulp van de açai.
Açai kan dan ook duidelijk een grote bijdrage leveren in de bestrijding van het fenomeen van de cellulaire veroudering van het menselijk lichaam en de schade die kan aangericht worden door oxidatie in ons systeem.
De meest recente studies wijzen op de grote mogelijkheden die açai biedt op het vlak van een weldadige invloed op een verlenging van het leven en op de bestrijding van tijdelijke en ook van chronische ziektes.
Een studie naar de levensduur van de Drosophila melanoganster vlieg ontdekte dat een supplement in de voeding van 2% açai leidde tot een verlenging van de levensduur van de vrouwtjes die een vetrijk dieet kregen met ongeveer 20%, in vergelijking met een gelijkaardige groep die eveneens een vetrijk dieet kregen maar dan zonder açai.
Volgens deze studie is açai van belang om de activiteit van de belangrijke stresswerende paden in het lichaam te stimuleren, de stress van de veroudering door oxidatie tegen te gaan, en het lichaam te beschermen tegen de nadelige effecten van te vet voedsel.
Wat je moet weten over de wetenschappelijke benadering van açai
1. iedere cel in het menselijk lichaam moet dagelijks weerstand bieden tegen naar schatting ruim 10.000 individuele aanvallen van vrije radicalen, wat meteen een belangrijk element is in het proces van het verouderen en het afsterven van de lichaamscellen
2. de gunstige werking van açai op ons lichaam wordt al geruime tijd door de commerciële sector gepromoot, maar nu is er ook steeds meer wetenschappelijk bewijs om deze stelling te ondersteunen
3. volgens een recente klinische studie zorgt een mengeling van complete açai fenolen ervoor dat de antioxidante werking bij menselijke vrijwilligers werd verdrievoudigd
4. het gevriesdroogd extract van açai blijkt ook op buitengewone wijze efficiënt te zijn om de cellen van het menselijk lichaam te helpen in de strijd tegen vrije radicalen, en dit ook bij een kleine dosis
5. er is intussen voldoende wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd om aan te tonen dat deze extracten een ruime weldadige en positieve werking hebben op tal van terreinen ter bestrijding van de vrije radicalen.
Dit zeker wanneer de açai in pure vorm of als extracten sap wordt genuttigd in combinatie met gelijkaardig gepigmenteerd voedsel dat rijk is aan anthocyanine (blauwe bessen, zwarte bessen, brambessen en frambozen).
De combinatie van deze stoffen biedt een sterke frontlijn in de strijd tegen een brede waaier aan ziektes die met de veroudering van het lichaam gepaard gaan.
Açai zou ook werken in de strijd tegen kanker
Er wordt ook steeds meer bewijs gevonden dat açai een vooraanstaande rol kan innemen in de strijd tegen kanker.
Polyfenole mengsels van açai pulp en olie en extracten hebben in een recente studie geleid tot het vernietigen van niet minder dan 90,7% van de kankercellen in de darmen en een studie die onderzoek deed naar leukemiecellen bij mensen leidde tot een gelijkaardige vermindering van 56 tot 86%.
De pulp van de açai zou ook kunnen bijdragen tot het beschermen van muizen tegen kanker die eerder een chemotherapeutisch middel kregen toegediend.
Een goede beschermer tegen cardiovasculaire aandoeningen
Açai staat ook bekend als een goede beschermer tegen cardiovasculaire aandoeningen. Volgens een studie kon een extract van açai afdoende hulp bieden in de vaatwand van de weefsels in de onderbuik van ratten ter bestrijding van dergelijke aandoeningen.
Een supplement met açai zou ook leiden tot een vermindering van de niet-HDL cholesterol bij dieren aan wie een hoge dosis van schadelijk cholesterol werd toegediend.
Een gunstige werking op de verschillende functies van het brein
De hoge antioxidante werking van açai zou ook een gunstig effect hebben op de verschillende functies van het menselijk brein.
Dit biedt goede perspectieven bij de behandeling van neurologische stoornissen, waaronder onder meer de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.
Onderzoek heeft aangetoond dat ter hoogte van het weefsel van het brein voor de cerebrale cortex, het cerebellum en de hippocampus, na de inname van açai, duidelijk een afname vertoonde van schade gelinkt aan ROS van de lipiden en de proteïnen.
Fruit en de groenten met deze donkere kleuren zoals blauwe bessen, cranberries, granaatappel, zwarte bessen, bieten en natuurlijk ook açai zijn in het bijzonder rijk aan anthocyanine.
Ook al zijn ze slechts in kleine hoeveelheden aanwezig, toch worden ze snel opgenomen uit de vertering door het bloed, waar ze zorgen voor een directe fysiologische respons in het lichaam om de vrije werking van de vrije radicalen tegen te gaan.
De meest recente en up tot date onderzoeken tonen aan dat anthocyanine een brede waaier een goede effecten heeft zoals:
- het verhinderen van de groei van kankercellen en het bevorderen van apoptosis (de geprogrammeerde dood van cellen) in verschillende soorten van kankercellen
- het terugdringen van het risico op cardiovasculaire aandoeningen
- het verhogen van de glucosetolerantie en het verbeteren van de lipidenprofielen
- het verbeteren van de functies van het oog
- het inperken van de schade die ons DNA ondergaat
Een studie die gedurende 8 weken werd uitgevoerd in een random omgeving bevestigde dat açai niet alleen kan bijdragen tot deze effecten maar dat er ook andere weldadige invloeden waren op de toestand van het bloed.
Dergelijke effecten gelden trouwens ook in mindere mate voor de meeste van de in de natuur voorkomende gekleurde soorten aan fruit en groenten.
Samenvatting
Elke dag wordt elke cel in het lichaam van de mens aangevallen door wel 10.000 vrije radicalen, wat een van de voornaamste factoren is die leidt tot veroudering van ons lichaam.
Bij de zoektocht naar een manier om deze vrije radicalen tegen te gaan hebben wetenschappers ontdekt dat de extracten van allerlei soorten bessen een grote rol kunnen spelen dankzij hun antioxidante eigenschappen.
Al meerdere jaren werd door de commerciële sector gewezen op het belang van de açai bes in dit verband, en dit wordt nu door recent onderzoek ook op wetenschappelijke wijze ondersteund. Volgens een recente studie zouden extracten met açai zelfs een drievoud van het effect van de antioxidanten in het bloed van gezonde vrijwilligers te weeg brengen.
Met name de antioxidanten die we terugvinden in het extract van gevriesdroogde açai zouden bij menselijke cellen leiden tot een vlugge en efficiënte vermindering van de vrije radicalen en dit al bij vrij lage dosissen. Deze vorm van extract van açai heeft trouwens nog meer gunstige effecten zoals tegen de twee meest beschadigende zuurstofsoorten die we momenteel kennen en die zo dus bestreden kunnen worden.
Wetenschappers menen ook dat açai in combinatie met andere pigmentrijke voedingsstoffen die rijk zijn aan anthocynanines zoals blauwe bessen, zwarte bessen en frambozen een volwaardige frontlijn kunnen bieden in de strijd tegen verschillende soorten van verouderingsprocessen.