Het geheim achter Açai Bessen (deel 1)
Gepubliceerd op 18 oktober 2016 - Laatst bijgewerkt op 25 augustus 2020
Laatst bijgewerkt op 25 augustus 2020
Elke dag moeten de cellen van het menselijk lichaam zien te weerstaan aan naar schatting niet minder dan 10.000 individuele aanvallen van externe op zuurstof gebaseerde soorten vrije radicalen. Hierbij is de bes açai een adequaat middel, in zoverre zelfs dat we van niet minder dan een wonderbes zouden kunnen spreken.
Het progressieve vernietigingsproces dat het hele systeem aanvalt en dat een constante aanval pleegt op onze biochemie heeft in de wetenschappelijke literatuur intussen al heel wat referenties.
Bij de oudere cellen van dieren, om maar een voorbeeld te nemen, hebben onderzoekers gevonden dat niet minder dan één op de drie proteïnen haar functies heeft verloren door de schade aangericht onder invloed van vrije radicalen.
De extracten van bessen zijn daarom van essentieel belang voor onze gezondheid
Bij de zoektocht naar de juiste manier om het lichaam hiertegen te beschermen hebben de wetenschappers de aandacht toegespitst op de extracten van bessen.
Er is een groeiende hoeveelheid aan bewijs beschikbaar die aantoont dat de antioxidanten die we terugvinden in allerlei soorten bessen een krachtig wapen kunnen vormen in de strijd tegen de aftakeling van het lichaam, en tegen ziektes als kanker en atherosclerose.
Daarenboven dragen deze extracten van bessen bij tot een betere controle van het glucosepeil en de bloed lipidespiegel.
Al jaren wordt de açaibes door de commerciële sector naar voren geduwd als ‘supervoedsel’, en er is een zoektocht gaande om dit ook op wetenschappelijke wijze te kunnen ondersteunen. Onder de meest recente bevindingen vallen deze op:
- Nadat je een hoeveelheid aan açai polyfenolen hebt genuttigd ontdekten de wetenschappers een toename in drievoud van de antioxidante werking van het bloed, dit bij gezonde menselijke vrijwilligers.
- De antioxidanten die in het bijzonder werden teruggevonden in een diepgevroren açai extract blijken te kunnen doordringen tot de menselijke cellen in volledig functionele vorm en ze kunnen zelfs bij lage dosissen de vrije radicalen neutraliseren.
- Gelijklopend hiermee kan het diepgevroren extract van açai een duidelijk aantoonbaar de negatieve invloed van twee van de meest gevaarlijke op zuurstof gebaseerde stoffen neutraliseren, namelijk de superoxide en peroxyl radicalen.
Dit artikel wil de nodige inzichten bijbrengen om te leren hoe de antioxidante werking van açai en ander voedsel werkt.
Dit is gebaseerd op de meetmethode die we kennen als de ‘oxygen radical absorption capacity’ of ook ORAC.
Er is de laatste tijd heel wat onderzoek naar de werking van açai verricht, er is intussen duidelijk bewijs geleverd dat er heel wat gezonde effecten op het lichaam zijn als je de juiste soorten krachtig fruit en groenten op regelmatige basis in je voedingspatroon opneemt.
Ze staan in voor een krachtige strijd tegen de gevreesde vrije radicalen en de verschillende dodelijke ziektes die met de veroudering van het lichaam gepaard gaan.
De krachtige werking van de antioxidanten
De standaard index om de antioxidante werking van verschillende stoffen te kunnen meten gebeurt zoals we hierboven al aangaven met de zogenaamde ORAC schaal. Deze intussen bekende test werd ontwikkeld door onderzoekers van de USDA Human Nutrition Research Center on Aging and Tuft.
De test wordt beschouwd als de meest gevoelige en ook meest betrouwbare methode om de werking van antioxidanten op de absorptie van vrije radicalen te meten.
Andere methodes kunnen ook worden gebruikt, maar ORAC wordt beschouwd als de beste omdat ze ook op zoek gaat naar de biologische relevantie van zekere stoffen uit de voeding bij het proces van de antioxidante werking in vivo (dus bij levende organismen).
Het gaat hierbij zowel over de graad als de snelheid en maakt van deze twee metingen één enkele waarde, zodat je in één oogopslag een handig werkinstrument hebt om de verschillende types van antioxidanten van verschillende sterktes te meten.
De ORAC waarde
De ORAC waarde van een bepaalde voedingsstof hangt af van de hoeveelheid polyfenolen. Fruit en groenten met een hogere ORAC waarde en een rijkere kleur zullen een groter effect hebben op het neutraliseren van vrije radicalen dan voedsel met minder pigment.
Wetenschappers uit een gerespecteerd instituut adviseren dat we voedsel tot ons nemen met per dag een equivalent van 3500 tot 5000 eenheden op de ORAC schaal om zo te voorzien in de optimale bescherming van onze weefsels en plasma.
In deel 2 (volgende week) gaan we de wetenschappelijke benadering van açai bekijken en de werking ervan. In deel 3 komen andere bessen & fruit aanbod.