Waarom antidepressiva niet werken: slechts 50% wordt beter
Gepubliceerd op 16 april 2016 - Laatst bijgewerkt op 11 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 11 juli 2022
Depressie is een absoluut niet te onderschatten geestelijke en stemmingsstoornis die niet minder dan miljoenen mensen over de hele wereld dag in dag uit gedurende het hele jaar weet te treffen, om nog maar van de families en de omgeving te zwijgen.
In een aantal gevallen van depressie is de oorzaak te wijten aan iets specifiek wat gebeurt in het leven van de betrokkene. Dit kan bv. gaan van een dood van een geliefde, of een echtscheiding, of een bepaalde ziekte, … Maar in een groot deel van de gevallen, weten we eigenlijk niet precies wat er de concrete oorzaak van zou kunnen zijn.
De rol van de farmaindustrie
En hier is het net waar de enorme markt van de geneesmiddelen haar rol probeert te spelen, namelijk die van de antidepressiva. De farmawereld is ervan overtuigd dat hun medicijnen de enige gegarandeerde remedie zijn voor een depressie.
Maar het confronterende feit is dat minder dan 50% van de mensen die een antidepressie middel kregen voorgeschreven, er uiteindelijk ook beter van werden…
Dat wil in concreto zeggen dat dus ruim de helft van de mensen die een van deze geneesmiddelen nemen nog altijd blijven lijden aan de gevolgen en de symptomen van de aandoening die ze proberen te bestrijden.
De klassieke geneesmiddelen falen wanneer het er op aankomt om een depressie aan te pakken.
De conclusie is hard, maar we zijn wel verplicht om ze te maken. Antidepressiva werken voor het grootste deel in op het verwijderen van een van de neurotransmitters van het brein, en dat is meer bepaald serotonine.
Zeg maar in populaire termen “the feel good neurotransmitter”. Er zijn intussen meer dan voldoende studies ter beschikking die aantonen dat een hoger peil aan serotonine in verband wordt gebracht met een gevoel van je goed voelen en dat lagere niveaus dan weer kunnen worden geassocieerd met een gevoel van depressie.
Het mag dan ook zeker en vast geen wonder genoemd worden dat de wereld van de farmacie zich vooral toespitst op het onderzoek naar en de promotie van serotonie. Op zich uiteraard een logische en te ondersteunen aanpak, maar ze faalt en wel om twee grote redenen:
1. Productie van serotonine
De meest populaire en gepromote groep van antidepressiva vermeerdert helemaal de productie van serotonine niet… De geneesmiddelen van deze groep zullen alleen maar de verwijdering ervan uit het synaptische deel helpen te beletten, zeg maar de ruimte die zich bevindt tussen twee hersencellen.
Zie je nu wat hier het probleem kan bij zijn? Als we een depressie automatisch gaan associëren met een laag peil aan serotonine, dan is het op een simpele manier proberen te voorkomen dat de serotonine niet verwijderd wordt een absoluut onvoldoende en niet efficiënte manier om een depressie proberen te bestrijden.
Want het is eigenlijk simpel: als je deze geneesmiddelen inneemt, blijf je gewoon achter met een laag peil aan serotonine.
Het middel zal er alleen voor zorgen dat de serotonine, in zijn veel te lage aanwezigheid om echt werkzaam tegen een depressie te kunnen zijn, wat langer zal blijven hangen tussen de hersencellen.
Als we niet te kritisch zijn, zouden we kunnen zeggen dat dit een héél klein beetje helpt, maar het corrigeert op geen enkele mogelijke manier het totale gebrek aan serotonine.
2. One size fits all
Deze benadering gaat uit van het principe van ‘one size fits all’ en gaat volledig voorbij aan de complexiteit van het brein.
We mogen er van uitgaan dat er verschillende neurotransmitters bij betrokken zijn, en dat ze op hun beurt werkzaam zijn binnen verschillende centra van het brein die instaan voor de verschillende mogelijke fasen en stadia van ons gemoed.
Maar als we dit voorgaande nu eens allemaal in beschouwing gaan nemen, moeten we op zoek gaan naar wat nu juist een effectieve behandeling is van het groeiende probleem van de depressie.
Wij zijn eerder overtuigd van een meer holistische aanpak van dit probleem waarbij zeker ook de voeding en de levenswijze van de betrokkene in ogenschijn moet genomen worden om tot een gunstig resultaat te komen.
‘Voeding’ van het brein in het kader van de strijd tegen een depressie
Op een succesvolle manier de strijd aangaan met een depressie is, laat u niets wijsmaken, zeker mogelijk ! Hierbij is het wel van groot belang dat je je brein voedt met de juiste voedingsstoffen om het op een juiste en ordentelijke manier te kunnen laten werken.
Hier volgen een aantal interessante suggesties die daar kunnen bij helpen :
Vitamine D
Zorg voor een optimalisering van de inname van het geweldige vitamine D. er zijn inderdaad tal van studies beschikbaar die aantonen dat een (te laag) peil aan vitamine D in het lichaam duidelijk in verband kan gebracht worden met een depressie.
Onze tip is dan ook kort en bondig: zorg er simpel weg voor dat je voldoende, en dit eigenlijk liefst op een dagelijkse basis, je dosis vitamine D binnen hebt.
Om het even in concrete cijfers uit te drukken: de meeste mensen zullen per dag een dosis van zeg maar tussen de 5000 en de 8000 eenheden van vitamine D en vitamine D3 nodig hebben om te komen tot het bereiken van een optimaal bloedpeil in hun lichaam.
Vitamine B
Om in de vitaminesfeer te blijven: neem ook voldoende vitamine B in!
Het is nog een beetje natte vinger werk omdat er voorlopig nog niet voldoende wetenschappelijk bewijs aanwezig is, maar vitamine B zou helpen (let op de voorwaardelijke wijs …) om bepaalde effecten te bekomen, zoals onder meer het voorkomen van een depressie bij die patiënten die een hartaanval hebben ondergaan.
Omega-3 vetten
je had het al kunnen denken: neem zeker ook de nodige supplementen met omega 3 vetten in. Moeten we het nog herhalen (we hopen van niet, maar beter één keer te veel dan te weinig): omega 3 vetten zijn van essentieel belang voor de gezondheid van het brein van de mens, en hier hoort ons gemoed en onze stemming zeker bij.
Holistische benadering
Om nog even verder te gaan op dit meer dan boeiende thema: het lijkt er steeds meer op dat een holistische benadering van het steeds meer groeiende probleem van de depressies in onze samenleving de enige echt werkende manier om deze typische beschavingsziekte van de 20ste en van de 21ste eeuw op een effectieve manier te kunnen bestrijden.
We moeten tot het besef willen durven komen dat het brein van de mens een veel te complex gegeven is om het volgens het principe van ‘one size fits all’ te kunnen behandeld worden.
Ben je zelf iemand die strijdt tegen een depressie, of moet iemand in je buurt dat doen? Heb je zelf, of iemand uit je omgeving, ooit als gebruik gemaakt van antidepressiva? Hou die kennis dan niet alleen voor jezelf en deel ze met zoveel mogelijk mensen!
Lees ook: Kurkuma, een natuurlijke antidepressiva met zelfde effecten als Prozac