10x natuurlijke tips tegen migraines
Gepubliceerd op 04 november 2022 - Laatst bijgewerkt op 07 november 2022
Laatst bijgewerkt op 7 november 2022
Elke dag hoofdpijn? Je bent niet alleen. 1 op 6 mensen heeft dagelijks last van hoofdpijn, dit volgens onderzoek van de Journal of Headache and Pain. Het is dus een veelvoorkomend kwaaltje, maar hoe zit het met migraine? Ongeveer 25 procent van de vrouwen heeft last van deze ernstigere vorm van hoofdpijn, terwijl dit bij de mannen slecht 6 procent is.
In dit artikel lees je:
- wat migraine is;
- hoe je migraine kunt herkennen;
- welke oorzaken migraine kent;
- wat het verschil is tussen migraine en hoofdpijn;
- hoe je migraine kunt behandelen op een natuurlijke manier.
Wat is migraine?
Zoals velen weten, is migraine een aandoening die gekenmerkt wordt door ernstige en pijnlijke hoofdpijn. Een migraineaanval begint meestal met een doffe hoofdpijn die geleidelijk aan erger wordt. De aandoening komt vaak voor in families en kan alle leeftijden treffen. Toch is er bij vrouwen een grotere kans op migraine, experten denken dat dit te maken heeft met hormonen die een grote rol spelen in het aanwakkeren van de ziekte.
Er zijn verschillende vormen van migraine, zoals episodische versus chronische of die zonder aura en die met aura.
Meer weten? -> Migraine tijdens de zomer: hoe aanpakken?
Symptomen van migraine
Een migraineaanval is meestal gemakkelijk te herkennen aan de volgende symptomen:
- aanhoudende hoofdpijn
- kloppend gevoel in het hoofd
- bonzende pijn meestal aan één kant van het hoofd
Bij sommige mensen kunnen er bepaalde klachten de dag zelf of zelfs enkele dagen voor een aanval opkomen. Dit staat bekend als de prodroomfase. Tijdens deze fase kun je last hebben van een aantal symptomen:
- extra vermoeidheid
- somber gevoel
- trek in bepaalde voeding
- spierpijn
- depressieve gevoelens
- meer gevoelig voor geuren of geluiden
Hoe krijg je migraine?
Onderzoekers hebben nog geen definitieve oorzaak voor migraine gevonden. Maar ze geloven nog steeds dat de aandoening te wijten is aan “abnormale” hersenactiviteit die zenuwsignalen en chemische stoffen en bloedvaten in de hersenen beïnvloedt. Tijdens een migraineaanval hebben de hersenen dus last van een korte storing als het ware.
Er zijn een aantal prikkels die aanvallen kunnen opwakkeren, maar dit verschilt van persoon tot persoon en is zeker niet bepalend. De prikkels die vaker gemeld worden door patiënten zijn als volgt:
- te weinig eten of drinken
- hormonale veranderingen in het lichaam
- overtollig stress
- felle lichten
- veranderingen in slaappatroon
- alcohol
- roken
Deze middeltjes zijn door middel van allerlei studies bewezen geweest te helpen in de behandeling van migraines.
Het verschil tussen migraine en hoofdpijn
Hoofdpijn is een onaangename pijn in het hoofd die druk en pijn kan veroorzaken. De pijn komt meestal aan beide kanten van het hoofd voor en kan variëren van mild tot ernstig. De symptomen zijn dus een drukkende pijn in het voorhoofd, de slapen of de achterkant van je nek.
Migraineaanvallen zijn aanvallen van intense of ernstige pijn en hebben naast hoofdpijn vaak nog heel wat andere symptomen, zoals die hierboven vernoemd.. Bovendien gebeurt migraine meestal maar in één kant van het hoofd en kan het langer dan een dag duren.
10 natuurlijke middeltjes tegen migraine
Om de symptomen van migraine te verzachten, kun je thuis eens aan de slag gaan met een aantal natuurlijke middeltjes. Let wel, migraineaanvallen kunnen behandeling vereisen met voorgeschreven of vrij verkrijgbare medicijnen. Overleg dus altijd best even met je arts welke behandeling, natuurlijk of met geneesmiddelen, voor jou zou werken.
#1 Vermijd bepaalde voeding
Het dieet en je eetgewoonten spelen in het algemeen een grote rol in de gezondheid van het lichaam. Ook in geval van migraine kan bepaalde voeding helpen of juist aanvallen triggeren. We sommen even een lijst op met voeding die je best vermijdt als je een geschiedenis hebt van migraineaanvallen:
- voedingsmiddelen met nitraat (stikstof): bewerkt vlees bijvoorbeeld zoals hotdogs of worst
- chocolade
- kaas die veel tyramine bevat. Dit is een van nature voorkomende stof in producten zoals blauwe kaas, feta, cheddar, Parmezaanse kaas en Zwitserse kaas
- alcohol, vooral rode wijn
- voedsel dat mononatriumglutamaat (MSG) bevat, een smaakversterker
- voedingsmiddelen die erg koud zijn zoals ijs of ijsdranken
- bewerkt voedsel
- ingemaakt voedsel
- bonen
- gedroogd fruit
- gefermenteerde zuivelproducten, zoals karnemelk, zure room en yoghurt
Het is geen korte lijst en soms is het moeilijk om een overzicht te houden van alles wat je consumeert. Daarom is het misschien handig om een voedseldagboek bij te houden, zodat je kunt traceren welke voeding voor jou meer kans geeft op migraineaanvallen.
#2 Gebruik lavendelolie
Om pijn van migraine te verzachten, kun je proberen om lavendelolie in te ademen. Je kunt dan kiezen voor directe inademing via de neus of de olie vermengen met bijvoorbeeld kokosolie of jojoba olie om dit mengsel vervolgens op je slapen te wrijven.
Een studie uit 2016 kon aantonen dat 3 maanden lavendeltherapie als profylactische therapie, d.w.z. ingenomen voordat een migraineaanval begint, de frequentie en ernst van migraineaanvallen verminderde.[1] Het onderzoek is echter nog beperkt.
#3 Accupunctuur
Accupunctuur wordt al eeuwenlang gebruikt in verschillende culturen. Bij deze behandeling worden flinterdunne naalden in bepaalde plekken op het lichaam geplaatst om allerlei aandoeningen te verzachten.
De resultaten van een meta-analyse van 22 studies in 2016 toonden aan dat accupunctuur de symptomen van hoofdpijn kan verminderen. In de samenvatting van de studie leggen de auteurs uit dat als patiënten vóór de behandeling 6 dagen per maand migraine hadden, ze de volgende behandelingen kregen:
- 5 dagen met gebruikelijke zorg
- 4 dagen met nep-acupunctuur of profylactische medicijnen
- 3,5 dag met echte acupunctuur
#4 Probeer moederkruid
Moederkruid is een plant met een sterke geur en erg lijkt op madeliefjes. Dit kruid wordt generaties lang gebruikt als volksmiddeltje tegen migraine, maar dit effect is nog niet voldoende onderzocht.
In een review uit 2015, die een update was van een studie uit 2004, concludeerden de auteurs dat grotere studies nodig zijn om het gebruik van moederkruid voor de behandeling van migraine te ondersteunen.[2] De onderzoekers bespreken een grotere studie gepubliceerd sinds de 2004 review die concludeerde dat mensen die moederkruid innamen 0,6 minder migrainedagen per maand ondervonden versus een placebo. Eerdere studies zijn volgens de onderzoekers van lage kwaliteit of met gemengd bewijs.
#5 Pepermuntolie opsmeren
In pepermuntolie zit een chemische stof genaamd menthol die zou helpen om migraineaanvallen te doen verminderen. Er is echter nog onvoldoende onderzoek naar de effecten van pepermuntolie, maar bepaalde research heeft wel kunnen aantonen dat topische pepermuntolie de spanning van hoofdpijn kan verzachten.
#6 Gebruik gember
Gember is veelal bekend om onder andere misselijkheid te verlichten bij veel aandoeningen. Bovendien kan een supplement van gember pijnstillende effecten hebben op migraineaanvallen. Volgens een review uit 2020 vond een studie bewijs dat gember een heilzame werking kan hebben.[3]
Uiteraard is er meer onderzoek nodig naar de heilzame werking van gember op migraineaanvallen.
#7 Verminder stress
Stress wordt door vele patiënten aangegeven als de eerste prikkel die leidt tot migraineaanvallen. Om deze aanvallen en de symptomen ervan te verminderen, kun je dus best leren om zo goed mogelijk om te gaan met stress.
De volgende technieken kunnen helpen om stress te verminderen:
- ademhalingsoefeningen
- yoga
- muziektherapie
- meditatie
- je tijd beter indelen voor minder chaos
- massages
#8 Neem meer magnesium in
Magnesiumtekort wordt in verband gebracht met hoofdpijn en migraine. Suppletie met magnesiumoxide kan migraine met aura helpen voorkomen. Het kan ook menstruele migraine (hoofdpijn veroorzaakt door veranderingen in hormonen) voorkomen.
Een studie uit 2021 toonde aan dat 500 milligram magnesiumoxide, twee keer per dag ingenomen gedurende 8 weken, even effectief was als het medicijn valproaat-natrium om migraine te voorkomen zonder significante bijwerkingen.[4]
#9 Drink voldoende water
Naast stress is dehydratatie ook een veel voorkomende prikkel volgens mensen die te maken hebben met migraineaanvallen. Daarom is het heel belangrijk om voldoende water te drinken doorheen de dag. Zeker wanneer de dagen wat warmer zijn moet je hier aandacht op vestigen.
#10 Een goede nachtrust
Het verband tussen slaap en migraine is nog steeds niet helemaal duidelijk. Onderzoek uit 2016 heeft een verband gevonden tussen een hoge migrainefrequentie en een slechte slaapkwaliteit.[5] Deze associatie geldt bij mensen met migraine met en zonder aura.
Elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed gaan, het vermijden van cafeïne laat op de dag en het vermijden van stimulerende activiteiten voor het slapen gaan zijn enkele manieren waarop u uw slaap kunt verbeteren.
Even samengevat
De bovengenoemde middeltjes zijn door middel van allerlei studies bewezen geweest te helpen in de behandeling van migraines. Toch is het steeds raadzaam om een arts te raadplegen indien je wilt starten aan een natuurlijke behandeling.
Bronnen