Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Is Vitamine E schadelijk en verhoogt het de kans op kanker?

Gepubliceerd op 09 november 2016 - Laatst bijgewerkt op 14 juli 2022

Laatst bijgewerkt op 14 juli 2022

Weer verschijnt er een studie die beweert dat bepaalde vitaminen de kans op kanker zouden verhogen. Het gaat concreet over de studie waarin het risico op prostaatkanker wordt vergeleken tussen mannen die geen vitamine E-supplement nemen en zij die dat wel doen.

Echte en valse vitamine 

Maar vanaf het begin van de studie en al vooraf (1997!) werd door de experts gewaarschuwd voor een fundamenteel foutief concept. Men heeft over heel de studie enkel gewerkt met een synthetische vorm van vitamine E, namelijk alpha-tocopherol.

Nu is sinds jaar en dag geweten dat alpha tocopherol in het lichaam het natuurlijke gamma tocopherol wegduwt. Nu is juist het gamma-tocopherol de molecule die mannen beter beschermt tegen prostaatkanker. Want gamma tocopherol vangt de  “reactive nitrogen species” op, verantwoordelijk voor schade aan eiwitten, vetten en DNA.

En zo blijft de verwarring ondanks allerlei grote wetenschappelijke studies bestaan: “let op voor extra vitamines want ze kunnen je kans op kanker verhogen”. Terwijl bij juist uitgevoerde studies net het omgekeerde wordt aangetoond (vgl Johns Hopkins School of Public Health: de resultaten van een zeer grote studie met 10,456 mannen gepubliceerd  in 2000).

Concreet

In de natuur komt geïsoleerd alpha-tocopherol niet voor. Als je vitamine E zoals die in de natuur voorkomt analyseert, dan zie je steeds een mengeling van alpha, beta, gamma, delta tocopherolen en tocotrienolen. Daarom is het belangrijk altijd te vragen naar vitamine E in zijn natuurlijke vormen, dus mengpreparaten en zeker nooit alpha-tocopherol alleen.

Vitamine E is zo waardevol omdat het een zeer krachtig vetoplosbaar anti-oxidant is en zoals we allang weten  zijn de vrije radicalen door oxidatieprocessen diegenen die de cellen kunnen beschadigen. Nu bestaan alle celmembranen voor een groot deel uit oxideerbare onverzadigde vetten en dus is het natuurlijk vitamine E hun grootste beschermheer.

Daarbij komt dat het natuurlijk gamma-tocopherol nog via verschillende andere mechanismen helpt om kanker te voorkomen of tegen te gaan. Dus moeten we een goed vitamine E-complex gebruiken. Je zal ongetwijfeld iets meer betalen, maar meer betalen is zinvol wanneer het je gezondheid ten goede komt.

Vitals Vitamine E-8 (60 softgels)

Vitals Vitamine E-8 (60 softgels)

Vitals Vitamine E-8 (60 softgels)

Bekijk dit product

Andere artikels over Antioxidanten

    • Vitamine C-tekort: symptomen, voordelen en voedselbronnen

      Vitamine C is een essentiële voedingsstof die regelmatig moet worden ingenomen om een nakend tekort te voorkomen. Een tekort is in ontwikkelde landen doorgaans zeldzaam. Echter zijn een ongezond dieet, (passief) roken, chronische darmziekten en kanker een risico voor het ontwikkelen van een vitamine C-tekort.

      In dit artikel lees je:

      • Wat vitamine C precies is;
      • Hoe je een Vitamine C-tekort herkent;
      • Wat de wetenschappelijk bewezen voordelen zijn;
      • In welke voeding je vitamine C vindt;
      • Hoeveel vitamine C je dagelijks nodig hebt;
      • Hoe vitamine C beter opgenomen kan worden.
      (meer…)

    • Vitamine C-tekort: symptomen, voordelen en voedselbronnen
    • 33 voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan vitamine C

      Vitamine C is een antioxidant en een essentieel aspect van een gezond en goed werkend lichaam. Het helpt te zorgen voor de gezondheid en het onderhoud van pezen, botten en huid, en het helpt ook je immuunsysteem om schadelijke stoffen in het lichaam te neutraliseren.

      De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid betreft 60 mg en is eigenlijk veel te laag. Een veelvoud van die hoeveelheid is nuttig en nodig om het lichaam duurzaam gezond te houden.

      (meer…)

    • 33 voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan vitamine C
    • Nicotinamide riboside: rol en relatie met NAD

      In dit artikel leggen we uit wat nicotinamide riboside precies is en hoe je voldoende van deze vitamine kunt binnenkrijgen.

      (meer…)

    • Nicotinamide riboside: rol en relatie met NAD
    • De blauwe bes vecht tegen kanker

      Dicht bij de 20 miljoen Amerikanen, wat staat voor zowat 9% van de totale bevolking, hebben al de diagnose van in een andere vorm van kanker gekregen.

      (meer…)

    • De blauwe bes vecht tegen kanker
    • Cranberry & cranberrysap: oorsprong, gebruik en eigenschappen

      Cranberry’s, ook wel veenbessen genoemd, zijn kleine rode bessen die vooral groeien in Noord-Amerika en bekendstaan om hun frisse, zure smaak. Ze worden al eeuwenlang verwerkt in voeding en drank, zoals sappen, compotes en supplementen. In dit artikel ontdek je wat cranberry’s precies zijn, hoe ze worden gebruikt, wat hun voedingswaarde is en waar je op moet letten bij het gebruik van cranberrysap of cranberrysupplementen.

      (meer…)

    • Cranberry & cranberrysap: oorsprong, gebruik en eigenschappen
Home
Vitaminen & Mineralen
Vitaminen & Mineralen
    • Prostaat
    • Vitamine C
    • Vitamine D
    • Vitamine E

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2025