Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Triglyceriden: normale en hoge waarden, hoe verlagen

Gepubliceerd op 19 februari 2020 - Laatst bijgewerkt op 30 juli 2025

Laatst bijgewerkt op 30 juli 2025

Goede cholesterol, slechte cholesterol, verzadigde vetten en onverzadigde vetten: soms lijkt het er wel op alsof we een programma nodig hebben om goed te kunnen bijhouden wie de spelers zijn om ons hart in conditie te houden. In dit artikel lees je meer over triglyceriden.

In dit artikel lees je:

  • Wat triglyceriden zijn;
  • Wanneer je triglyceriden te laag of te hoog zijn;
  • Waarom triglyceriden slecht voor het hart zijn;
  • Wat de eigenlijke oorzaken van triglyceriden zijn;
  • Welke medicijnen helpen bij triglyceriden;
  • Het verband tussen kokosolie en triglyceriden.

Wat zijn triglyceriden?

Triglyceriden zijn simpel gezegd vetten in het bloed die dienen om energie aan het lichaam te leveren. Als je extra triglyceriden hebt, dan worden ze opgeslagen in verschillende plaatsen voor het geval het lichaam ze later nodig heeft.

Wat het niveau aan triglyceriden juist betekent en hoe belangrijk het verlagen van de hoeveelheden triglyceriden is om het risico op een hartziekte in te dammen is voorlopig nog niet voldoende bekend.

Ze zijn belangrijk voor het leven van de mens en voor de voornaamste vorm van vet in ons lichaam. Wanneer je denkt aan vet dat zich ophoopt in je heupen en rond je buik, dan denk je eigenlijk aan triglyceriden. Weet dit:

  • Triglyceriden zijn het eindproduct van onze vertering en van de afbraak van vetten uit de maaltijd. Vele triglyceriden worden gemaakt in het lichaam uit andere bronnen van energie zoals koolhydraten.
  • Triglyceriden worden gemeten door dezelfde bloedtest waarmee goede en slechte cholesterol gemeten wordt. De American Heart Association geeft als aanbeveling mee dat iedereen boven de 20 deze test ten minste om de vijf jaar zou moeten uitvoeren om te weten hoe het gesteld is met zijn cholesterol en triglyceriden.[1]

Triglyceriden te hoog of te laag

Het National Cholesterol Education program heeft een aantal richtlijnen wat betreft de hoeveelheid triglyceriden:

  • Een normale hoeveelheid triglyceriden betekent minder dan 150 mm per dl.
  • Grenswaarden voor de triglyceriden liggen tussen de 150 tot 199 mg per dl.
  • Een hoge hoeveelheid triglyceriden is gelijk aan 200 tot 499 mg per dl.
  • Een erg hoge hoeveelheid triglyceriden is 500 of meer mg per dl.

Slecht voor het hart

Triglyceridenniveaus kunnen geassocieerd worden met cardiovasculaire risicofactoren, zoals een laag HDL‑cholesterol en een hoog LDL‑cholesterol.

Experts zijn het echter niet eens over de precieze bijdrage van triglyceriden aan hart‑ en vaatziekten. Deze onzekerheid ontstaat vooral doordat verhoogde triglyceriden vaak samengaan met andere risicofactoren, zoals hoge bloeddruk en insulineresistentie.

Sommigen zien triglyceriden vooral als een indicator voor een ongunstig lipidenprofiel, terwijl anderen wijzen op het ontbreken van duidelijk oorzakelijk bewijs.

Het is algemeen aanvaard dat een gevarieerde voeding en leefstijlmaatregelen – gericht op het behoud van normale lipidenwaarden, waaronder triglyceriden en cholesterol – onderdeel zijn van een bredere strategie om cardiovasculaire risico’s te beheersen.

Oorzaken van hoge triglyceriden

Hoge triglyceriden kunnen veroorzaakt worden door een of meerdere factoren:

  • Een dieet hoog in suikers, verzadigde vetten en transvetten.
  • Zetmeelrijke voeding waaronder peulvruchten.
  • Sigaretten roken.
  • Zwaarlijvigheid.
  • Slecht opgevolgde diabetes.
  • Een te weinig actieve schildklier (hypothyreoïdie).
  • Nierziekten.
  • Het metabool syndroom.
  • Regelmatig meer calorieën eten dan je verbrandt.
  • Veel alcohol drinken.
  • Te weinig bewegen.
  • Bepaalde genetische aandoeningen.

Bepaalde medicijnen kunnen ook leiden tot een verhoging van de triglyceriden. Deze medicijnen zijn onder andere:

  • Tamoxifen.
  • Steroïden.
  • Bètablokkers.
  • Diuretica.
  • Oestrogeen.
  • Anticonceptiepillen.[2]

Hoe behoud je normale triglyceridenwaarden

De voornaamste manier om triglyceridenwaarden binnen een normaal bereik te ondersteunen is via een gezonde voeding en een actieve leefstijl. Hieronder enkele richtlijnen die onderdeel zijn van een algemene strategie voor het behoud van normale lipidenwaarden:

  • Regelmatige lichaamsbeweging
    Voldoende lichamelijke activiteit, verspreid over ten minste vijf dagen per week, maakt deel uit van een gezonde leefstijl die gericht is op het behoud van normale bloedlipidenwaarden.
  • Gewichtsverlies
    Een gewichtsverlies van 5–10 % kan onderdeel zijn van een voedings- en leefstijlaanpak die bijdraagt tot het behoud van normale triglyceridenwaarden.
  • Beperking van verzadigde vetten, transvetten en toegevoegde suikers
    Een dieet met een lager gehalte aan verzadigde vetten, transvetten en toegevoegde suikers sluit aan bij de voedingsaanbevelingen voor het behoud van normale lipidenwaarden.
  • Matiging van alcoholinname
    Het beperken van alcoholinname wordt vaak meegenomen in richtlijnen voor een gezonde lipidenhuishouding, gezien de wisselende effecten van alcohol op bloedvetten.
  • Omega‑3‑vetzuren uit vis
    DHA en EPA dragen bij tot de instandhouding van normale triglyceridenwaarden. Visrijke bronnen zoals makreel, forel, haring, sardines, zalm en tonijn leveren deze vetzuren, en supplementen kunnen worden overwogen indien de voedingsinname onvoldoende is.[3]

Medicijnen voor gezonde triglyceridenwaarden

Sommige mensen met hoge waarden aan triglyceriden hebben extra medicijnen nodig. Raadpleeg altijd je arts vooraleer je bepaalde middelen inneemt.

  • Statines zoals atorvastatine en simvastatine.
  • Fibraten zoals fenofibraat en gemfibrozil.

Een geïntegreerde benadering van voeding, leefstijl en—indien geïndiceerd—medicatie vormt de basis voor het behoud van normale triglyceridenwaarden. Dit is niet alleen goed voor je triglyceriden, maar ook voor je fitheid en algemene gezondheid.

De vergissing over kokosolie

Kokosolie bevat ongeveer 14 % middellange ketenvetzuren en verder vooral langeketenvetzuren. Het vervangen van voedingsmiddelen rijk aan verzadigde vetzuren (zoals kokosolie) door voedingsmiddelen rijk aan onverzadigde vetzuren draagt bij tot het behoud van normale bloedcholesterolgehalten. Door veralgemeningen wordt kokosolie nog wel eens onterecht aangewezen als een ‘superfood’.[4]

Lees ook:
> Effect van ketodieet op cholesterol en triglyceriden
> Wat berberine kan betekenen voor je bloedsuiker, cholesterol en leverfunctie

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 13 september 2018, Triglycerides: Why do they matter?
↑2 17 februari 2020, Causes and Risk Factors of High Triglycerides
↑3 9 maart 2017, 13 Simple Ways to Lower Your Triglycerides
↑4 11 september 2018, Superfood or Poison? Here’s What the Experts Say About Coconut Oil

Andere artikels over Hart & Vaatziekten

    • Studie: de zoutconsumptie verminderen leidt tot een lagere bloeddruk

      Gezond eten is een zeer belangrijke factor bij het verlagen van de bloeddruk. Zo’n dieet betekent idealiter een lage zoutopname en een hoge opname van voedingsstoffen als kalium, calcium en magnesium. Maar helpt een dergelijk dieet bij iedereen? Dit ging deze studie na.

      (meer…)

    • Studie: de zoutconsumptie verminderen leidt tot een lagere bloeddruk
    • Blauwe bessen kunnen het risico op een hoge bloeddruk met 8% verlagen

      Een extract met blauwe bessen vermindert de bloeddruk. Mensen die de hoogste hoeveelheid aan blauwe bessen op regelmatige basis innemen kunnen tot 8% minder risico hebben op het ontwikkelen van hypertensie in vergelijking met personen die de laagste hoeveelheid blauwe bessen innemen.

      (meer…)

    • Blauwe bessen kunnen het risico op een hoge bloeddruk met 8% verlagen
    • Slechte bloeddoorstroming: symptomen, oorzaken en leefstijl

      Een goede bloedcirculatie is belangrijk voor het dagelijks functioneren. Via je dieet en levensstijl kan je al heel veel doen in het kader van een gezonde leefstijl en cardiovasculaire fitheid.

      (meer…)

    • Slechte bloeddoorstroming: symptomen, oorzaken en leefstijl
    • Mangosteen, werkzame delen en medicinale werking

      Mangosteen (ook wel gekend als mangostan) is een tropische vrucht die groeit aan de groenblijvende mangosteen boom  in Zuidoost Azië, in landen als Cambodja, China, Indonesië, Maleisië, Singapore, Taiwan en Thailand.

      Het is een harde paarse vrucht zo groot als een kleine sinaasappel en heel lekker van smaak. Heeft een harde donkerpaarse schil die zacht en rood is van binnen en wit vruchtvlees dat uit 4 tot 8 segmenten bestaat. De smaak van het vruchtvlees is zoet en de vrucht smelt in de mond.

      (meer…)

    • Mangosteen, werkzame delen en medicinale werking
    • Effect van ketodieet op cholesterol en triglyceriden

      Gezien het ketodieet een vetrijk, koolhydraatarm dieet is, vraag je je wellicht af of het wel goed is voor je hart. In tegenstelling tot wat je zou denken, wordt het keto-dieet eigenlijk geassocieerd met verbeteringen in de cardiovasculaire gezondheid.

      (meer…)

    • Effect van ketodieet op cholesterol en triglyceriden

Gerelateerde artikels

  • Triglyceriden: normale en hoge waarden, hoe verlagen
Home
Kwalen & Aandoeningen
Hart & Vaatziekten
    • Bloeddruk
    • Leverproblemen

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2025