Gember en rozemarijn bevorderen gezonde cholesterolniveaus
Gepubliceerd op 10 februari 2018 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Een nieuwe studie vond dat gember en rozemarijn goed zijn voor de gezondheid van het hart en de bloedvaten. Onderzoekers vonden dat ratten (wiens DNA goed op dat van de mens lijkt), die eerst gevoerd werden met een vetrijk dieet, achteraf minder hoge cholesterolwaarden vertoonden wanneer ze gember en rozemarijn gevoerd kregen.
Teveel aan cholesterol
Hypercholesterolemie is de conditie waarbij je te veel cholesterol in je lichaam hebt. Dit leidt tot veranderingen in het transport van lipoproteïnen en van het metabolisme. Te hoge cholesterol is bovendien een risicofactor voor atherosclerose, een ziekte waarbij een vetachtige stof in de wand van de slagaders ophoopt. Cholesterol verandert de vasculaire structuur en functie van het lichaam door zich op te hopen in de bekleding van de vaatwand. Dit verstoort de endotheliale werking, en veroorzaakt kwetsuren en blokkades.
Het risico op hypercholesterolemie hangt af van leeftijd, gender en genetica. Als ouders hoge cholesterol hebben, is de kans op hoge cholesterol bij kinderen groter. Dit is te wijten aan doorgegeven mutaties in de genen.
Medicinale werking van gember
De Zingiber officinale, een plant waaruit gember wordt gemaakt, zit in diverse voeding en dranken. Het is inheems in Zuidoost-Azië en staat over de hele wereld bekend als een rijke bron van verbindingen die gebruikt worden in plantaardige medicatie. Gember staat bekend om zijn anti-artritis-, ontstekingsremmende, hypolipidemische, anti-misselijkheids- en antimicrobiële eigenschappen.
De studie
In de studie werd het potentiële cholesterolverlagende effect van gemberolie ofwel apart, ofwel in combinatie met rozemarijn gemeten. Er werd gevonden dat zowel gember– als rozemarijnolie een positieve impact hebben op hypercholesterolemie. Deze bevinding is belangrijk in de strijd tegen hart- en vaatzieken.
Risico op hart- en vaatziekten verminderen
Hart- en vaatziekten kennen verschillende oorzaken: zittende levensstijl, familiale achtergrond, diabetes, hoge cholesterol, roken, hoge bloeddruk, zwaarlijvigheid en buitensporig alcoholgebruik.
De gezondheid van het hart kan je stimuleren met behulp van:
- Kardemom verlaagt de bloeddruk en is rijk aan antioxidanten die schadelijke vrije radicalen uitroeien.
- Tijm heeft antimicrobiële eigenschappen die ervoor zorgen dat het lichaam veilig is voor schadelijke bacteriën en schimmels.
- Look is goed voor het hart omdat het slechte cholesterol en hoge bloeddruk kan verlagen, evenals de aggregatie van bloedplaatjes kan vermeerderen. Voor een optimaal resultaat eet je elke dag twee teentjes look.
- Fenegriekzaden bevatten een hoge hoeveelheid antioxidanten die instaan voor het deblokkeren van slagaders, het verlagen van de cholesterol en het voorkomen van hartaanvallen. Ze beschermen ook tegen zwaarlijvigheid door de bloedsuikerspiegel ter vlagen. Door dagelijks fenegriekzaden op lege maag te eten, optimaliseer je hun gezondheidseffecten.
- Rozemarijn is goed voor het immuunsysteem en het brein. Het hart wordt versterkt omdat het immuunsysteem korte-termijnbedreigingen (vb. verkoudheid) en lange-termijnbedreigingen (vb. hartaanval) beter opvangt. Rozemarijn is eveneens goed voor de bloedsomloop.
- Groene thee zit vol van gezonde antioxidanten en flavonoïden die de gezondheid van het hart doen toenemen, en de triglyceride- en cholesterolniveaus verlagen. In een studie vond men dat het risico op een hartaanval met 26% verlaagd kan worden door dagelijkse 5 kopjes groene thee te nuttigen.