Kruiden goed voor een gezond hart en tegen vaatziekten
Gepubliceerd op 11 april 2015 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Heel wat gewone kruiden zijn meer dan alleen maar lekkere versterkers van de specifieke smaken in de gerechten, en ze doen ook nog eens heel wat meer voor je gezondheid dan je waarschijnlijk denkt.
Het is zelfs zo dat een recente studie nog maar net heeft aangetoond dat een specifieke mengeling van kruiden de hoeveelheid triglyceriden in het lichaam doet verlagen, en dit is net een specifieke risicofactor voor de ontwikkeling van hartziekten. Het kan dus erg nuttig zijn om deze stoffen in je voeding op te nemen.
De resultaten werden recent gepubliceerd in het gezaghebbende vakblad Nutrition Today. Hieronder zullen we de studie wat nader onderzoeken en de potentiële implicaties voor onze gezondheid iets meer schetsen.
Een mengeling van kruiden verlaagt het peil aan triglyceriden met niet minder dan 31%
Onderzoekers van Penn State wilden een onderzoek uitvoeren naar de rol van het gebruik van kruiden op de gezondheid van het hart. Ze onderzochten hierbij ook opnieuw al eerder uitgevoerde studies die de gunstige effecten van knoflook en kaneel evalueren.
Bij de concrete uitwerking van de studie rekruteerden ze een totaal van zes mannen met overgewicht in de leeftijdsgroep tussen de 30 en de 65 jaar. Ze werden willekeurig voorbestemd om een maaltijd te krijgen bestaande uit kokosnoot, kip, brood met kaas, en als dessert een biscuit, en dit ofwel met ofwel zonder een mengeling van kruiden met een hoge waarde aan antioxidanten.
In de mengeling van de kruiden zaten kruiden zoals rozemarijn, knoflook, oregano, paprika, kruidnagel, kaneel, geelwortel, zwarte peper en ook nog gember.
Analyse van de bloedstalen
Voor elke maaltijd werd bloedstalen afgenomen bij de deelnemers aan de studie, nadien ook onmiddellijk na de maaltijd, en nog eens elk half uur na de maaltijd tot acht staaltjes met bloed verzameld waren. Vervolgens werden de cijfers van de resultaten van de bloedstalen tussen de twee groepen vergeleken.
In vergelijking met de controlegroep (zijnde de groep die de maaltijd had gegeten zonder de mengeling met de kruiden), ondervond de wel behandelde groep een vermindering met niet minder dan 31% in het peil van hun triglyceriden en een vermindering van zowat 21% van hun insuline niveau.
Ook werd de status van de antioxidanten in het bloed opgemeten en hier werd een verhoging van zowat 13% van de antioxidante activiteit waargenomen.
Voorlopig staan de wetenschappers nog voor een raadsel en is het achterliggende mechanisme nog niet volledig duidelijk. Toch kan nu al gesteld worden dat de mengeling met de kruiden kan helpen om de absorptie van vetten in de bloedstroom te helpen voorkomen en dit zijn zeker hoopgevende resultaten met het oog op verder onderzoek in de toekomst.
Een gelijkaardig effect
De wetenschappers van Penn State leven nu in de hoopvolle verwachting om een gelijkaardig experiment te kunnen uitvoeren om zo hopelijk vast te stellen hoe de mengeling met deze specifieke kruiden een invloed weet uit te oefenen op het peil aan triglyceriden. Ze zijn van mening dat de mengeling van de kruiden kan helpen bij het uitscheiden van vet of een invloed kan hebben op de snelheid waarmee voedsel wordt verplaatst door de ingewanden van ons lichaam.
De mengeling van kruiden kan een aantal van de schadelijke effecten van een vet makend die het helpen teniet doen
De toepassing van deze studie is bijzonder praktisch: voeg voldoende kruiden aan je maaltijden toe. Op die manier worden niet alleen de verschillende smaken van de diverse ingrediënten en bereidingen versterkt, maar ze kunnen ook een bijdrage leveren om je maaltijden een stuk gezonder te maken.
In een tijdperk waarop zoveel maaltijden werkelijk proppens vol met calorieën zitten, kunnen kruiden zeker hun bijdrage leveren tot het verminderen van de schadelijke effecten die in een vetmakend dieet met zich kan meebrengen. Graag schetsen we wat we hiermee bedoelen.
Trop is teveel en teveel is trop
Na een rijke maaltijd die een overdadige hoeveelheid aan calorieën bevat wordt je bloed werkelijk overspoeld met een vetten en suikers en daar moet je er echt niet teveel van in je lichaam hebben.
Uiteraard hebben we nood aan deze voedingsstoffen in ons dagelijks eetpatroon, maar al te drastische aanvoer van je bloedsuiker (postprandiale glycemie) en bloedvetten (postprandiale liepie) hebben een echt verwoestend effect op je lichaam. Trop is teveel en teveel is trop….
Weet dat overdaad kan leiden tot een verhoging van het risico op diabetes en zelfs ernstige hartziektes of de dood.