Effect van ketodieet op cholesterol en triglyceriden
Gepubliceerd op 19 februari 2020 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Gezien het ketodieet een vetrijk, koolhydraatarm dieet is, vraag je je wellicht af of het wel goed is voor je hart. In tegenstelling tot wat je zou denken, wordt het keto-dieet eigenlijk geassocieerd met verbeteringen in de cardiovasculaire gezondheid.
Is het ketodieet veilig voor iemand met hoge cholesterol? Omdat keto rijk is aan vetten, waaronder verzadigde vetten en cholesterol die van nature voorkomen in dierlijk voedsel zoals eieren en vlees, zullen veel mensen een verhoging van het cholesterolgehalte ervaren na het begin van het dieet. Studies suggereren echter dat het verband tussen het keto-dieet en cholesterol eigenlijk positief is.
Een hoger cholesterolgehalte is niet altijd slecht, en dat chronische ontstekingen en verhoogde triglyceriden, als gevolg een slecht dieet, insulineresistentie en een ongezonde levensstijl waarschijnlijk een veel grotere bedreiging vormen.
De impact van het ketodieet op cholesterol
Studies hebben aangetoond dat het ketogene dieet een positief effect kan hebben op het cholesterolgehalte, de gezondheid van het hart en de metabole gezondheid op de volgende manieren:
- Verhoogt de LDL wat leidt tot minder risico op oxidatieve stress.
- Verhoogt HDL-cholesterol, wat helpt om de effecten van LDL in balans te brengen.
- Verlaagt de triglyceriden, wat beschermend is gezien de hoge concentraties in het bloed wijzen op een verhoogd risico op beroertes en hartproblemen.
- Verbetert de verhouding tussen triglyceriden en HDL.
- Vermindert de insulineresistentie en helpt de bloedsuikerspiegel te beheersen, vooral in vergelijking met koolhydraatrijke diëten.
- Helpt bij het verminderen van chronische ontstekingen.
- Helpt obesitas te voorkomen door het verminderen van de honger.
Bestaat er een lage cholesterol ketodieet?
Het is technisch mogelijk om een cholesterolarm ketodieet te nuttigen, aangezien het dieet een aantal voedingsmiddelen bevat die het cholesterolgehalte verlagen. Voorbeelden hiervan zijn avocado, olijfolie, noten, zaden en groenten.
Echter, in de meeste gevallen is het vermijden van alle voedingsmiddelen die cholesterol bevatten (zoals eieren of kaas) niet nodig om de gezondheid van het hart te ondersteunen, vooral omdat sommige bronnen van cholesterol voedzame voedingsmiddelen kunnen zijn. Belangrijker is om ‘slechte’ voedingsmiddelen met mate te nuttigen.
Kan het ketodieet cholesterol verlagen?
Ja, studies suggereren dat het mogelijk is. Iedereen reageert anders op een koolhydraatarm, vetarm dieet, maar over het algemeen is dit type dieet veilig en effectief voor de cardiovasculaire gezondheid.
Veel factoren kunnen het cholesterolgehalte negatief beïnvloeden – zoals genetica, inactiviteit, diabetes, stress en hypothyreoïdie – maar een ongezond dieet dat veel verwerkt voedsel bevat en weinig voedingsstoffen bevat, levert de grootste bijdrage.
Het verdict over het ketodieet en cholesterol
Het ketodieet kan je cholesterolniveaus verhogen. Door het hoge vetgehalte kan het dieet echter over het algemeen positieve effecten hebben op de cardiovasculaire gezondheidsmarkers. Indien je lijdt aan gezondheidsproblemen zoals aderverkalking dien je eerst die ontstekingen aan te pakken in plaats van te focussen op cholesterol in het algemeen.
De bodem is dat in plaats van zich zo te richten op het cholesterolgehalte, het een beter idee is om chronische ontstekingen aan te pakken. Ontsteking is de primaire oorzaak van atherosclerose, of verharding en verstijving van slagaders die gepaard gaat met plaque afzettingen en verhoogt het risico op hartaanvallen.
Tips om hartproblemen en ontstekingen te voorkomen bij een ketodieet:
- Eet een “schoon keto-dieet”, wat betekent dat je de nadruk legt op onbewerkte vetten, groenten, kwaliteitsproteïnen, kruiden, specerijen, noten en zaden.
- Vermijd voedingsmiddelen die vol zitten met geraffineerde plantaardige oliën, suiker, natrium en kunstmatige ingrediënten. Het is ook nuttig om conventionele melkproducten, dierlijke producten en te veel cafeïne of alcohol te vermijden.
- Neem vezelrijke voedingsmiddelen op in elke maaltijd, zoals noten, zaden, groenten en avocado’s. Groenten – waaronder bladgroenten, bieten, uien, kool, broccoli en artisjokken – zijn vooral nuttig om je vezelinname te verhogen en de gezondheid van uw hart te beschermen.
- Focus op gezonde proteïnen, waaronder gevogelte zoals kalkoen of kip, vis, zeevruchten en zelfs eieren.
- Let op je zoutinname door het beperken van bewerkte voedingsmiddelen.[1]
Bronnen
↑1 | 15 maart 2019, Keto Diet and Cholesterol: Does It Help or Hurt? |
---|