Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Pompoen is een superfood

Gepubliceerd op 10 september 2018 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Er zijn veel redenen om van pompoenen te houden. Ze zien er geweldig uit als Halloween-decor en als je ooit een kom warme pompoensoep hebt gegeten, weet je hoe lekker dat is. Meer nog, pompoenen zijn ook erg gezond.

De oorsprong van pompoen

Het woord pompoen (Cucurbita pepo) verwijst naar verschillende variëteiten in de kalebassenfamilie. Pompoen heeft bijna altijd betrekking op het type dat bolvormig en geel of oranje van kleur is.

De pompoen is een voorbeeld van een voedingsmiddel die vanuit de “Nieuwe Wereld” naar Europa werden teruggebracht. Daar was het populair als culinair ingrediënt en als medicinale plant. Het werd traditioneel gebruikt bij de behandeling van diabetes. De zaden werden dan weer aangewend bij darmparasieten en -wormen.

Voedingsstoffen in pompoenen

Net als veel andere soorten squash zijn pompoenen enorm rijk aan vitamine A, dat een belangrijke rol speelt bij de gezondheid van het oog, de huid, botten en slijmvliezen. Pompoenen bevatten ook een grote verscheidenheid aan fytochemicaliën die ze een anti-diabetische, antischimmel-, antibacteriële, hypotensieve en ontstekingsremmende werking geven.

Ze bevatten twee eiwitten, namelijk alpha-moschin en beta-moschin, waarvan is bewezen dat ze helpen tegen infecties veroorzaakt door drie schimmelsoorten: Botrytis cinerea, Fusarium oxysporum en Mycosphaerella arachidicola. Andere studies hebben aangetoond dat pompoenen effectief zijn tegen Candida albicans, de boosdoener achter ziekten zoals spruw- en schimmelinfecties, die moeilijk te doden is.

Pompoenen bevatten eiwitgebonden polysacchariden die beschermen tegen diabetes door het verhogen van de insuline, het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de glucosetolerantie. Er wordt aangenomen dat deze eiwitten voorkomen dat de insuline-producerende bètacellen in de alvleesklier vernietigd worden. Het polyamine in de groente bevordert ook de gezondheid van de pancreas.

Daarnaast heeft pompoen eten veel voordelen voor het hart. De groente bevat fyto-oestrogenen, met name secoisolariciresinol, die de cholesterol verlagen. Deze fytochemische stof bevordert ook de gezondheid van het hart door de vorming van nieuwe bloedvaten.

Voordelen van zaden en olie

Pompoenzaden zijn eveneens rijk aan linol- en linoleenzuren, die helpen tegen ontstekingen, en oliezuurvetzuren die de bloedvaten doen ontspannen en de bloeddruk verlagen. Daarnaast zijn pompoenzaden gunstig voor mannen met goedaardige prostaathyperplasie (BPH). Dit is een aandoening waarbij de prostaat in omvang toeneemt, wat leidt tot ongemak tijdens het plassen, en vooral voorkomt bij oudere mannen.

Van pompoenpittenolie is vastgesteld dat het prostaatvergroting bij muizen vermindert, wat onderzoekers toeschrijven aan het vermogen van de olie om de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron te remmen. Pompoenzaadolie is ook gunstig gebleken als behandeling van urineweginfecties als gevolg van prostaatvergroting.

Pompoen

Een andere dierstudie wees uit dat pompoenpitolie de bloeddruk verlaagt en beschermt tegen atherosclerose, de opeenhoping van plaque die vaak resulteert in hartaanvallen. De hypotensieve eigenschappen van de olie zijn vergelijkbaar met die van amlodipine, een veelgebruikt medicijn tegen hypertensie.

Een onderzoek bij postmenopauzale vrouwen wees uit dat het secoisolariciresinol in pompoenen niet alleen het cholesterolgehalte in het bloed en de diastolische bloeddruk verlaagt, maar ook leidde tot een afname van opvliegers en hoofdpijn. De deelnemers ervoeren ook minder gewrichtspijn.

Tenslotte is bewezen dat pompoenpitolie antimicrobiële eigenschappen bezit tegen een groot aantal bacteriële en fungale pathogenen, waaronder Acinetobacter baumannii, Aeromonas veronii biogroep sobria, Candida, Enterococcus faecalis, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enterica subsp. enterica serotype typhimurium, Serratia marcescens, Staphylococcus aureus en E. coli.

Andere artikels over Dieet & Voeding

    • Verschillen tussen mannen en vrouwen: biologie, gezondheidspercepties en medische behandelingen

      Mannen komen niet van Mars. Vrouwen komen niet van Venus. Ze zijn dezelfde soort van dezelfde planeet. Genetisch gezien is het DNA van mannen en vrouwen voor 98,5% identiek. Ze hebben zelfs dezelfde hormonen (maar in andere verhoudingen). Exact hetzelfde zijn ze dus niet. En die verschillen zijn echt en belangrijk.

      (meer…)

    • Verschillen tussen mannen en vrouwen: biologie, gezondheidspercepties en medische behandelingen
    • 7 voedingsstoffen die je niet uit plantaardig voedsel haalt

      De mensheid evolueert steeds meer in diëten met voedingsmiddelen niet van dierlijke oorsprong. Zeven voedingsstoffen kan je echter niet uit groenten en fruit halen. Vegetariërs of veganisten dienen deze tekorten dus op een andere manier aan te vullen.

      (meer…)

    • 7 voedingsstoffen die je niet uit plantaardig voedsel haalt
    • Biologische appels bezitten meer gunstige bacteriën dan conventionele appels

      Nieuw onderzoek suggereert dat een appel ongeveer 90 miljoen bacteriën bevat. Als je op zoek bent naar de beste bacteriën voor je darmen, kan je het best voor biologische appels kiezen.

      (meer…)

    • Biologische appels bezitten meer gunstige bacteriën dan conventionele appels
    • Zijn kunstmatige zoetstoffen gezond? Nieuw onderzoek geeft meer inzicht!

      Op dieet en zin in wat limonade of frisdrank? Tegenwoordig vind je in elke supermarkt een groot scala aan diverse 'zero' en 'light'-producten. Het is dus makkelijk om je suikerinname in de gaten te houden.

      Maar zijn deze vervangende suikers wel goed voor je? In dit artikel bespreken we enkele studies en leggen we je in het kort uit wat zoetstoffen doen met je lichaam.

      (meer…)

    • Zijn kunstmatige zoetstoffen gezond? Nieuw onderzoek geeft meer inzicht!
    • Zoetstoffen verstoren je darmflora

      Schijnbaar gezonde voedingsmiddelen zoals brood, yoghurt en vruchtensap bevatten vaak kunstmatige zoetstoffen. Hoewel ze misschien minder calorieën dan suiker bevatten, kunnen ze andere gezondheidsrisico's met zich meebrengen.

      Onderzoek heeft aangetoond dat kanker, diabetes type 2 en andere gezondheidsproblemen in verband staan met bepaalde zoetstoffen ((10 oktober 2018, Artificial Sweeteners May Disrupt the Delicate Balance of Bacteria in Your Gut)).

      (meer…)

    • Zoetstoffen verstoren je darmflora
Home
Dieet & Voeding
  • Afslanken
  • Kruiden & Planten
  • Bloeddruk
  • Hoofdpijn
  • Prostaat
  • Vitamine A

Copyright De Gezondheidswinkel© 2023