Pompoen is een superfood
Gepubliceerd op 10 september 2018 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Er zijn veel redenen om van pompoenen te houden. Ze zien er geweldig uit als Halloween-decor en als je ooit een kom warme pompoensoep hebt gegeten, weet je hoe lekker dat is. Meer nog, pompoenen zijn ook erg gezond.
De oorsprong van pompoen
Het woord pompoen (Cucurbita pepo) verwijst naar verschillende variëteiten in de kalebassenfamilie. Pompoen heeft bijna altijd betrekking op het type dat bolvormig en geel of oranje van kleur is.
De pompoen is een voorbeeld van een voedingsmiddel die vanuit de “Nieuwe Wereld” naar Europa werden teruggebracht. Daar was het populair als culinair ingrediënt en als medicinale plant. Het werd traditioneel gebruikt bij de behandeling van diabetes. De zaden werden dan weer aangewend bij darmparasieten en -wormen.
Voedingsstoffen in pompoenen
Net als veel andere soorten squash zijn pompoenen enorm rijk aan vitamine A, dat een belangrijke rol speelt bij de gezondheid van het oog, de huid, botten en slijmvliezen. Pompoenen bevatten ook een grote verscheidenheid aan fytochemicaliën die ze een anti-diabetische, antischimmel-, antibacteriële, hypotensieve en ontstekingsremmende werking geven.
Ze bevatten twee eiwitten, namelijk alpha-moschin en beta-moschin, waarvan is bewezen dat ze helpen tegen infecties veroorzaakt door drie schimmelsoorten: Botrytis cinerea, Fusarium oxysporum en Mycosphaerella arachidicola. Andere studies hebben aangetoond dat pompoenen effectief zijn tegen Candida albicans, de boosdoener achter ziekten zoals spruw- en schimmelinfecties, die moeilijk te doden is.
Pompoenen bevatten eiwitgebonden polysacchariden die beschermen tegen diabetes door het verhogen van de insuline, het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de glucosetolerantie. Er wordt aangenomen dat deze eiwitten voorkomen dat de insuline-producerende bètacellen in de alvleesklier vernietigd worden. Het polyamine in de groente bevordert ook de gezondheid van de pancreas.
Daarnaast heeft pompoen eten veel voordelen voor het hart. De groente bevat fyto-oestrogenen, met name secoisolariciresinol, die de cholesterol verlagen. Deze fytochemische stof bevordert ook de gezondheid van het hart door de vorming van nieuwe bloedvaten.
Voordelen van zaden en olie
Pompoenzaden zijn eveneens rijk aan linol- en linoleenzuren, die helpen tegen ontstekingen, en oliezuurvetzuren die de bloedvaten doen ontspannen en de bloeddruk verlagen. Daarnaast zijn pompoenzaden gunstig voor mannen met goedaardige prostaathyperplasie (BPH). Dit is een aandoening waarbij de prostaat in omvang toeneemt, wat leidt tot ongemak tijdens het plassen, en vooral voorkomt bij oudere mannen.
Van pompoenpittenolie is vastgesteld dat het prostaatvergroting bij muizen vermindert, wat onderzoekers toeschrijven aan het vermogen van de olie om de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron te remmen. Pompoenzaadolie is ook gunstig gebleken als behandeling van urineweginfecties als gevolg van prostaatvergroting.
Een andere dierstudie wees uit dat pompoenpitolie de bloeddruk verlaagt en beschermt tegen atherosclerose, de opeenhoping van plaque die vaak resulteert in hartaanvallen. De hypotensieve eigenschappen van de olie zijn vergelijkbaar met die van amlodipine, een veelgebruikt medicijn tegen hypertensie.
Een onderzoek bij postmenopauzale vrouwen wees uit dat het secoisolariciresinol in pompoenen niet alleen het cholesterolgehalte in het bloed en de diastolische bloeddruk verlaagt, maar ook leidde tot een afname van opvliegers en hoofdpijn. De deelnemers ervoeren ook minder gewrichtspijn.
Tenslotte is bewezen dat pompoenpitolie antimicrobiële eigenschappen bezit tegen een groot aantal bacteriële en fungale pathogenen, waaronder Acinetobacter baumannii, Aeromonas veronii biogroep sobria, Candida, Enterococcus faecalis, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enterica subsp. enterica serotype typhimurium, Serratia marcescens, Staphylococcus aureus en E. coli.