Opgeblazen buik: oorzaken en oplossingen
Gepubliceerd op 23 april 2015 - Laatst bijgewerkt op 15 februari 2021
Laatst bijgewerkt op 15 februari 2021
Een opgeblazen gevoel in de maag: het kan ons allemaal overkomen onmiddellijk na een maaltijd, enkele uren na het nuttigen van de maaltijd of plots zelfs zomaar ineens zonder onmiddellijk aanleiding.
Maar hoe dan ook is één ding zeker, namelijk dat een opgeblazen gevoel in de maag een negatief effect kan hebben op je energiepeil, je stemming, en zelfs op je vermogen om voedingsstoffen op een efficiënte manier op te nemen.
Hieronder volgen zes vaak voorkomende oorzaken van een opgeblazen gevoel en ook de manieren om ze op te lossen.
1. Een overgroei aan bacteriën
Geloof het of geloof het niet, maar je kan ook een teveel hebben aan de zogenaamde probiotische bacteriën, ook wel bekend als goede bacteriën, die zich in de ingewanden bevinden.
En uiteraard is het duidelijk dat je ook teveel slechte bacteriën in je spijsverteringssysteem kunt hebben. Hoe dan ook kan een teveel aan bacteriën zorgen voor een ontsteking in de maagstreek, wat kan leiden tot een slechte circulatie van het voedsel, wat op zijn beurt digestieve problemen tot gevolg kan hebben.
“De-overgroei van bacteriën in de darmen staat ook bekend als de zogenaamde ‘Small Intestine Bacterial Overgrowth’ of SIBO, wat kan leiden tot gasvorming, een opgeblazen gevoel, diarree en constipatie”, lezen we op een gespecialiseerde website in verband met dit onderwerp. De website stipt ook aan dat SIBO eveneens bijdraagt tot voedselallergieën en nutritionele tekorten.
Een goede manier om de hoeveelheid bacteriën in de ingewanden peil te houden is om geraffineerde suikers, bewerkte bloem en granen in je dagelijks eetpatroon sterk te verminderen.
Je kan ook meer antibacteriële voedingsbronnen eten zoals look, Pau d’Arco, extracten van olijfbladeren en collodiaal zilver.
2. Een lage hoeveelheid maagzuren
Een andere vaak voorkomende oorzaak van een opgeblazen gevoel in de maag is een tekort aan maagzuren. De neveneffecten hiervan worden vaak verkeerdelijk geassocieerd met net te veel maagzuren te hebben.
Een van de bijkomende effecten van een tekort aan maagzuur een is de aandoening brandend maagzuur, en wanneer je bepaalde geneesmiddelen aankoopt om dit probleem te behandelen dan kan het zijn dat het alleen maar erger wordt.
Vaak is het resultaat dat opgenomen voeding te traag door het spijsverteringskanaal beweegt, wat kan leiden tot bepaalde ontstekingen en nog een aantal andere problemen.
De oplossing voor veel mensen is eenvoudigweg om een supplement te nemen met hydrochloride zuur (ook bekend als HCI). Als je het gevoel hebt dat zich gas in je maag ophoopt, dat je een opgeblazen gevoel hebt of wanneer je vaststelt dat er zich nog onverteerd voedsel de stoelgang bevindt, dan is de kans erg groot dat je het zuurpeil van je maag opkrikken door extra HCI in te nemen.
3. Een onevenwicht van je hormonenbalans
Een tekort aan maagzuur kan ook je hormonenbalans overhoop halen, en die is van groot belang voor een goede vertering van het opgenomen voedsel.
Een van de neveneffecten van een onevenwicht in je hormonenbalans is net een opgeblazen gevoel in de maag, en verder ook symptomen zoals constipatie, flatulentie en andere digestieve problemen.
Dit is waarom het belangrijk is om je hormonenpeil bij vermoeden van problemen te laten onderzoeken en om nadien de juiste stappen te nemen om de balans terug in evenwicht te brengen.
Tezelfdertijd zal je het feit dat je je vertering weer in orde brengt en dat ook zo kunt houden van cruciaal belang zijn om de balans van je hormonen terug in orde te krijgen. Deze twee factoren werken hand in hand samen om het afweersysteem van je lichaam op te krikken en om op die manier een lang en gezond leven te promoten.
En dan hebben we het nog niet gehad over de rol die ze spelen in het proces dat er voor zorgt dat de vitaminen, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen die we opnemen door het lichaam goed geassimileerd worden.
4. Een verkeerde combinatie van voedingsstoffen
De verkeerde volgorde of verkeerde hoeveelheden voedsel eten kunnen ook een belangrijke aanleiding vormen tot problemen met de spijsvertering, in het bijzonder bij mensen die je al een zekere gevoeligheid in dit verband hebben.
Het verkeerd combineren van voeding is een belangrijke en vaak voorkomende oorzaak van opgeblazen gevoel in de maag. Het is daarom dat men vaak mensen aanbeveelt om bij het eten het principe van de verdeling 80 – 20 aan te houden.
Dit principe gaat er vanuit dat 80% van een maaltijd zou moeten bestaan uit groenten zonder zetmeel en met een laag peil aan koolhydraten zoals broccoli, kool, bloemkool, selder, komkommer en andere verse groene groenten.
De overige 20% van je maaltijd zou moeten samengesteld zijn uit proteïnerijk voedsel zoals vlees dat afkomstig is van dieren die met gras gevoederd werden, zaden, en zetmeelrijke groenten. Gemakkelijk verteerbare groenten eten voor je overgaat tot het eten van bijvoorbeeld minder snel verteerbare vlees is een andere nuttige tip om het gevoel van een opgeblazen maag te kunnen voorkomen.
5. Stress
Om er voor je zorgen dat je lichaam op een efficiënte manier voedsel kan bewerken en verteren, moet je er voor zorgen dat het in een toestand van rust en relaxatie verkeerd om dit proces aan te vatten.
Wanneer je lichaam zich in een stress toestand bevindt, worden de maagzuren, enzymen en andere digestieve sappen niet in de juiste hoeveelheden geproduceerd en vrijgegeven, en dit kan leiden tot een slechte vertering van het voedsel.
De oplossing bestaat er in om die dingen uit je leven die aanleiding geven tot de productie van stress hormonen te elimineren, en je aandacht toe te spitsen op het scheppen van situaties waarbij je tot rust kan komen, en dit zeker rond etenstijd.
Stress op zich zal al een groot deel van de druk die zich op je maag je de wanden kan nestelen leggen. Bovendien brengt het de balans van de hormonen en de neurotransmitters uit evenwicht. Dit kan een omgeving creëren waarin voedsel dat normaal goed verteerd kan worden ineens toch tot digestieve problemen leidt, met de creatie van gasvorming en een opgeblazen gevoel in de maag tot gevolg.
6. Een tekort aan enzymen
Volledige voedingsstoffen in hun natuurlijke vorm bevatten unieke enzymen die helpen bij het afbreken en absorberen van de bestanddelen en de diverse stoffen.
Maar wanneer je voedsel grondig gaat koken, bewerken en nog andere dingen mee doet, iets wat in onze moderne samenleving steeds vaker gebeurt, dan zullen een groot deel van deze belangrijke enzymen verdwijnen.
Het gevolg hiervan is dat bepaalde deeltjes van de voeding zich opstapelen in de ingewanden en voedsel geven aan kolonies van bacteriën, wat kan leiden tot problemen die we eerder in dit artikel over de aangroei van bacteriën hebben uiteengezet.
Digestieve enzymen worden geproduceerd door de cellen die zich in je maag en je dunne darm vinden, net als in de pancreas. Maar factoren zoals stress en ontstekingen in de ingewanden die veroorzaakt worden door een infectie of een voedselintolerantie kunnen resulteren in een lagere productie van de voor de vertering zo noodzakelijke digestieve enzymen.
Supplementen met deze digestieve enzymen noodzakelijk kunnen zijn om het tekort aan enzymen aan te vullen.