5 voedingsstoffen die je kan eten voor een natuurlijke detox
Gepubliceerd op 29 januari 2018 - Laatst bijgewerkt op 25 augustus 2020
Laatst bijgewerkt op 25 augustus 2020
Het is gemakkelijk om sceptisch te zijn over het woord detox. De enorme hoeveelheid producten op de markt die beweren op wonderbaarlijke wijze te ontgiften doen je lichaam niet precies binnen de beloofde termijn eer aan.
Echter, de realiteit is dit: je lichaam ontgift eigenlijk elke dag. Het primaire ontgiftende orgaan van het lichaam, de lever, werkt de klok rond om je systeem schoon te houden.
Het maakt gebruik van stoffen uit het voedsel dat je eet om gifstoffen om te zetten in minder schadelijke stoffen die veilig kunnen worden uitgescheiden.
Als gevolg van slechte voedingsgewoonten en milieuverontreinigende stoffen zouden velen van ons kunnen profiteren van een beetje hulp met dit ontgiftingsproces.
Gelukkig is een manier beschikbaar om dit gemakkelijk te bereiken, namelijk door het eten van voedzaam voedsel. Dus, als je serieus bent aan het nadenken over ontgiften, zorg ervoor deze voedingsmiddelen regelmatig op te nemen in je dieet.
1. Artisjokken
Artisjokken zijn meer dan alleen een gegeerd ingrediënt voor gastronomische gerechten. Ze bevatten eigenlijk verbindingen die bekend staan om de galstroom te helpen stimuleren.
Gal is een stof die door je lever wordt afgescheiden. Het verwijdert gifstoffen en levert ze aan je dikke darm om ze te verwijderen. Gal stimuleert ook de peristaltiek, die de beweging van je darmen controleert. Dit is belangrijk omdat door een trage darm schadelijke stoffen in het lichaam kunnen ophopen.
2. Uien
Wat een perfecte ironie! De vervelende en lastige geur die voor zoveel mensen uitgaat van uien is eigenlijk wat hen hun ontgiftende kracht geeft.
Uien bevatten zwavelverbindingen. Deze helpen je lever om fase I reacties te ondergaan, de eerste stap bij het ontgiften van vetoplosbare toxines.
3. Rode en andere bieten
Betalains zijn rode en gele pigmenten die je aantreft in bieten. Ze helpen je lever om door Fase II-reacties te gaan, een proces waarin toxinen worden aangepast voor de uitscheiding in de lever.
4. Chlorella
Chlorella zijn een soort van groene zoetwateralgen. In bepaalde culturen zijn ze een zeer waardevolle bron van voedsel. Studies op ratten tonen aan dat chlorella de verwijdering van dioxine ondersteunt, een toxine gekoppeld aan problemen met de voortplanting en met kanker.
Er is een studie bekend waarbij vrouwen dankzij de inname van chlorella het niveau van dioxine in de moedermelk verlaagden. Chlorella helpt ontgiften dankzij chlorofyl, het pigment dat verantwoordelijk is voor de groene kleur.
5. Lijnzaad
We kunnen de waarde van vezel niet onderschatten in het ontgiftingsproces en lijnzaad is een bijzonder grote bron van vezel. Slechts twee eetlepels bieden 6 gram, ongeveer 20% van je dagelijkse behoeften.
Lijnzaad bevat zowel oplosbare als onoplosbare vezels die de regelmatigheid en de verwijdering van gifstoffen mee helpen te ondersteunen. Vooral oplosbare vezels hechten zich aan gal en helpen de eliminatie. Gal is namelijk een van de belangrijkste manieren waarop uw lichaam zich ontdoet van gifstoffen.
Flaxseeds kunnen ook beschermen tegen giftige oestrogenen. Hun lignanen verlagen de bloedspiegels van 17-beta-oestradiol en oestron, twee oestrogenen betrokken bij hormoon-gerelateerde kankers.
Samengevat
De eerste stap in elk detoxprogramma is je eigen “ingebouwde” detox-systeem verbeteren, namelijk je lever. Daarom is het kiezen van voedingsmiddelen die helpen ontgiften een absolute must.