Niet-alcoholische vette leverziekte, wat kan ik doen?
Gepubliceerd op 10 februari 2016 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Niet alcoholische vette leverziekte is in een recordtijd uitgegroeid tot de meest voorkomende oorzaak van chronische leverziekte in geïndustrialiseerde landen. Het is zelfs zo dat deze ziekte kan beschouwd worden als een direct gevolg van onze vetrijke, koolhydratenrijke voeding en onze sedentaire levensstijl.
De klassieke geneesmiddelen die momenteel door de arts worden voorgeschreven hebben maar weinig te bieden voor mensen die lijden aan een of andere vorm van de niet alcoholische vette leverziekte. Gelukkig biedt de stof silymarine eenaantal substantiële beloften. Er zijn intussen door middel van een bepaalde studie bewijzen voorhanden dat silybine meer efficiënt is dan het voorgeschreven geneesmiddel rosiglitazone in bepaalde vormen van behandeling.
Studies uitgevoerd op dieren hebben aangetoond dat zowel silymarine als silybine de oxidatie van de membranen van de levercellen verminderen, dat ze het peil van de bloedleverenzymen terugdringen en de productie van de beschermende stof adiponectine bevorderen.
Intussen zijn ook een aantal studies op mensen uitgevoerd die een reeks van bemoedigende resultaten hebben opgeleverd. Omdat de niet alcoholische vette leverziekte onderdeel is van het metabolisch syndroom, zijn er al vaak pogingen gedaan om deze aandoening te behandelen met insulinegevoelige geneesmiddelen zoals metformine en pioglitazone, maar dit met slechts een bescheiden succes.
In een studie uitgevoerd in het jaar 2012, vergeleken wetenschappers bij de geneesmiddelen met silumarine en dit met een dosis van 140 mg per dag. Alle drie de behandelingen zorgden voor verbeteringen op het vlak van de bloedsuikerspiegel, het lipidenprofiel, het insulinepeil en de weerstand voor insuline, samen met een vermindering van het bloedpeil van de leverenzymen. Maar de grootste vermindering van de leverenzymen werd toch opgetekend bij de groep die een supplement met silymarine toegediend had gekregen, met als bijkomende bemerking dat deze stof zorgde voor een duidelijke betere bescherming tegen leverschade.
Silybine op zijn eentje vertoonde al veelbelovende eigenschappen, maar de capaciteit van deze stof in combinatie met phosphatidylchlonine blijkt volgens de studie te wijzen op een belangrijke stap voorwaarts in het onderzoek naar het onder controle krijgen van de niet alcoholische vette leverziekte.
In een vroegere studie naar patiënten die leden aan deze specifieke aandoening van de lever, hetzij met of zonder de complicatie van een infectie met hepatitis C, werd een duidelijke vermindering aangetoond van de plasmamarkers van leverfibrose (de eerste stap in de richting naar dodelijke niet alcoholische hepatitis) en verder ook een significante verbetering in de insulineresistentie, dit door gebruik te maken van een combinatie van silybine, vitamine E en phospholipiden.
Meer recent werd een grote studie uitgevoerd naar de unieke combinatie van silybine met phoshatidylchloline en vitamine E. Een van de opmerkelijke bevindingen van deze studies was dat er een duidelijke verbetering optrad in de leverenzymen, de insulineresistentie, en het voorkomen van leverweefsel bij een biopsie.
Geen van deze gunstige effecten werden genoteerd bij de groep die een placebo had toegediend gekregen.
Nog aanvullende resultaten waren de vaststelling dat de body mass index compleet werd genormaliseerd bij 15% van de patiënten die een supplement hadden toegediend gekregen, tegenover slechts 2% bij de controlegroep met de placebo. Tenslotte werd vastgesteld dat bij patiënten met hepatitis C infectie die het supplement hadden gekregen dit supplement zorgde verbeterde markers van leverfibrose.
Wat je moet weten over de weldadige effecten van melkdistel
- De lever wordt op dagelijkse basis voortdurend bedreigd door een constante aanval van giftige stoffen, door ongezonde bestanddelen uit onze voeding en door infecties. Het produceert zelf ook tal van nieuwe toxische stoffen en oxiderende moleculen als een resultaat van zijn normale activiteit.
- Leverziektes bedreigen de levens van duizenden Amerikanen en westerlingen per jaar, en het stoort de gezondheid van nog miljoenen anderen.
- De klassieke medicijnen die momenteel voorgeschreven worden hebben virtueel weinig of niets te bieden aan patiënten die leiden aan een leverziekte, maar een sinds mensenheugenis al bekend middel, namelijk het extract van melkdistel, lijkt nu toch voor nieuwe hoop te kunnen zorgen.
- Een extract van melkdistel heeft een antioxidante en ontstekingswerende werking. Dit extract boost eveneens de normale regeneratieve eigenschappen van de lever en het bevecht specifieke toxinen.
- De meest krachtige component van melkdistel, silybine, wordt op zijn eentje maar slecht geabsorbeerd, maar in combinatie met phosphatidylchlonine, een ander weldadig bestanddeel, wordt zijn herstellende en genezende capaciteit voor de lever met 10 maal vermenigvuldigd.