Last van de lever door stress: 5 signalen
Gepubliceerd op 20 december 2021 - Laatst bijgewerkt op 19 maart 2022
Laatst bijgewerkt op 19 maart 2022
Het lichaam heeft een aantal signalen in petto waarmee het kan aanduiden dat er te veel stress is. Je mag deze problemen niet negeren, zeker als je al leverproblemen hebt.
Wat is stress?
Stress is een algemene term die wordt gebruikt om te omschrijven wat je lichaam allemaal ervaart wanneer het gaat reageren op spanningen van elke dag en druk van buitenaf.
Een verandering in je levenswijze, een ziekte, een verandering in je werk, een kwetsuur of verwonding zijn allemaal mogelijke oorzaken van stress waaraan ieder van ons blootgesteld kan worden.
Ook kunnen bepaalde effecten optreden, zoals druk en spanning, die we voelen naar aanleiding van dagelijkse problemen zoals te laat zijn voor een afspraak, plots geconfronteerd worden met een defecte waterboiler of een handvol vervelende rekeningen waarop je niet gerekend had.
De reactie van ons lichaam en onze geest op dergelijke vormen van onverwachte druk kunnen zorgen voor een onevenwicht in onze normale balans. Stress kan optreden wanneer mensen niet in staat zijn hun reacties op deze ervaringen te beheersen.
Deze reacties kunnen optreden in de vorm van weerstand, spanning, frustratie en een gevoel van onbehagen. Het evenwicht van de persoon raakt hierbij verstoord, een onevenwicht dat de bron kan zijn van tal van gezondheidsproblemen.[1]
Wat zijn de gevolgen van stress voor de lever?
Dit artikel werpt een licht op de relatie tussen stress en ziektes van de lever. Wetenschappelijk onderzoek kwam tot volgende vaststellingen:
- Angstgevoelens kunnen de bloedstroom naar de lever afremmen.
- Mensen die lijden aan persoonlijkheidsstoornissen hebben meer last van stress en dit kan ook leiden tot afweerproblemen bij een levertransplantatie.
- Bij onderzoek naar gezonde dieren werd ontdekt dat stress ook leidt tot een verhoging van de ALT-levels (een enzym dat in verband wordt gebracht met schade aan de lever).
Men kwam tot de vaststelling dat er meerdere manieren zijn waarop stress de lever kan beschadigen, zoals:
- Langdurige stress is een natuurlijke doder van bepaalde cellen in de lever, wat kan bijdragen tot afsterven van levercellen en het erger maken van een aandoening aan de lever.
- In het deel van de hersenen dat de lever controleert kan stress opduiken die de bloedstroom verstoort, en kan leiden tot nog meer schade aan de lever.[2]
Stress zal niet rechtstreeks tot leverpijn lijden, een pijnlijke lever is doorgaans een teken van een al aanwezige leverziekte, ongeacht of die nu door stress is veroorzaakt. Gekende oorzaken zijn onder meer cirrose, hepatitis, een vergrote lever, leverfalen en levertumoren.[3]
Wanneer je helemaal op bent van de stress is dat duidelijk waar te nemen, maar je hoeft het niet zover te laten komen want soms geeft je lichaam vooraf al de nodige signalen.
Welke stress signalen leiden tot leverproblemen?
1. Onaangenaam gevoel in de kaak
Tijdens de dag en ook tijdens de slaap kunnen mensen die stress hebben knarsen met hun tanden of bewegingen naar voren en achter met hun tanden maken. Dit staat bekend als bruxisme. Dit kan zorgen voor ernstige schade aan de tanden maar ook pijn in de nek en de kaak.
2. Huidproblemen
Een van de intussen bekende effecten van stress is dat het een invloed heeft op onze uiterlijke verschijning.
Stress kan onze huid meer gevoelig maken voor een aantal irriterende prikkels, en al aanwezige aandoeningen zoals roos, psoriasis en acne nog versterken, en het kan ook de huid dehydrateren.
3. Vermindering van het libido
Het verlagen van de seksuele lust kan veroorzaakt worden door al van fysische en emotionele kwesties, maar stress is zeker een van de meest voorkomende factoren.
4. Gevoelig haarverlies
Het is een normaal proces dat we per dag zowat 100 haren verliezen en dat die door nieuwe haren worden vervangen. Wanneer je echter lijdt aan fysische, emotionele of een combinatie van beide vormen van stress, kan dit leiden tot gevoelig haarverlies, waarbij tot de helft of zelfs drie vierden van je haren kwijtspeelt.
Technisch gezien noemen we dit telogene effluvium. Haarverlies dat met stress gerelateerd wordt kan opduiken weken of zelfs maanden na het stress-veroorzakende feit, wat het soms moeilijk te detecteren maakt.
5. Afname van het afweersysteem
Een duidelijke afname in de mogelijkheid van het afweersysteem met tal van problemen om te gaan. Dat er een link is tussen stress en ons afweersysteem is in tal van verschillende studies en culturen onderzocht.
Als je afweersysteem niet meer naar behoren functioneert en je van de ene in de andere verkoudheid of kleinere aandoening valt, dan wordt stress zeker tot een van de eerste factoren die moet onderzocht worden.[4]
Besluit
Mensen die lijden aan een chronische leverziekte moeten zorgen dat ze elk aspect van hun dagelijks leven nauwkeurig onderzoeken en op de voet volgen om elk mogelijk, hoe klein ook, negatief effect op hun lever te vermijden of in te perken.
Wanneer we stress onder de loep te nemen, dan is er geen enkele twijfel dat dit een effect kan hebben op het sanctioneren van de lever.
Wees dus dubbel op je hoede voor symptomen zoals een geïrriteerde kaak, de uitbraak van plotse acne, minder zin in seks, het verliezen van plukken haar, het voortdurend vechten tegen verkoudheden.
Een natuurlijk product zoals Ashwagandha helpt stress tegengaan. Het heeft een kalmerend effect en geeft je bovendien meer energie.
Bronnen
↑1 | 2 mei 2015, Stress: Signs, Symptoms, Management & Prevention |
---|---|
↑2 | maart 2019, A literature review for the mechanisms of stress‐induced liver injury |
↑3 | 25 januari 2018, Liver: Function, Failure & Disease |
↑4 | 25 april 2011, Five Signs You and Your Liver Need Stress Relief |