Kan vitamine C het risico op jicht verlagen? (volgens deze studie wel)
Gepubliceerd op 20 juli 2022 - Laatst bijgewerkt op 04 maart 2024
Laatst bijgewerkt op 4 maart 2024
In dit artikel bestuderen onderzoekers van de Universiteit van Boston het effect van vitamine C op jicht.[1] In deze gerandomiseerde gecontroleerde studie bij mannen van middelbare leeftijd toonden de resultaten aan dat een supplement van vitamine C (maar niet van vitamine E) het risico op jicht kon verminderen. Dit effect van vitamine C wees op een mogelijke interactie met het lichaamsgewicht, in die zin dat geen voordeel werd gezien bij mannen met een BMI van 30 of meer.
Achtergrond van de studie
Jicht is geen auto immuunziekte, maar eerder een aandoening die gepaard gaat met perioden van hevige pijn in de gewrichten, vaak zo hevig dat er tijdelijk sprake is van verzwakking. De onderliggende oorzaak van jicht is de ophoping van urinezuurkristallen in de gewrichten, die dan weer tal van ontstekingen veroorzaakt op de aangetaste plaats. De vorming van urinezuurkristallen wordt in de eerste plaats bepaald door de urinezuurspiegel in het bloed. Zodra de bloedspiegels een bepaalde drempel bereiken (ongeveer 5 mg/dL), lijken hogere urinezuurspiegels het risico op jicht lineair te verhogen.[2]
Urinezuurspiegel en het risico op jicht
Het risico op jicht hangt grotendeels af van de urinezuurspiegel, wat betekent dat interventies die de urinezuurspiegel verlagen ook het risico op jicht zouden moeten verlagen. Gegevens uit klinische studies suggereren dat suppletie met vitamine C het urinezuur kan verlagen.[3] Of vitamine C daadwerkelijk het risico op jicht kan verlagen is echter niet bevestigd in een gecontroleerd onderzoek.
Lees ook: Het verschil tussen jicht en reumatoïde artritis
De studie
Deze studie was een post hoc analyse van een gerandomiseerde gecontroleerde studie genaamd de Physicians Health Study II, die 14.641 mannelijke artsen (met een gemiddelde leeftijd van 64 jaar) omvatte. De deelnemers kregen de keuze 500 mg vitamine C per dag of een placebo te nemen. De deelnemers moesten ook om de dag 400 IE vitamine E of een placebo nemen.
Het primaire resultaat was een nieuwe diagnose van jicht. De incidentie van jicht werd tweemaal beoordeeld in het eerste jaar, daarna jaarlijks gedurende de rest van het onderzoek. De gemiddelde follow-up tijd was 8 jaar.
In een subgroepanalyse stelden de onderzoekers deze BMI-gerelateerde interactie vast met vitamine C.
De resultaten
Uit de resultaten bleek dat suppletie met vitamine C het relatieve risico op jicht verminderde met 12%, vergeleken met het placebo (incidentie in vitamine C-groep: 6,19%; incidentie in placebogroep: 7,07%).
In een subgroepanalyse stelden de onderzoekers een BMI-gerelateerde interactie vast. Vitamine C:
- verminderde het risico op jicht (-26%) bij deelnemers met een BMI < 25
- verlaagde het risico op jicht niet significant (-15%) bij deelnemers met een BMI = 25-29,9
- verhoogde het risico op jicht niet significant (+29%) bij deelnemers met een BMI ≥ 30
Het risico op jicht was niet verschillend tussen de vitamine E en placebogroepen.
Opmerking
De mate van therapietrouw (d.w.z. het innemen van ten minste twee derde van de verstrekte supplementen) voor de vitamine C-groep was 78% na 4 jaar en 71% na 8 jaar.
Bronnen