Omega-3 inname en pijn bij oudere volwassenen (Studie)
Gepubliceerd op 31 januari, 2023
Laatst bijgewerkt op 31 januari 2023
In deze cohortstudie bij oudere volwassenen in Spanje werd een hogere inname van vette vis in verband gebracht met een lagere kans op het zich voordoen van pijn en het verslechteren van pijnklachten. Een hogere inname van mariene omega-3’s, EPA en DHA werd in verband gebracht met een lagere kans op pijnverslechtering.
Opzet van de studie
Er zijn aanwijzingen dat omega-3 vetzuren pijnstillende effecten hebben, mogelijk vanwege hun ontstekingsremmende eigenschappen. Kan de inname van omega-3 uit vis geassocieerd worden met het voorkomen van pijn bij oudere volwassenen?
De studie
In deze cohortstudie[1] analyseerden onderzoekers van een universiteit in Madrid gegevens van 950 oudere volwassenen (leeftijd ≥60) uit de Senioren-ENRICA-1 studie (die werd uitgevoerd in Spanje) om de mogelijke associaties tussen het volgende te onderzoeken:
- Gebruikelijke inname van vis (totaal, witte vis en vette vis) en pijn (pijnincidentie en pijnverslechtering over 5 jaar)
- Gebruikelijke inname van mariene omega-3 (totaal, EPA en DHA) en pijn (pijnincidentie en pijnverslechtering over 5 jaar).
Mariene omega-3 omvatten de totale inname van EPA, DHA, docosapentaeenzuur, alfa-linoleenzuur en stearidonzuur uit vis en zeevruchten. Met de inname van omega-3 uit supplementen werd in de analyses geen rekening gehouden.
De analyses van de pijnincidentie werden uitgevoerd bij 524 deelnemers die aan het begin van de studie pijnvrij waren en de analyses van de pijnverslechtering werden uitgevoerd bij alle 950 deelnemers. De pijn werd zelf beoordeeld op ernst, frequentie en aantal plaatsen met behulp van een 6-puntsschaal van 0 (geen pijn) tot 6 (meeste pijn). De inname van vis en omega-3 werd beoordeeld met behulp van een voedingshistorisch rapport en werd gevalideerd met zeven voedselopnames van 24 uur gedurende een jaar.
De onderzoekers pasten de analyses statistisch aan om rekening te houden met de mogelijke verstorende effecten van sociodemografische variabelen, levensstijl, ziekte en dieetkwaliteit.
De resultaten
Na een gemiddelde follow-up periode van 4,9 jaar waren er 125 gevallen van incidentele pijn (23,9%) en 184 gevallen van pijnverslechtering (19,3%).
Een hogere inname van vette vis ging gepaard met een lagere kans op pijnincidentie en pijnverslechtering, waarbij elke toename van 25 gram dagelijkse inname van vette vis gepaard ging met respectievelijk 32% en 30% lagere kans op pijnincidentie en pijnverslechtering.
Hogere innames van totale mariene omega-3, EPA en DHA werden in verband gebracht met lagere kansen op pijnverslechtering, waarbij elke toename van 0,5 gram van de dagelijkse inname van mariene omega-3, EPA en DHA respectievelijk 17%, 47% en 27% lagere kansen op pijnverslechtering met zich meebracht.
Bronnen
↑1 | november 2022, Fish consumption, omega-3 fatty acid intake, and risk of pain: the Seniors-ENRICA-1 cohort |
---|