Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Omega-3 inname en pijn bij oudere volwassenen (Studie)

Gepubliceerd op 31 januari, 2023

Laatst bijgewerkt op 31 januari 2023

In deze cohortstudie bij oudere volwassenen in Spanje werd een hogere inname van vette vis in verband gebracht met een lagere kans op het zich voordoen van pijn en het verslechteren van pijnklachten. Een hogere inname van mariene omega-3’s, EPA en DHA werd in verband gebracht met een lagere kans op pijnverslechtering.

Opzet van de studie

Er zijn aanwijzingen dat omega-3 vetzuren pijnstillende effecten hebben, mogelijk vanwege hun ontstekingsremmende eigenschappen. Kan de inname van omega-3 uit vis geassocieerd worden met het voorkomen van pijn bij oudere volwassenen?

De studie

In deze cohortstudie[1] analyseerden onderzoekers van een universiteit in Madrid gegevens van 950 oudere volwassenen (leeftijd ≥60) uit de Senioren-ENRICA-1 studie (die werd uitgevoerd in Spanje) om de mogelijke associaties tussen het volgende te onderzoeken:

  • Gebruikelijke inname van vis (totaal, witte vis en vette vis) en pijn (pijnincidentie en pijnverslechtering over 5 jaar)
  • Gebruikelijke inname van mariene omega-3 (totaal, EPA en DHA) en pijn (pijnincidentie en pijnverslechtering over 5 jaar).

Mariene omega-3 omvatten de totale inname van EPA, DHA, docosapentaeenzuur, alfa-linoleenzuur en stearidonzuur uit vis en zeevruchten. Met de inname van omega-3 uit supplementen werd in de analyses geen rekening gehouden.

De analyses van de pijnincidentie werden uitgevoerd bij 524 deelnemers die aan het begin van de studie pijnvrij waren en de analyses van de pijnverslechtering werden uitgevoerd bij alle 950 deelnemers. De pijn werd zelf beoordeeld op ernst, frequentie en aantal plaatsen met behulp van een 6-puntsschaal van 0 (geen pijn) tot 6 (meeste pijn). De inname van vis en omega-3 werd beoordeeld met behulp van een voedingshistorisch rapport en werd gevalideerd met zeven voedselopnames van 24 uur gedurende een jaar.

De onderzoekers pasten de analyses statistisch aan om rekening te houden met de mogelijke verstorende effecten van sociodemografische variabelen, levensstijl, ziekte en dieetkwaliteit.

Algen Omega 3 Gummies - Starters pack

Algen Omega 3 Gummies - Starters pack

Algen Omega 3 Gummies - Starters pack

Bekijk dit product

 

De resultaten

Na een gemiddelde follow-up periode van 4,9 jaar waren er 125 gevallen van incidentele pijn (23,9%) en 184 gevallen van pijnverslechtering (19,3%).

Een hogere inname van vette vis ging gepaard met een lagere kans op pijnincidentie en pijnverslechtering, waarbij elke toename van 25 gram dagelijkse inname van vette vis gepaard ging met respectievelijk 32% en 30% lagere kans op pijnincidentie en pijnverslechtering.

Hogere innames van totale mariene omega-3, EPA en DHA werden in verband gebracht met lagere kansen op pijnverslechtering, waarbij elke toename van 0,5 gram van de dagelijkse inname van mariene omega-3, EPA en DHA respectievelijk 17%, 47% en 27% lagere kansen op pijnverslechtering met zich meebracht.

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 november 2022, Fish consumption, omega-3 fatty acid intake, and risk of pain: the Seniors-ENRICA-1 cohort

Andere artikels over Studies

    • De invloed van zink op de telomeerlengte (Studie)

      In deze transversale studie((16 november 2022, Potential effect of dietary zinc intake on telomere length: A cross-sectional study of US adults)) werd een hogere zinkinname in verband gebracht met langere telomeren, een biomarker voor celveroudering.

      (meer…)

    • De invloed van zink op de telomeerlengte (Studie)
    • Curcumine voor mensen met niet-alcoholische vette leverziekte (Studie)

      Kurkuma (in het Engels turmeric) is een krachtig kruid dat verscheidene gezondheidsproblemen kan verbeteren. Let op: kurkuma is niet hetzelfde als curcumine, er is een klein verschil. Onderstaande studie heeft aangetoond dat een suppletie met curcumine bij mensen met niet-alcoholische vette leverziekte de ernst van de ziekte, de leverenzymen, het totale cholesterolgehalte en de BMI verbeterden.((Curcumin as adjuvant treatment in patients with non-alcoholic fatty liver (NAFLD) disease: A systematic review and meta-analysis))

      (meer…)

    • Curcumine voor mensen met niet-alcoholische vette leverziekte (Studie)
    • Auto-immuun ziektes behandelen met curcumine (Studie)

      De huidige studie onderzocht of curcumine een gunstig effect kan hebben op de behandeling van auto-immuun ziektes. Uit de meta-analyse bleek dat curcumine wel degelijk positief reageerde op klinische resultaten bij deelnemers met psoriasis, colitis ulcerosa, reumatoïde artritis of orale lichen planus.

      (meer…)

    • Auto-immuun ziektes behandelen met curcumine (Studie)
    • Creatine gebruiken? Dit kan een van de bijwerkingen zijn op je geheugen

      Er zijn nog steeds heel wat twijfels rond het gebruik van creatine: zijn er bijwerkingen, is het gevaarlijk, is creatine slecht voor je hart… In de onderstaande studie blijkt dat de voordelen van een supplement met creatine soms toch zwaarder wegen dan de nadelen, meer bepaald op vlak van geheugen.

      (meer…)

    • Creatine gebruiken? Dit kan een van de bijwerkingen zijn op je geheugen
    • De symptomen van menopauze verbeteren met soja-isoflavonen (Studie)

      Deze meta-analyse onderzocht de effecten van soja-isoflavonen op vrouwen in de menopauze. De resultaten toonden aan dat suppletie met isoflavonen de oestradiolspiegels verhoogde en de menopauzale symptomen verbeterde bij postmenopauzale vrouwen. In dit artikel leggen we even uit wat dat betekent.

      (meer…)

    • De symptomen van menopauze verbeteren met soja-isoflavonen (Studie)
Home
Studies
    • Omega-3

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2023