De vele gezondheidseffecten van saffraan (Studie)
Gepubliceerd op 29 maart, 2023
Laatst bijgewerkt op 29 maart 2023
In deze meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken had suppletie met saffraanextract gunstige effecten op bloedlipideniveaus, glycemische controle, systolische bloeddruk en een marker van ontsteking. De zekerheid van bewijs was echter zeer laag voor de meeste uitkomsten.
Opzet van de studie
Crocus sativus, algemeen bekend als saffraan, is een bloem die traditioneel wordt gebruikt om een kruidenmengsel met dezelfde naam te maken. Naast het gebruik als culinair ingrediënt is saffraan een populair supplement van verschillende verbindingen met vermoedelijke gezondheidsbevorderende effecten. Saffraansupplementen zijn herhaaldelijk getest op hun effecten op markers van cardiometabole gezondheid, zoals bloedlipideniveaus en glycemische controle.
Waarom is saffraan zo speciaal?
Saffraan is waarschijnlijk de duurste specerij ter wereld, met een gewichtskosten vergelijkbaar met edelmetalen zoals zilver. De buitengewone prijs van saffraan is te wijten aan het arbeidsintensieve karakter van de teelt. Saffraan bestaat alleen uit de stempels van de bloem – kleine draden die groeien vanuit het midden van de saffraanbloem zelf. Deze draden zijn delicaat en vereisen meestal zorgvuldige handmatige oogst.
Bovendien zijn saffraanstempels erg klein en zijn er meestal meer dan 100 bloemen nodig om ongeveer één gram gedroogde saffraanspecerij te maken. Dit betekent dat veel uren werk nodig zijn om merkbare hoeveelheden van de specerij te produceren.
Saffraansupplementen zijn echter niet altijd gemaakt van de stempels en gebruiken vaak de veel gemakkelijker verkrijgbare bloemblaadjes in plaats daarvan. Omdat de bloemblaadjes veel van dezelfde verbindingen bevatten als de stempels, kunnen saffraansupplementen betaalbaarder zijn en toch dezelfde potentiële gezondheidsvoordelen bieden.
Het onderzoek
Deze meta-analyse van 32 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken onderzocht het effect van saffraansuppletie op verschillende markers van gezondheid. De onderzoeken omvatten in totaal 1674 deelnemers (met een gemiddelde leeftijd van 27-58). De onderzoeken varieerden in duur van 1 tot 12 weken. De dosering van saffraan varieerde van 5 tot 1000 mg, geleverd als extract of geïsoleerde fytochemische stof.
De volgende resultaten werden beoordeeld:
- Lichaamsgewicht
- BMI
- Tailleomtrek
- Vetmassa
- Systolische bloeddruk
- Diastolische bloeddruk
- Nuchtere glucose
- Nuchtere insuline
- HbA1c
- HOMA-IR, een marker van insulineresistentie
- Totaal cholesterol
- LDL-C en HDL-C
- Triglyceriden
- ApoB
- De ontstekingsmarkers C-reactief proteïne (CRP), interleukine 6 (IL-6) en TNF-α
- De leverenzymen alanine transaminase (ALT), aspartaat transaminase (AST) en alkalische fosfatase (ASP)
- De totale antioxidantcapaciteit (TAC) van serum
- Malondialdehyde (MDA), een marker van oxidatieve stress
De studies werden beoordeeld op de waarschijnlijkheid van vertekening met behulp van de Cochrane Collaboration-tool. Op basis hiervan werden 11 onderzoeken als goed beoordeeld, 12 als redelijk en 9 als slecht. De zekerheid van het bewijs voor elke uitkomst werd beoordeeld volgens de GRADE-criteria (Grading of Recommendations, Assessment, Development and Evaluations), die gebaseerd zijn op details zoals studieblindheid, consistentie van resultaten en tekenen van publicatiebias.
De resultaten
Suppletie met saffraan verminderde het volgende:
- totale cholesterol (-6,87 mg/dL)
- LDL-C (-6,71 mg/dL)
- triglyceriden (-8,81 mg/dL)
- nuchtere glucose (-7,59 mg/dL)
- HbA1c (-0,18%)
- HOMA-IR (-0,49)
- systolische bloeddruk (-3,42 mmHg)
- TNF-α (-2,54 pg/mL)
- tailleomtrek (-1,5 cm)
- MDA (-1,5 uM/L)
- ALT (-2,16 U/L)
Suppletie met saffraan verhoogde de TAC. De zekerheid van het bewijs voor al deze uitkomsten werd als zeer laag beoordeeld, met uitzondering van de afname van TNF-α, die als laag werd beoordeeld.
Goed om te weten
Over het algemeen suggereren de resultaten van de huidige meta-analyse dat saffraansupplementatie markers van cardiometabole gezondheid zou kunnen helpen verbeteren, waardoor mogelijk het risico en/of de ernst van aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten worden verminderd.
De kwaliteit van het bewijs werd echter als laag beschouwd, dus deze mogelijke voordelen moeten worden bevestigd door toekomstige studies van hoge kwaliteit.
Er is ook onderzoek gedaan naar het effect van saffraan op een aantal andere gezondheidsresultaten, waarvan de meeste betrekking hebben op de hersenen.
In het bijzonder is saffraan herhaaldelijk getest op het effect op depressie, waarbij over het algemeen positieve resultaten werden gevonden. In een meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken verminderde saffraansupplementatie (typisch 30 mg extract) depressiesymptomen en verhoogde het de remissiesnelheid in vergelijking met een placebo.[1]
Deze meta-analyse omvatte echter een beperkt aantal onderzoeken (6 met een placebogroep), allemaal tussen 6 en 8 weken durend, wat betekent dat er extra onderzoeken nodig zijn, bij voorkeur met een langere follow-up.
Er is ook onderzoek gedaan naar het effect van saffraan op slaap, opnieuw met positieve resultaten. Er is eerder een meta-analyse van 8 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken behandeld, waaruit bleek dat saffraansupplementatie de slaapkwaliteit verbeterde, met een mogelijke dosis-responsrelatie, wat betekent dat hogere doses tot 100 mg per dag het algehele effect leken te verhogen.[2]
Zoals bij de onderzoeken naar depressie is het beperkte aantal onderzoeken echter een beperking voor de bevindingen.
Tot slot is er enig onderzoek gedaan naar de vraag of saffraan nuttig zou kunnen zijn voor cognitieve functie en dementie, met gemengde resultaten.
Een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek met 46 deelnemers met milde tot matige ziekte van Alzheimer toonde aan dat suppletie met saffraan gedurende 16 weken twee tests van cognitieve functie verbeterde in vergelijking met een placebo.[3]
Een andere kleine RCT met 25 personen met milde cognitieve stoornissen toonde ook aan dat suppletie met saffraan gedurende 12 maanden de prestaties op één test van cognitieve functie verbeterde, maar niet duidelijk verbeterde prestaties op een andere test.[4]
Bronnen