De symptomen van menopauze verbeteren met soja-isoflavonen (Studie)
Gepubliceerd op 06 oktober 2022 - Laatst bijgewerkt op 06 oktober 2022
Laatst bijgewerkt op 6 oktober 2022
Deze meta-analyse onderzocht de effecten van soja-isoflavonen op vrouwen in de menopauze. De resultaten toonden aan dat suppletie met isoflavonen de oestradiolspiegels verhoogde en de menopauzale symptomen verbeterde bij postmenopauzale vrouwen. In dit artikel leggen we even uit wat dat betekent.
Opzet van de studie
Fyto-oestrogenen zijn plantaardige verbindingen die structurele overeenkomsten hebben met oestrogeen. Ze kunnen zich binden aan oestrogeenreceptoren en de activiteit van oestrogeen moduleren. Menopauze-gerelateerde hormonale veranderingen kunnen zich voordoen als een vermindering van oestrogeen of een toename van het follikelstimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH).
Deze veranderingen kunnen op hun beurt dan weer symptomen veroorzaken zoals opvliegers en nachtelijk zweten. Daarom nemen sommige mensen soja-isoflavonen, een goede bron van fyto-oestrogeen, als supplement om symptomen van de menopauze te verlichten.
De studie
Deze meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken onderzocht de effecten van isoflavonen in voeding op menopauzale symptomen en hormoonspiegels bij gezonde vrouwelijke deelnemers.[1] De duur van de studies varieerde van 3 maanden tot 2 jaar en de participanten kregen 49-135 mg isoflavonen per dag.
De auteurs includeerden 11 studies die gegevens evalueerden van in totaal 1.331 vrouwen. Het totaal aantal studies werd verdeeld in drie groepen:
- 4 studies evalueerden supplementen met isoflavonen
- 6 studies evalueerden sojaproducten
- 1 studie evalueerde een vruchtendrank met isoflavonen
De effecten en symptomen die onderzocht werden, zijn ook steeds verdeeld over verschillende studies:
- 7 studies beoordeelden het oestradiolgehalte
- 6 studies (7 cohorten) beoordeelden opvliegers
- 4 studies beoordeelden de Kupperman index (een maat voor de ernst van menopauzale symptomen)
- 4 studies (5 cohorten) beoordeelden FSH
- 2 studies (3 cohorten) beoordeelden LH
De resultaten van de studie
Volgens de gevonden data kon de analyse aantonen dat isoflavonen de oestradiolspiegels verhoogden en de scores van de Kupperman index verbeterden; dit betekent dat de symptomen van de menopauze bij gezonde vrouwen verbeterden waardoor ze minder last ervaarden. Toch moet hier nog verder onderzoek naar gedaan worden. Uit het onderzoek bleek ook dat de isoflavonen geen invloed hadden op opvliegers, het follikelstimulerend hormoon of het luteïniserend hormoon.