Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Wat is het effect van probiotica en planten op acne?

Gepubliceerd op 16 juni 2022 - Laatst bijgewerkt op 19 juni 2022

Laatst bijgewerkt op 19 juni 2022

Acne is een huidaandoening die zich typisch voordoet in de puberteit, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben. Acne ontstaat als de huidporiën verstopt geraken en de talg, die de huid produceert om soepel en beschermd te blijven, zich daar ophoopt. Deze verstopping resulteert gewoonlijk in mee-eters of comedonen op het gezicht, de borst, de rug of de schouders.[1]

Wat helpt tegen acne?

Omdat acne een inflammatoire ontsteking is, kan het eventueel beholpen worden door middeltjes die ontstekingen in de huid remmen. Een groep onderzoekers heeft voor het wetenschappelijk tijdschrift Dermatol Ther (Heidelb) een studie uitgevoerd waarbij een supplement samengesteld werd dat verschillende probiotica en plantenextracten bevat.[2] Dit supplement is gebaseerd op basis van voorlopig onderzoek naar deze afzonderlijke ingrediënten en hoe ze acne kunnen verbeteren of inflammatie kunnen verminderen.

Probiotica en planten

De huidige studie omvat een willekeurig gecontroleerde proef over een periode van acht weken en bestudeert het effect van een supplement bestaande uit probiotica en plantenextracten bij 114 deelnemers (gemiddeld 23 jaar oud) met milde tot matige acne. Geen van de deelnemers nam reeds geneesmiddelen tegen acne op voorschrift. De deelnemers werden ingedeeld in vier groepen:

  • Probiotica ( ≥ 0.5×109 CFUs van Bifidobacterium breve BR03, ≥ 0.5×109 CFUs van Lacticaseibacillus casei LC03, en ≥ 2×109 CFUs van Ligilactobacillus salivarius LS03)
  • Plantenextracten (lupeol en echinacea extract)
  • Probiotica + plantenextracten
  • Placebo

Tot de beoordeelde resultaten behoorden verandering in het aantal acneletsels, bepaald aan de hand van het Global Acne Grading System (GAGS), en erytheem (roodheid van de huid). Verder werd er gekeken naar afschilfering van de huid, talggehalte en het gehalte in het gezicht van drie bacteriën die in verband worden gebracht met acne (Cutibacterium acnes, Staphylococcus epidermidis, en Staphylococcus aureus).

Resultaten van de studie

In de drie supplement-groepen daalde het aantal acneletsels aanzienlijk (placebo: -18,89%, plantenextracten: -38,89%, probiotica: -40,00%, combinatie: -56,67%). Vergeleken met de placebogroep vertoonden de deelnemers die supplementen namen tevens een vermindering van erytheem en afschilfering.

Met uitzondering van de placebogroep ervaarden alle supplementgroepen een vermindering in C. acnes in de huid, en de twee probioticagroepen vertoonden minder S. aureus en meer S. epidermis.

Niet vergeten

De studie gaf geen specifieke informatie of details omtrent de plantenextracten of de doseringen.

Verschillende planten zoals aubergine, mango, olijven en druiven bevatten lupeol. Het blijft echter onduidelijk in welke mate deze planten een hoeveelheid lupeol kunnen bevatten die relevant is voor de gezondheid.

Vitals Microbiol Platinum (30 caps)

Vitals Microbiol Platinum (30 caps)

Microbiol Platinum is een probioticasupplement met per capsule minimaal 10 miljard levensvatbare bacteriën. Dosering: 1-2 capsules per dag.

Bekijk dit product

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/acne
↑2 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35061237/

Andere artikels over Studies

    • Vitamine D helpt volwassenen met niet-alcoholische vette leverziekte (Studie)

      Een groep onderzoekers uit Bali, Indonesië, heeft een meta-analyse uitgevoerd waarbij ze het effect van vitamine D op volwassenen met niet-alcoholische vette leverziekte (NAFLD) onderzochten.((11 mei 2022, Additional treatment of vitamin D for improvement of insulin resistance in non-alcoholic fatty liver disease patients: a systematic review and meta-analysis)) Uit de studie bleek dat een supplement van vitamine D de insulineresistentie bij volwassenen met een tekort aan vitamine D en niet-alcoholische vette leverziekte verbeterde.

      (meer…)

    • Vitamine D helpt volwassenen met niet-alcoholische vette leverziekte (Studie)
    • Het effect van vitamine D-serum op type 1 diabetes (Studie)

      In deze systematische review rapporteerden 5 van de 7 geïncludeerde studies dat lagere serum vitamine D-niveaus de kans op het ontwikkelen van type 1 diabetes tijdens de kindertijd of adolescentie verhoogden.((30 juni 2022, Vitamin D Deficiency as a Possible Cause of Type 1 Diabetes in Children and Adolescents up to 15 Years Old: A Systematic Review))

      (meer…)

    • Het effect van vitamine D-serum op type 1 diabetes (Studie)
    • Waarom probiotica goed is voor vaginale bacteriën (Studie)

      In deze meta-analyse had suppletie met probiotica gunstige effecten bij de behandeling van bacteriële vaginose.

      (meer…)

    • Waarom probiotica goed is voor vaginale bacteriën (Studie)
    • Curcumine voor mensen met niet-alcoholische vette leverziekte (Studie)

      Kurkuma (in het Engels turmeric) is een krachtig kruid dat verscheidene gezondheidsproblemen kan verbeteren. Let op: kurkuma is niet hetzelfde als curcumine, er is een klein verschil. Onderstaande studie heeft aangetoond dat een suppletie met curcumine bij mensen met niet-alcoholische vette leverziekte de ernst van de ziekte, de leverenzymen, het totale cholesterolgehalte en de BMI verbeterden.((Curcumin as adjuvant treatment in patients with non-alcoholic fatty liver (NAFLD) disease: A systematic review and meta-analysis))

      (meer…)

    • Curcumine voor mensen met niet-alcoholische vette leverziekte (Studie)
    • Zijn omega-6 en omega-3 gelinkt aan depressie? (Studie)

      In deze meta-analyse van observationele studies werd een hogere inname van omega-6 vetzuren via de voeding in verband gebracht met een hogere kans op depressie.

      (meer…)

    • Zijn omega-6 en omega-3 gelinkt aan depressie? (Studie)
Home
Studies
    • Acne
    • Kruiden
    • Probiotica

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2023