Kaas beschermt je bloedvaten tegen zoutschade
Gepubliceerd op 09 oktober 2019 - Laatst bijgewerkt op 14 oktober 2019
Laatst bijgewerkt op 14 oktober 2019
Antioxidanten die van nature in kaas voorkomen, kunnen bloedvaten helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door een te zout dieet, volgens een nieuwe studie van Penn State.[1]
Link tussen zout en bloeddruk
Een nieuw onderzoek ontdekte dat wanneer volwassenen een natriumarm (zoutarm) dieet consumeerden, ze ook bloedvatdisfunctie ervoeren. Toen dezelfde volwassenen naast hetzelfde natriumarm dieet, ook dagelijks vier porties kaas consumeerden, ervoeren ze dit effect niet.
Billie Alba, die de studie leidde terwijl ze haar doctoraat in Penn State afrondde, zei dat de bevindingen mensen kunnen helpen om voedsel dat goed smaakt in balans te brengen met het minimaliseren van de risico’s die gepaard gaan met het eten van teveel zout.
“Hoewel er een grote druk is om zout in de voeding te verminderen, is het voor veel mensen moeilijk,” zei Alba. “Meer zuivelproducten, zoals kaas, mogen eten, zou een alternatieve strategie kunnen zijn om het cardiovasculaire risico te verminderen en de gezondheid van de bloedvaten te verbeteren zonder het totale natriumgehalte te verlagen.”
Hoewel natrium een mineraal is dat in kleine doses van vitaal belang is voor het menselijk lichaam, zeiden de onderzoekers dat te veel natrium in de voeding wordt geassocieerd met cardiovasculaire risicofactoren zoals hoge bloeddruk. De American Heart Association beveelt niet meer dan 2.300 milligram (mg) natrium per dag aan. De ideale hoeveelheid voor de meeste volwassenen bedraagt zelfs niet meer dan 1500 mg.
Volgens Lacy Alexander, professor in de kinesiologie aan Penn State, heeft eerder onderzoek een verband aangetoond tussen zuivelproducten – zelfs kazen met een hoog natriumgehalte – en verbeterde maatregelen voor de gezondheid van het hart.
Opzet van de studie
De onderzoekers rekruteerden 11 volwassenen zonder zoutgevoelige bloeddruk. Ze volgden elk acht dagen achtereenvolgens vier afzonderlijke diëten: een natriumarm dieet zonder zuivel; een natriumarm dieet met veel zuivel; een natriumarm, niet-zuiveldieet; en een dieet met veel natrium en veel kaas.
Waar natriumrijke dieet 5500 mg zout per dag bevatten, bevatten de natriumarme diëten slechts 1500 mg zout. De kaasdiëten bevatten 170 gram, of ongeveer vier porties, van verschillende soorten kaas per dag.
Aan het einde van elk wekelijks dieet keerden de deelnemers terug naar het laboratorium. De onderzoekers brachten kleine vezels onder de huid van de deelnemers aan evenals een kleine hoeveelheid van het medicijn acetylcholine, een verbinding die aangeeft dat de bloedvaten ontspannen. Door te onderzoeken hoe de bloedvaten van elke deelnemer op het medicijn reageerden, konden de onderzoekers de bloedvatfunctie meten.
De deelnemers ondergingen ook bloeddrukmonitoring en verstrekten een urinemonster om ervoor te zorgen dat ze de juiste hoeveelheid zout gedurende de week hadden geconsumeerd.
Na een week op een zuivelarm dieet met een hoog natriumgehalte, reageerden de bloedvaten van de deelnemers niet zo goed op de acetylcholine. De bloedvaten hadden het namelijk moeilijk om te ontspannen. Dit fenomeen werd niet gezien na het dieet met veel natrium en veel kaas.
“Terwijl de deelnemers een dieet nuttigden met veel zout en weinig kaas, zagen we hun bloedvatfunctie terugvallen in wat je normaal zou zien bij iemand met behoorlijk geavanceerde cardiovasculaire risicofactoren,” zei Alexander. “Maar toen ze dezelfde hoeveelheid zout consumeerden en kaas aten als bron van dat zout, werden die effecten volledig vermeden.”
Hoewel de onderzoekers niet zeker kunnen zijn dat de effecten worden veroorzaakt door een specifieke voedingsstof in kaas, suggereren de gegevens dat antioxidanten in kaas een bijdragende factor kunnen zijn.
“Het consumeren van grote hoeveelheden natrium veroorzaakt een toename van moleculen die schadelijk zijn voor de gezondheid van bloedvaten en de algehele gezondheid van het hart,” zei Alba. “Er is wetenschappelijk bewijs dat op zuivel gebaseerde voedingsstoffen, met name peptiden die worden gegenereerd tijdens de vertering van zuivelproteïnen, gunstige antioxiderende eigenschappen hebben. Deze hebben het vermogen om oxidantmoleculen op te vangen en daardoor te beschermen tegen schadelijke fysiologische effecten.”
Alba zei dat het in de toekomst belangrijk zal zijn om deze effecten in grotere studies te bestuderen, evenals verder onderzoek te doen naar mogelijke mechanismen waardoor zuivelproducten de vasculaire gezondheid kunnen behouden.[2]
>> Lees verder: Het eten van Zwitserse kaas verlengt de levensduur
Bronnen