Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

‘Intermittent fasting’ is niet beter dan traditionele diëten

Gepubliceerd op 04 december 2018 - Laatst bijgewerkt op 12 december 2019

Laatst bijgewerkt op 12 december 2019

In dieetland zijn er steevast nieuwe trends. ‘Intermittent fasting’ of vasten met tussenpozen is daar een voorbeeld van. Dit eetpatroon zou aansluiten bij ons oerinstinct. Het zou je snel gewicht doen verliezen. Maar is dat ook werkelijk zo?

Wat is ‘intermittent fasting’?

‘Intermittent fasting’ houdt in dat je binnen een tijdsbestek van 24 uur periodes van vasten en periodes van eten afwisselt. In de eerste periode die zich uitstrekt over 8 uur, mag je zoveel eten als je wil. De andere 16 uur mag je dan weer niets eten.

Vasten met tussenpozen helpt inderdaad bij het afvallen en bevordert de gezondheid. Het is echter niet superieur aan conventionele diëten, stellen enkele Duitse onderzoekers. Ze concluderen dat er veel paden leiden tot een gezond gewicht. Er is geen één goed dieet voor jouw lichaam.[1]

Acht uur volop eten en dan de volgende 16 uur vasten? Of is het nog beter om twee volledige dagen per week te vasten en dan de rest van de week te genieten van eten zonder spijt? Intermitterend vasten, ook wel bekend als het 16:8 of 5:2 dieet is ontzettend hip.

Eten klok

Talrijke populaire zelfhulpboeken over dit onderwerp beloven gewichtsverlies zonder jojo-effect, evenals aanhoudende veranderingen in het metabolisme en de daaruit voortvloeiende voordelen voor de gezondheid.

De DuitseVoedingsmaatschappij (DGE) waarschuwt daarentegen dat intermitterend vasten niet geschikt is voor gewichtsregulatie op de lange termijn. Bovendien is er niet voldoende wetenschappelijk bewijs voor de langetermijneffecten van deze dieetmethode.

Enkele onderzoeken bewijzen wel dat er positieve effecten zijn voor de metabole gezondheid, en hierdoor werd de interesse van de Duitse wetenschappers gewekt.

Onderzoek naar vasten met tussenpozen

Het team onderzocht 150 proefpersonen met overgewicht en obesitas gedurende een jaar. Aan het begin van de studie werden ze willekeurig ingedeeld in drie groepen. Een derde volgde een conventioneel dieet dat de dagelijkse calorie-inname met 20% verminderde. De tweede groep volgde een dieetplan van 5:2 dat de calorieopname eveneens met 20% verminderde.

De controlegroep volgde geen specifiek dieetplan, maar werd, net als alle andere deelnemers, geadviseerd om een gebalanceerd voedingspatroon te volgen. Na de feitelijke dieetfase documenteerden de onderzoekers het gewicht en de gezondheidstoestand van de deelnemers nog eens 38 weken.

De onderzoekers vonden dat de verbeteringen in de gezondheidsstatus hetzelfde waren voor beide diëten.”Bij deelnemers van beide groepen verminderde het lichaamsgewicht en, samen daarmee, het ongezond buikvet. De veranderingen in de verdeling van het lichaamsgewicht bij de deelnemers werden exact bepaald door speciale MRT-beeldvorming.

De hoofgedachte

Het goede nieuws is: een klein beetje diëten is al voordelig voor de gezondheid. Degenen die slechts 5% lichaamsgewicht kwijtspeelden, verloren ongeveer 20% buikvet en meer dan een derde van het vet in de lever – ongeacht welk dieet ze volgden.

Hoewel de studie de euforische verwachtingen van periodiek vasten niet bevestigt, toont het ook aan dat deze methode niet minder gunstig is dan conventionele diëten voor gewichtsverlies.

In eerste instantie is het voor sommige mensen gemakkelijker om op die manier voedselinname te beperken, maar op lange termijn dien je toch over te schakelen op een gebalanceerd dieet. Het is hoe dan ook belangrijk om bij het diëten een methode te kiezen die bij jou past en je daaraan te houden.

Integra Lean

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 27 november 2018, Study: Intermittent fasting not superior to conventional calorie restriction diets

Andere artikels over Dieet & Voeding

    • Plantaardige olie: middeltje om je vlees te braden of smeervet voor je wagen?

      De afgelopen jaren wordt er steeds meer aandacht gevestigd op waar we ons lichaam eigenlijk van voorzien, welke voedingsmiddelen we innemen en of deze wel gemaakt zijn voor ons. Een relatief nieuw onderwerp in de discussie rond wat goed is en wat niet zijn plantaardige oliën. In dit artikel lees je of plantaardige olie slecht is voor je en indien ja, welke alternatieven er zijn.

      (meer…)

    • Plantaardige olie: middeltje om je vlees te braden of smeervet voor je wagen?
    • 10 manieren om je metabolisme te versnellen

      Je metabolisme of stofwisseling is verantwoordelijk voor het omzetten van verschillende stoffen tot energie in het lichaam. Een belangrijk onderdeel van het metabolisme is de spijsvertering.

      Heb je last van een traag metabolisme of een trage spijsvertering? Dit artikel geeft je 10 hapklare tips om je metabolisme te versnellen.

      (meer…)

    • 10 manieren om je metabolisme te versnellen
    • Drie grote redenen waarom de meeste diëten falen

      Het gezaghebbende blad US News & World Report heeft een tijd geleden opnieuw een evaluatie gemaakt van de meest populaire diëten en hieruit een lijst van de top 38 gepubliceerd.

      De researchers  hebben de diverse diëten onderverdeeld in categorieën zoals gezond voor het hart en goed om gewicht te verliezen. Interessant hierbij is dat in aanvulling hierop 22 specialisten op het vlak van diëten en voeding werden aangezocht om hun expertise te delen.

      (meer…)

    • Drie grote redenen waarom de meeste diëten falen
    • De gezondheidsvoordelen van appels

      Appels bevatten veel vezels en vitamine C, zijn caloriearm,  en bevatten geen vet of cholesterol. Ze bevatten eveneens polyfenolen, fytochemische verbindingen die als antioxidanten werken. Deze polyfenolen vind je zowel in de schil als in het vlees van de appel.

      Appels kunnen de effecten van astma en Alzheimer indammen, en helpen eveneens bij gewichtsbeheersing, de botgezondheid, de longfunctie en de bescherming van de spijsverteringsorganen. Hieronder vind je enkele voordelen van appels.

      (meer…)

    • De gezondheidsvoordelen van appels
    • Blootstelling aan de natuur vermindert trek in ongezond voedsel, alcohol en sigaretten

      Het kunnen zien van groene ruimtes vanuit je huis of werkplaats gaat gepaard met minder trek in alcohol, sigaretten en schadelijk voedsel, heeft nieuw onderzoek aangetoond.

      (meer…)

    • Blootstelling aan de natuur vermindert trek in ongezond voedsel, alcohol en sigaretten
Home
Dieet & Voeding
  • Afslanken
  • Kruiden & Planten

Copyright De Gezondheidswinkel© 2022