Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

5 do’s en don’ts van diëten

Gepubliceerd op 11 mei 2015 - Laatst bijgewerkt op 11 juli 2022

Laatst bijgewerkt op 11 juli 2022

afvallen do's en don't

Er is een overvloedige hoeveelheid aan dieetpillen en dieet plannen voor alle mogelijke types van lichaam en doeleinden. Anderzijds is het helaas ook zo dat je gemakkelijk wordt gelokt om maar weer eens een nieuw dieet of een nieuwe pil te proberen die de belofte weerspiegelt van snel en langdurig succes en een slankere taille.

Maar diëten proberen volgen zonder de juiste bijhorende richtlijnen kan een erg dure aangelegenheid zijn, dit zowel in termen van geld als op het vlak van je lichaam.

Om je te helpen navigeren door je opties en om je kansen te vergroten om je uiteindelijke doel om een bepaald gewicht op een veilige manier te bereiken, hebben we ze samengebracht in een lijstje van zogenaamde do’s en don’ts om steeds in overweging te nemen.

Het idee erachter is vrij simpel. Wanneer je het in dit artikel ziet, dan betekent dat dat je het niet mag doen.

1. Neem stimulerende middelen

Best vermijd je de inname van pillen die je hartslag en je bloeddruk de hoogte in jagen en die je brein nodeloos stimuleren. Tal van deze zogenaamde metabolische boosters toen net deze dingen, namelijk het verhogen van je metabolisme door het stimuleren van je centrale zenuwstelsel en van je cardiovasculaire systeem. Toch kunnen ze ook een aantal niet gewenste neveneffecten tot gevolg hebben.

Gelukkig zijn er heel wat veiliger en meer efficiënte manieren om je metabolisme op te krikken zonder dat je last hebt van neveneffecten.

Overweeg bijvoorbeeld supplementen te nemen zoals CLA (conjugated linoleic acid). CLA vertegenwoordigt een groep van gezonde vetten die we vooral terugvinden in vlees en zuivelproducten. Bij studies die het gebruik van CLA ondersteunen, varieert de hoeveelheid van CLA van twee tot ongeveer 12 grammen per dag.

Super CLA Blend + Sesamlignanen (120 softgels)

Super CLA Blend + Sesamlignanen (120 softgels)

De combinatie van CLA en sesamlignanen ondersteunt de gezondheid van het hart en de bloedvaten, maar kan ook helpen bij de vetverbranding.

Bekijk dit product

Journal of Nutrition publiceerde in het jaar 2001 studie waarbij mensen een dosis van 3,4 g CLA per dag namen en dit gedurende een periode van 12 weken. Deze dosis had een significante verbetering van het metabolisme tot gevolg en verminderde het lichaamsgewicht bij mensen met overgewicht en obesitas.

Als je interesse hebt om dit zelf ook eens uit te proberen, dan zou een dosis van twee tot zowat 4g van CLA per dag voldoende moeten zijn om de gewenste resultaten in verband met je gewicht te bereiken zonder de vervelende negatieve bijeffecten.

2. Stel je eigen regime samen

Kijk, je kan natuurlijk gewoon de eerste de beste dieetpil innemen en verwachten dat je op die manier ook echt gewicht verliest.

Wanneer de pil die je wilt nemen om het plan dat je van plan bent te volgen over de nodige onderzoeksresultaten beschikt om het product te ondersteunen, dan moet je er wel zorg voor dragen dat je wat ze in de studie hebben gedaan ook tot op de voet volgt en kopieert.

Wanneer bijvoorbeeld in een bepaalde studie de deelnemers die de pil in kwestie namen ook 1800 cal opnamen en ze elke dag 20 minuten dienden te joggen, dan moet je natuurlijk net hetzelfde doen anders kan je niet verwachten dat je ook het beoogde resultaat zal bereiken. Wanneer je andere dingen doet, dan kan je niet hopen dat je ook dit resultaat zou behalen.

3. Geloof de hype

We kennen allemaal de krantenkoppen die werden geschreven door experts op het vlak van marketing en adverteren, maar helaas geen wetenschappers. Hun enige doel is vaak om de resultaten zo sensationeel mogelijk te maken en om een zekere nood aan het verhaal toe te voegen.

Laat je door deze jubelende en hoogdravende woorden niet in de doeken doen. Wees wijs en bestudeer de bijhorende info die het product ondersteunt (wanneer die voorradig is) voor je het product gaat aankopen.

Als je geen enkele research kan terugvinden, dan zijn de claims die de makers van het product maken waarschijnlijk slechts van anekdotische aard, en het zegt je niets wezenlijk zinnig over de werkzaamheid van dat specifieke dieet of van de dieetpil in kwestie.

Dit gezegd zijnde willen we graag nadrukkelijk vermelden dat er ook dieetpillen op de markt zijn met gepubliceerde resultaten afkomstig van goed gecontroleerde studies. Je zal er alleen de nodige tijd moeten voor uittrekken om het noodzakelijke onderzoek te doen om ze ook te vinden.

4. Sla gerust eens een dagje over

Volharding en doorzetting is de sleutel voor succes wanneer het er op aankomt om gewicht te verliezen. Af en toe een pilletje nemen of een bepaald dieetplan volgen en dan weer niet leidt alleen maar tot vermageren en daarna weer bijkomen, wat ook bekend staat als het jojo-effect.

Als je een dieetpil van een bepaalde soort neemt, dan moet je dit zoals ook gesuggereerd wordt elke dag consequent doen. Een dag overslaan kan je lichaam de gelegenheid geven om een deel van het gewichtsverlies weer teniet te doen als gevolg van de ingebouwde activiteiten bij de mechanismes in ons lichaam die bedoeld zijn om uithongering te voorkomen.

Blijft dus altijd bij je dieet of je dieetpil met een messcherpe focus en de nodige vastberadenheid wanneer je ook effectief duidelijke en langdurige, liefst blijven de resultaten met je dieet wil bereiken.

5. Geef het maar snel op…

Het mag duidelijk zijn, gewicht verliezen is een proces dat de nodige tijd zal vergen. Je moet immers essentieel je lichaam opnieuw programmeren om calorieën te verbranden in plaats van ze op te slaan. Blijf dus vasthouden aan je dieet of aan je dieetpil en oefen hierbij het nodige geduld uit. Heel wat mensen die een dieet volgen geven het plan te snel op, en dan misschien net voor ze de eerste resultaten zouden kunnen beginnen ervaren.

Het is hartverscheurend te spreken met mensen die zo hard proberen om gewicht te verliezen, net wanneer je hoort dat ze van plan zijn op te geven net voor echt, blijvend succes eindelijk binnen handbereik is.

Maar hoe lang moet je nu precies doorgaan met je dieetpil of je dieetplan voor je mag opgeven? Ik zou zeggen: je moet gelijk welk plan of gelijk welke pil toch minstens zes maanden de kans geven vooraleer je er mee mag stoppen. Je mag er in ieder geval zeker niet mee stoppen vooraleer je de hoeveelheid tijd hebt doorgemaakt die ook in de bijhorende studie ter ondersteuning van de pil of van het plan is beschreven.

Met de hierboven aangehaalde tips in het achterhoofd is het tijd om nu de koe bij de horens te vatten.

Andere artikels over Afslanken

    • Ons metabolisme vertraagt, maar niet wanneer je het verwacht

      De meesten van ons herinneren zich een tijd waarin we alles konden eten wat we wilden en geen grammetje bijkwamen. 

      (meer…)

    • Ons metabolisme vertraagt, maar niet wanneer je het verwacht
    • Natuurlijke vetverbranding

      Vetverbranding is een actief proces waarbij tijdens het sporten en gewone inspanningen vet omgezet wordt naar energie. Het lichaam haalt zijn energie in eerste instantie uit de ingenomen koolhydraten en als deze opgebruikt zijn, worden de vetten aangesproken. Het teveel aan koolhydraten wordt opgestapeld in de vorm van een vetreserve.

      Zo maak je gemakkelijker een vetreserve aan, dan dat deze wordt verbruikt. Om opstapeling te voorkomen en vetverbranding te stimuleren is een uitgebalanceerde gezonde voeding nodig. Je kan natuurlijk ook de vetverbranding stimuleren door het gebruik van vetverbranders.

      (meer…)

    • Natuurlijke vetverbranding
    • Zomers afslanken met Irvingia

      Vandaag een woordje uitleg over Irvingia om te vermageren.

      (meer…)

    • Zomers afslanken met Irvingia
    • 10% gewichtsverlies kan diabetes type 2 verminderen

      Een nieuwe studie heeft aangetoond dat gewichtsverlies binnen de eerste paar jaar van een type 2 diabetesdiagnose, de aandoening daadwerkelijk kan terugdringen.

      (meer…)

    • 10% gewichtsverlies kan diabetes type 2 verminderen
    • 2 redenen waarom je maar niet kan vermageren

      Kan je je nog herinneren hoe lang je al bezig bent gewicht te verliezen? Heb je op korte termijn weliswaar succes gehad in de strijd tegen de kilo’s, maar kwamen ze na verloop van tijd toch steeds weer terug? Heb je er de buik vol van om het zo hard te proberen? Als dit een troost mag wezen: je bent zeker niet de enige.

      Als je echt je dieet op de voet volgt maar wanneer er toch geen neerwaartse beweging in de naald van de weegschaal te krijgen is, dan is dit artikel voor jou bedoeld. In deze bijdrage zullen we twee andere factoren onthullen die kunnen verklaren waarom je inspanningen uit het verleden om gewicht te verliezen steeds opnieuw gefaald hebben.

      (meer…)

    • 2 redenen waarom je maar niet kan vermageren
Home
Kwalen & Aandoeningen
Overgewicht & Afslanken
    • Bloeddruk
    • Obesitas

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2023