Het effect van vitamine D op depressie (Studie)
Gepubliceerd op 12 december, 2022
Laatst bijgewerkt op 12 december 2022
In deze meta-analyse van gerandomiseerde klinische onderzoeken verbeterde vitamine D-suppletie de depressiesymptomen.[1] Deze vaststelling geldt voor zowel deelnemers met depressie als deelnemers zonder depressie.
Opzet van de studie
Vitamine D wordt vaak aangeprezen als goed voor de stemming, waarbij ten minste enig bewijs suggereert dat het symptomen van depressie kan verbeteren.[2] Studies over dit onderwerp zijn echter enigszins inconsistent, en daarom zijn de contexten waarin vitamine D nuttig kan zijn onduidelijk gebleven. Deze meta-analyse onderzocht het effect van vitamine D op depressie naargelang de deelnemers een depressieve stoornis hadden, evenals andere factoren zoals de vitamine D-dosering.
De studie
Deze meta-analyse van 29 gerandomiseerde onderzoeken onderzocht het effect van vitamine D-suppletie op depressiesymptomen bij 4.504 deelnemers (leeftijd 13-85 jaar). De onderzoeken varieerden in lengte van 4 tot 144 weken, en de gemiddelde dosering vitamine D varieerde van 200 IU tot 10.714 IU per dag.
Veranderingen in depressiesymptomen werden beoordeeld met verschillende methoden, waarbij de Beck Depression Inventory (BDI; versie I of II) het meest werd gebruikt (16 studies). De meeste studies hadden betrekking op deelnemers met een vitamine D-spiegel onder 20 ng/mL (50 nmol/L).
De onderzoekers analyseerden het effect van vitamine D afzonderlijk naargelang de deelnemers al dan niet een depressie hadden. In totaal hadden 18 studies betrekking op mensen zonder gediagnosticeerde depressieve stoornis, en 11 studies op mensen met een depressieve stoornis. Van de studies met mensen met een depressieve stoornis waren er 9 met een major depressive disorder (MDD), 1 met een postpartum depressie en 1 met een geriatrische depressie.
De resultaten
Bij deelnemers zonder depressie leidde vitamine D-suppletie tot een kleine vermindering van depressiesymptomen. Bij deelnemers met een depressie leidde vitamine D-suppletie tot een grote vermindering van depressiesymptomen.
In subgroepanalyses leek vitamine D de depressiesymptomen te verminderen wanneer de gemiddelde vitamine D-dosering hoger was dan 2.800 IE per dag, maar niet wanneer deze lager was dan 2.800 IE per dag. Dit was het geval bij deelnemers met en zonder depressie.
Belangrijk om te weten
Om onduidelijke redenen is in deze meta-analyse één grote klinische studie niet meegenomen, waarin geen effect van vitamine D op depressiesymptomen werd gevonden bij deelnemers die geen depressie hadden.[3] De resultaten van deze klinische studie zouden de analyses waarschijnlijk hebben veranderd, waardoor het effect van vitamine D zou zijn afgezwakt.
Deze studie had enkele onnauwkeurige terminologie die het vermelden waard is. Zo wordt in het artikel de term “de incidentie van depressie” gebruikt wanneer wordt verwezen naar de scores van depressiesymptomen bij deelnemers zonder depressieve stoornis. Het artikel spreekt ook van “de prognose van depressie” wanneer het verwijst naar de scores van depressiesymptomen bij deelnemers met een depressieve stoornis.
Hoewel de meeste van de opgenomen proeven gecontroleerd waren (zij beoordeelden alleen het effect van vitamine D), waren enkele dat niet. Eén onderzoek combineerde vitamine D met visolie, en 2 onderzoeken combineerden vitamine D met calcium. Volgens de vermelde uitsluitingscriteria hadden deze resultaten niet mogen worden opgenomen. Eén onderzoek testte ook het effect van calcitriol (de actieve metaboliet van vitamine D3), dat zelden als oraal vitamine D-supplement wordt gebruikt.
Bronnen