Eet dagelijks 2 porties fruit en 3 porties groenten voor een langer leven
Gepubliceerd op 12 mei 2021 - Laatst bijgewerkt op 21 september 2021
Laatst bijgewerkt op 21 september 2021
Studies bij 2 miljoen volwassenen wereldwijd tonen aan dat het dagelijks eten van 2 stuks fruit en 3 stuks groenten waarschijnlijk de optimale hoeveelheid is voor een langer leven.
De rol van groenten en fruit
Diëten die rijk zijn aan groenten en fruit helpen het risico op tal van chronische gezondheidsproblemen, waaronder hart- en vaatziekten en kanker, verkleinen. Toch eet volgens het U.S. Centers for Disease Control and Prevention[1] slechts één op de tien volwassenen voldoende fruit of groenten.
“Hoewel groepen zoals de American Heart Association vier tot vijf porties fruit en groenten per dag aanbevelen, krijgen consumenten vaak inconsistente boodschappen over wat de optimale dagelijkse inname van fruit en groenten is. De aanbevolen hoeveelheid, en welke voedingsmiddelen ze wel en niet moeten eten, is niet altijd duidelijk.” zegt hoofdauteur Dong D. Wang.
Opzet van het onderzoek
Wang en collega’s analyseerden gegevens van de Nurses’ Health Study[2] en de Health Professionals Follow-Up Study[3], twee studies die meer dan 100.000 volwassenen die tot 30 jaar werden gevolgd. Beide datasets bevatten gedetailleerde voedingsinformatie die elke twee tot vier jaar herhaaldelijk werd verzameld.
Voor deze analyse hebben de onderzoekers ook gegevens samengevoegd over de inname van groenten en fruit en sterfte uit 26 studies die ongeveer 1,9 miljoen deelnemers uit 29 landen en gebieden in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië, Afrika en Australië omvatten.
De analyse van alle studies onthulde:
- Een inname van ongeveer vijf porties fruit en groenten per dag werd geassocieerd met het laagste risico op overlijden. Het eten van meer dan vijf porties werd niet geassocieerd met extra voordeel.
- Het eten van ongeveer twee porties fruit en drie porties groenten per dag werd geassocieerd met de langste levensduur.
- Vergeleken met degenen die twee porties fruit en groenten per dag aten, hadden deelnemers die vijf porties fruit en groenten per dag aten een 13% lager risico op overlijden door alle oorzaken; een 12% lager risico op overlijden door hart- en vaatziekten, waaronder hartziekten en beroertes; een 10% lager risico op overlijden door kanker; en een 35% lager risico op overlijden door aandoeningen van de luchtwegen, zoals chronisch obstructieve longziekte (COPD).
- Niet alle voedingsmiddelen die men als groenten en fruit zou beschouwen, boden dezelfde voordelen. Bijvoorbeeld: Zetmeelrijke groenten, zoals erwten en maïs, vruchtensappen en aardappelen werden niet geassocieerd met een verminderd risico op overlijden door alle oorzaken of specifieke chronische ziekten.
- Groene bladgroenten, waaronder spinazie, sla en boerenkool, en groenten en fruit die rijk zijn aan bètacaroteen en vitamine C, zoals citrusvruchten, bessen en wortelen, bleken daarentegen de meeste voordelen te bieden.[4]
“Onze analyse in de twee cohorten van Amerikaanse mannen en vrouwen leverde resultaten op die vergelijkbaar zijn met die van de 26 cohorten over de hele wereld, wat de biologische plausibiliteit van onze bevindingen ondersteunt en suggereert dat deze bevindingen kunnen worden toegepast op bredere populaties,” zei Wang.[5]
Bronnen