Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Nieuwe associatie tussen bewerkte voeding en dikke darmkanker

Gepubliceerd op 05 mei 2021 - Laatst bijgewerkt op 25 november 2021

Laatst bijgewerkt op 25 november 2021

Eerdere studies vonden een verband tussen de consumptie van sterk bewerkt voedsel en hart- en vaatziekten, diabetes type-2 alsook een verhoogde kans op vroegtijdig overlijden.

Zijn kant-en-klaarmaaltijden zo ongezond?

Nieuw onderzoek door het Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal)[1] ging nu ook de link tussen sterk bewerkte voeding en kanker na. Ze analyseerden niet alleen de (eerder bevestigde) link met dikke darmkanker, maar ook met prostaat- en borstkanker. 

De onderzoekspopulatie betrof 7.843 volwassenen uit verschillende Spaanse provincies: de helft van de deelnemers had de diagnose van dikke darmkanker (1.852), borstkanker (1.486) of prostaatkanker (953) gekregen; en de andere helft betrof mensen met dezelfde kenmerken zonder kanker. Dieetgegevens werden verzameld via een vragenlijst die de consumptiefrequentie van voeding en dranken gedurende de periode van een jaar naging.

Voor de evaluatie maakte ISGlobal gebruik van het Nova-classificatiesysteem. Dit systeem groepeert voedingsmiddelen en dranken in vier categorieën opgedeeld volgens de mate van bewerking die zij ondergaan. Bewerkte voeding betreft industriële samenstellingen met meer dan vijf ingrediënten alsook extra stoffen zoals suiker, vetten, zout en additieven. Voorbeelden van producten in deze categorie zijn suikerhoudende frisdranken, kant-en-klaarmaaltijden en industriële bakkerijproducten voor massaproductie.

The NOVA classification according to the degree of food processing. |  Download Scientific Diagram

Bewerkte voeding en de link met kanker

De studie concludeerde dat de consumptie van sterk bewerkte voeding en dranken samenhangt met een verhoogd risico op colorectale kanker. Een toename van 10% in de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen en dranken bleek geassocieerd te zijn met een toename van 11% in het risico op het ontwikkelen van dikke darmkanker. Terwijl er geen verband werd waargenomen met prostaatkanker, werd in het geval van borstkanker een hoger risico waargenomen in de subgroep van huidige en ex-rokers met een dieet rijk aan sterk bewerkte producten.

Dora Romaguera, onderzoeker bij ISGlobal, zegt dat dit verband gedeeltelijk kan worden verklaard door de lage inname van vezels, fruit en groenten, waarvan bekend is dat ze bescherming bieden tegen dikke darmkanker, maar ook door de additieven en andere stoffen met carcinogeen potentieel die typisch worden gebruikt in sterk bewerkte voedingsmiddelen.

De levensmiddelengroepen met het grootste aandeel in de consumptie van sterk bewerkte levensmiddelen waren suikerhoudende dranken (35%), suikerhoudende voeding (19%), kant-en-klare maaltijden (16%) en verwerkt vlees (12%). Deze levensmiddelen vergroten de kans op zowel borst- als dikke darmkanker.

Vleeswaren werden al eerder door het Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek (IARC) als kankerverwekkend geclassificeerd. De andere voedingsmiddelen kregen deze classificatie tot op heden nog niet.[2][3]

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 2021, ISGlobal
↑2 23 maart 2021, Association found between consumption of ultra-processed foods and drinks and colorectal cancer risk
↑3 1 april 2021, Consumption of ultra-processed foods and drinks and colorectal, breast, and prostate cancer

Andere artikels over Dieet & Voeding

    • Stelen geneesmiddelen de voedingstoffen uit je eten?

      Wanneer je medicijnen op voorschrift neemt, dan is het laatste waar je nood aan hebt dat je je tijdelijk slechter voelt.

      Jammer genoeg lijkt het zo te zijn dat sommige geneesmiddelen je echt een slechter gevoel geven, en een deel daarvan kan te maken hebben met iets waarover je waarschijnlijk nooit hebt nagedacht, namelijk dat ze bepaalde voedingsstoffen kunnen afbreken en dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn van het innemen van medicijnen.

      (meer…)

    • Stelen geneesmiddelen de voedingstoffen uit je eten?
    • De Mayrkuur: een wonderlijk medicijn om klachten en overtollige kilo’s te doen verdwijnen

      Heel veel gezondheidsklachten ontstaan in maag en darm. Ons spijsverteringsstelsel krijgt nooit rust. Afval stapelt zich op en wordt niet meer efficiënt afgevoerd.

      (meer…)

    • De Mayrkuur: een wonderlijk medicijn om klachten en overtollige kilo’s te doen verdwijnen
    • Bestrijd brandend maagzuur op een natuurlijke manier

      Vandaag een woordje over maagzuurremmers, die slecht zijn voor de lever.

      (meer…)

    • Bestrijd brandend maagzuur op een natuurlijke manier
    • 4 tips om de neveneffecten van kankerbehandelingen aan te pakken

      Therapieën ter bestrijding van kanker hebben vaak een invloed op de conditie van het hart. Ze kunnen een brede waaier aan kwalijke bijeffecten creëren die in tal van gevallen de behandeling onverdraaglijk maken.

      Gelukkig bestaan er ook een aantal supplementen die het proces wel draaglijk en zelfs meer comfortabel maken. Dit verhoogt de mogelijkheid van een succesvolle behandeling en een gemakkelijker herstel achteraf.

      Hieronder zullen we een lijst maken van wat de mogelijke complicaties kunnen zijn die kunnen optreden bij de behandeling van kanker en wat je kan doen om jezelf daartegen te beschermen.

      (meer…)

    • 4 tips om de neveneffecten van kankerbehandelingen aan te pakken
    • Wat zijn de gezondheidsvoordelen van saffraan?

      Saffraan is een specerij met een sterke geur en kenmerkende kleur. Saffraan de stemming verbeteren, het libido verhogen en oxidatieve stress bestrijden. Saffraan is over het algemeen veilig voor de meeste mensen om te consumeren, en het is zeer eenvoudig om het toe te voegen aan het dieet.

      (meer…)

    • Wat zijn de gezondheidsvoordelen van saffraan?
Home
Dieet & Voeding
  • Afslanken
  • Kruiden & Planten

Copyright De Gezondheidswinkel© 2022