Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Nieuwe associatie tussen bewerkte voeding en dikke darmkanker

Gepubliceerd op 05 mei 2021 - Laatst bijgewerkt op 25 november 2021

Laatst bijgewerkt op 25 november 2021

Eerdere studies vonden een verband tussen de consumptie van sterk bewerkt voedsel en hart- en vaatziekten, diabetes type-2 alsook een verhoogde kans op vroegtijdig overlijden.

Zijn kant-en-klaarmaaltijden zo ongezond?

Nieuw onderzoek door het Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal)[1] ging nu ook de link tussen sterk bewerkte voeding en kanker na. Ze analyseerden niet alleen de (eerder bevestigde) link met dikke darmkanker, maar ook met prostaat- en borstkanker. 

De onderzoekspopulatie betrof 7.843 volwassenen uit verschillende Spaanse provincies: de helft van de deelnemers had de diagnose van dikke darmkanker (1.852), borstkanker (1.486) of prostaatkanker (953) gekregen; en de andere helft betrof mensen met dezelfde kenmerken zonder kanker. Dieetgegevens werden verzameld via een vragenlijst die de consumptiefrequentie van voeding en dranken gedurende de periode van een jaar naging.

Voor de evaluatie maakte ISGlobal gebruik van het Nova-classificatiesysteem. Dit systeem groepeert voedingsmiddelen en dranken in vier categorieën opgedeeld volgens de mate van bewerking die zij ondergaan. Bewerkte voeding betreft industriële samenstellingen met meer dan vijf ingrediënten alsook extra stoffen zoals suiker, vetten, zout en additieven. Voorbeelden van producten in deze categorie zijn suikerhoudende frisdranken, kant-en-klaarmaaltijden en industriële bakkerijproducten voor massaproductie.

The NOVA classification according to the degree of food processing. |  Download Scientific Diagram

Bewerkte voeding en de link met kanker

De studie concludeerde dat de consumptie van sterk bewerkte voeding en dranken samenhangt met een verhoogd risico op colorectale kanker. Een toename van 10% in de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen en dranken bleek geassocieerd te zijn met een toename van 11% in het risico op het ontwikkelen van dikke darmkanker. Terwijl er geen verband werd waargenomen met prostaatkanker, werd in het geval van borstkanker een hoger risico waargenomen in de subgroep van huidige en ex-rokers met een dieet rijk aan sterk bewerkte producten.

Dora Romaguera, onderzoeker bij ISGlobal, zegt dat dit verband gedeeltelijk kan worden verklaard door de lage inname van vezels, fruit en groenten, waarvan bekend is dat ze bescherming bieden tegen dikke darmkanker, maar ook door de additieven en andere stoffen met carcinogeen potentieel die typisch worden gebruikt in sterk bewerkte voedingsmiddelen.

De levensmiddelengroepen met het grootste aandeel in de consumptie van sterk bewerkte levensmiddelen waren suikerhoudende dranken (35%), suikerhoudende voeding (19%), kant-en-klare maaltijden (16%) en verwerkt vlees (12%). Deze levensmiddelen vergroten de kans op zowel borst- als dikke darmkanker.

Vleeswaren werden al eerder door het Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek (IARC) als kankerverwekkend geclassificeerd. De andere voedingsmiddelen kregen deze classificatie tot op heden nog niet.[2][3]

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 2021, ISGlobal
↑2 23 maart 2021, Association found between consumption of ultra-processed foods and drinks and colorectal cancer risk
↑3 1 april 2021, Consumption of ultra-processed foods and drinks and colorectal, breast, and prostate cancer

Andere artikels over Maag, Lever & Darm

    • Enkele weetjes over veenbessen

      Veenbessen worden tijdens de kerstperiode traditioneel gezien bij kalkoen gegeten. Het is een goed idee om de veenbes of cranberry aan je kerstmaal toe te voegen want deze plant heeft talrijke gezondheidsvoordelen.

      (meer…)

    • Enkele weetjes over veenbessen
    • Goochelen met etherische oliën in de keuken

      Scampi in een tomatencoulis van lemongrass en gember

      • Ingrediënten: voor 4 personen nemen we 4 grote tomaten, 4 eetlepels droge witte wijn, 1 blokje tuinkruidenbouillon, 2 teentjes knoflook, een mespuntje sambal oelek of harissa, 2 druppels etherische olie van lemongrass en 1 druppel etherische olie van gember.
      (meer…)

    • Goochelen met etherische oliën in de keuken
    • Kunnen supplementen de neveneffecten van kanker bestrijden?

      Kankertherapieën worden gezien de stijging van het aantal kankers in onze samenleving steeds belangrijker. Er wordt over de hele wereld heel wat onderzoek naar kanker en naar de behandelingen van gedaan, en dat is nodig ook want kankertherapieën kunnen een brede waaier aan schadelijke neveneffecten produceren die een efficiënte behandeling in tal van gevallen ronduit ondraaglijk maakt.

      (meer…)

    • Kunnen supplementen de neveneffecten van kanker bestrijden?
    • Pterostilbeen helpt bij chronische darmziekten

      Van verschillende planten is bekend dat ze bioactieve ingrediënten bevatten die ziekten bij de mensen kunnen verlichten. Deze ingrediënten hebben anti-kanker, antioxidant- en ontstekingsremmende eigenschappen.

      (meer…)

    • Pterostilbeen helpt bij chronische darmziekten
    • 5 voedingswaren tegen een opgeblazen gevoel

      Opgeblazenheid, een verzadigd gevoel en misselijkheid gaan maar al te vaak samen. Opgeblazenheid kan diverse ongemakken, pijn of zelfs gênante situaties met zich meebrengen. Een opgeblazen gevoel, buikpijn en winderigheid komen tegenwoordig niet enkel voor tijdens de feestdagen, maar lijken een veelvoorkomende plaag te zijn.

      (meer…)

    • 5 voedingswaren tegen een opgeblazen gevoel
Home
Dieet & Voeding
  • Afslanken
  • Kruiden & Planten

Copyright De Gezondheidswinkel© 2023