Nieuwe associatie tussen bewerkte voeding en dikke darmkanker
Gepubliceerd op 05 mei 2021 - Laatst bijgewerkt op 25 november 2021
Laatst bijgewerkt op 25 november 2021
Eerdere studies vonden een verband tussen de consumptie van sterk bewerkt voedsel en hart- en vaatziekten, diabetes type-2 alsook een verhoogde kans op vroegtijdig overlijden.
Zijn kant-en-klaarmaaltijden zo ongezond?
Nieuw onderzoek door het Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal)[1] ging nu ook de link tussen sterk bewerkte voeding en kanker na. Ze analyseerden niet alleen de (eerder bevestigde) link met dikke darmkanker, maar ook met prostaat- en borstkanker.
De onderzoekspopulatie betrof 7.843 volwassenen uit verschillende Spaanse provincies: de helft van de deelnemers had de diagnose van dikke darmkanker (1.852), borstkanker (1.486) of prostaatkanker (953) gekregen; en de andere helft betrof mensen met dezelfde kenmerken zonder kanker. Dieetgegevens werden verzameld via een vragenlijst die de consumptiefrequentie van voeding en dranken gedurende de periode van een jaar naging.
Voor de evaluatie maakte ISGlobal gebruik van het Nova-classificatiesysteem. Dit systeem groepeert voedingsmiddelen en dranken in vier categorieën opgedeeld volgens de mate van bewerking die zij ondergaan. Bewerkte voeding betreft industriële samenstellingen met meer dan vijf ingrediënten alsook extra stoffen zoals suiker, vetten, zout en additieven. Voorbeelden van producten in deze categorie zijn suikerhoudende frisdranken, kant-en-klaarmaaltijden en industriële bakkerijproducten voor massaproductie.
Bewerkte voeding en de link met kanker
De studie concludeerde dat de consumptie van sterk bewerkte voeding en dranken samenhangt met een verhoogd risico op colorectale kanker. Een toename van 10% in de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen en dranken bleek geassocieerd te zijn met een toename van 11% in het risico op het ontwikkelen van dikke darmkanker. Terwijl er geen verband werd waargenomen met prostaatkanker, werd in het geval van borstkanker een hoger risico waargenomen in de subgroep van huidige en ex-rokers met een dieet rijk aan sterk bewerkte producten.
Dora Romaguera, onderzoeker bij ISGlobal, zegt dat dit verband gedeeltelijk kan worden verklaard door de lage inname van vezels, fruit en groenten, waarvan bekend is dat ze bescherming bieden tegen dikke darmkanker, maar ook door de additieven en andere stoffen met carcinogeen potentieel die typisch worden gebruikt in sterk bewerkte voedingsmiddelen.
De levensmiddelengroepen met het grootste aandeel in de consumptie van sterk bewerkte levensmiddelen waren suikerhoudende dranken (35%), suikerhoudende voeding (19%), kant-en-klare maaltijden (16%) en verwerkt vlees (12%). Deze levensmiddelen vergroten de kans op zowel borst- als dikke darmkanker.
Vleeswaren werden al eerder door het Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek (IARC) als kankerverwekkend geclassificeerd. De andere voedingsmiddelen kregen deze classificatie tot op heden nog niet.[2][3]
Bronnen